header-koffie

Koffiegeheimen: alles wat je moet weten over het zwarte goud!

Espresso, dopio, latte, cappuccino, of gewoon een simpele kop zwarte koffie. Tegenwoordig bestaan er zo veel varianten en smaken dat we soms eens back to basics willen. Maar dan nog, kies je voor mild of intens? Slow of express? Wij helpen je met je keuzestress!  

Jouw koffiemoment: mild of intens?

Topchef Sergio Herman vindt het koffiemoment in zijn restaurants een belangrijke afsluiter. Daarom ontwikkelde hij samen met koffie-experts zijn eigen koffiemerk, waarvan iedereen nu ook thuis kan genieten. Sergio’s koffie kreeg de naam Inkbrew. “Als ik geniet van een kopje heerlijke koffie voelt het alsof er zwart goud door mijn aderen stroomt”, aldus Sergio. De link tussen de zwarte vloeistof en de zwarte inkt van zijn tribal tatoeages die door de aderen stroomt, is dan ook gauw gelegd.

Sergio’s koffie op basis van 100% arabicabonen bestaat in 2 variëteiten: de Dark roast, voor een intense powershot, perfect voor espresso of bereidingen met melk. En de Medium roast, die rust en harmonie uitstraalt en ideaal is voor de filter.

Mooi meegenomen is de stijlvolle verpakking. De gemalen Dark roast zit in een dieprood pakje, het rood van de koffiebes. De Medium roast komt in het harmonieuze groen van de ongeroosterde boon. Maal je liever zelf je bonen? Kies dan de tijdloze kartonnen kokers.

Sergio-Herman-Inkbrew 

Koffiegeheimen

Echte koffieliefhebbers spoelen hun kopje uit met heet water voor ze er verse koffie in gieten. Zo blijft de koffie lekker lang warm!

Zelf de koffiebonen malen net voor het koffiezetten, garandeert een nog voller en geuriger aroma en een maximum aan smaak. Voor een kopje espresso maal je de bonen extra fijn.

Koop je gemalen koffie? Let er dan op dat de koffie niet langer dan drie maanden eerder gebrand werd. Anders verliest de koffie veel aroma, tenzij hij luchtdicht verpakt is.

Slow of express koffie? Koffie zetten doe je als een echte Italiaan

slow-coffee-bialetti 

Met de Bialetti Moka Express zet je in geen tijd een geurig kopje koffie net zoals de Italianen. Vul het onderste deel van de percolator met water. Zorg wel dat het waterniveau onder het stoomgaatje blijft. Doe in de filter een paar schepjes van je lievelingskoffie. Draai het bovenste deel goed vast en zet rechtstreeks op het vuur. Enkele minuten later hoor je de verse koffie opborrelen en verspreidt er zich een heerlijk koffiearoma in huis.

Praktische tip: De originele aluminium koffiezetters zijn geschikt voor gas- en elektrische vuren. Heb je inductiekookplaten? Dan kan je werken met een percolator van roestvrij staal.

slow-coffee-chemex 

De Chemex koffiemaker is voor de koffieliefhebbers met wat meer geduld. Deze slow coffee maak je door een filter bovenaan in je Chemex te plaatsen. Voeg versgemalen koffie toe naar smaak en sterkte en breng alvast je water aan de kook. Voor maximale smaak gebruik je best water van een 90°C die je in kleine hoeveelheden over de koffie giet.

Weetje: de totale doorlooptijd van deze koffie is ongeveer 3,5 à 4 minuten. Schrik dus niet als de koffie niet onmiddellijk door loopt bij de eerste scheut water.

Voor de durvers: de freakshake

freakshake

De freakshake is oorspronkelijk afkomstig uit Australië, maar ook bij ons wordt het drankje steeds populairder. Drankje is misschien te licht uitgedrukt want deze caloriebom kan je voor de helft opeten in plaats van drinken. Het is een milkshake versierd met snoep, koek en alles wat je maar als guilty pleasure kan beschouwen. Om de creatie volledig af te werken, komt er nog een flinke toef slagroom bovenop. Zelf eens proberen? Wij hebben het ideale recept! Ontdek hier onze freakshake met koffie en Baileys.


Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.