header-pure-smaken

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Wie houdt van lekker eten, weet dat alles begint bij de juiste ingrediënten. Vertrek je van vers, authentiek en puur, dan zet je gegarandeerd een topresultaat op tafel. Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol: groenten en fruit, vers vlees en vis en chocolade. Al je topingrediënten vind je bij MAKRO. 

Welke aardappel voor welk gerecht?

aardappelen

Pak eens uit met … aardappelen! De allrounders Charlotte en Bintje ken je wel. Excellency en Challenger zijn ideaal voor lekkere frietjes. De exclusieve Amandine, een aromatische en ietwat zoete aardappel, is dan weer overheerlijk in een quiche of in blokjes gestoofd met verse basilicum. Boterzachte krieltjes zijn op hun best in de oven met olijfolie en rozemarijn of gestoomd bij een stoofpotje. De asperge- of ratte-aardappel is net als de asperge een ware delicatesse. Schil hem niet zodat de nootachtige smaak en romige textuur intact blijven. Lekker in een salade, lauwwarm met wat nootmuskaat en vers geknipte bieslook.

Welke vis voor een ceviche?

ceviche

Ceviche, rauwe vis in een marinade van citroen, is een klassieker uit Peru die ook bij ons steeds meer succes kent. Het geheim van een geslaagde ceviche is de kwaliteit van de vis. Die dient boven alles ultravers te zijn. Experimenteer gerust met horsmakreel, wijting, griet, zeebaars, zeewolf, zeebarbeel of tong. Stevigere vissoorten dienen iets langer te garen in de marinade. Hou je meer van zeevruchten, ga dan voor sint-jakobsvruchten, scampi of garnalen.

Recept: Last Minute Ceviche
Kies zachte tot stevige vis naar keuze. Snij hem in kleine stukjes zodat hij snel gaart in het citroensap. Vind je citroensap te zuur, verzacht de marinade dan met appelsien- of pompelmoessap. Stevigere vissoorten zoals zeewolf laat je 4 tot 6 minuten marineren, zachtere vissoorten zoals wijting slechts 1 à 2 minuten. Werk creatief af naar eigen smaak met koriander, rode ui, radijs, appel, avocado, look of vlierbes. Kruid pas helemaal op het einde met verse peper van de molen zodat de vis niet bitter wordt. Serveer er een zoetere side dish bij zoals maïs, zoete aardappel, blokjes pompoen of frisse mango.

Welk vlees voor een steak tartaar?

steak-tartaar

Voor een ideale steak tartaar kies je een stuk kwaliteitsvlees van het rund zoals bavette of gepelde steak (pelée royale). Als je het verse vlees een halfuurtje in de diepvries stopt, is het makkelijker te versnijden. Snij het vlees eerst in repen en dan in kleinere stukken. Hak het fijn met een scherp mes, zoals een vleesmes of koksmes. Maal het liever niet in een molentje, want dan blijft er maar weinig beet over.

Recept: Steak Tartaar A La Minute
Vermeng het rundvlees (bavette of gepelde steak) met zelfgemaakte mayonaise, fijngehakte sjalot, peterselie, augurkjes en iets grover gehakte kappertjes. Een paar druppeltjes Engelse saus en tabasco maken het af, net zoals een beetje peper en wat meer zout.

Steak tartaar bereid je à la minute, dus kort voor je hem opdient. Omdat je met rauw vlees bezig bent, is het even uitkijken met de hygiëne. Zet de tartaar afgedekt weg in de koelkast als je intussen bijvoorbeeld verse frietjes maakt. De plank schrob je meteen schoon. Het mes was je af.

Pure chocolade

chocolade

Het is moeilijk te weerstaan aan pure chocolade. Het is een echte oppepper die je alert maakt en je een goed gevoel geeft. In donkere chocolade zitten bovendien veel antioxidanten. Een goed excuus om elke dag van een stukje chocola te genieten bij de koffie of thee. Wist je dat donkere chocolade ook heel goed samengaat met een glas stevige rode wijn? Serveer bij je chocoladedesserten bijvoorbeeld een glaasje merlot, syrah of grenache. Ideaal bij een chocoladetaart met zacht hart, chocoladefondue of een chocoladefudge met kokos.

Recept: Chocoladefudge Met Kokos
Smelt 200 g donkere chocolade van goede kwaliteit in een pannetje. Voeg hieraan 20 cl kokosmelk toe en wat grof zeezout. Roer goed en spreid het mengsel open op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Strooi hierop kokospoeder dat zich vasthecht in de warme chocolade. Laat afkoelen en serveer bij de koffie. Iedereen breekt een stukje af. Deze succulente fudge is verdwenen voor je tot 10 telt.


Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro