header-pure-smaken

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Wie houdt van lekker eten, weet dat alles begint bij de juiste ingrediënten. Vertrek je van vers, authentiek en puur, dan zet je gegarandeerd een topresultaat op tafel. Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol: groenten en fruit, vers vlees en vis en chocolade. Al je topingrediënten vind je bij MAKRO. 

Welke aardappel voor welk gerecht?

aardappelen

Pak eens uit met … aardappelen! De allrounders Charlotte en Bintje ken je wel. Excellency en Challenger zijn ideaal voor lekkere frietjes. De exclusieve Amandine, een aromatische en ietwat zoete aardappel, is dan weer overheerlijk in een quiche of in blokjes gestoofd met verse basilicum. Boterzachte krieltjes zijn op hun best in de oven met olijfolie en rozemarijn of gestoomd bij een stoofpotje. De asperge- of ratte-aardappel is net als de asperge een ware delicatesse. Schil hem niet zodat de nootachtige smaak en romige textuur intact blijven. Lekker in een salade, lauwwarm met wat nootmuskaat en vers geknipte bieslook.

Welke vis voor een ceviche?

ceviche

Ceviche, rauwe vis in een marinade van citroen, is een klassieker uit Peru die ook bij ons steeds meer succes kent. Het geheim van een geslaagde ceviche is de kwaliteit van de vis. Die dient boven alles ultravers te zijn. Experimenteer gerust met horsmakreel, wijting, griet, zeebaars, zeewolf, zeebarbeel of tong. Stevigere vissoorten dienen iets langer te garen in de marinade. Hou je meer van zeevruchten, ga dan voor sint-jakobsvruchten, scampi of garnalen.

Recept: Last Minute Ceviche
Kies zachte tot stevige vis naar keuze. Snij hem in kleine stukjes zodat hij snel gaart in het citroensap. Vind je citroensap te zuur, verzacht de marinade dan met appelsien- of pompelmoessap. Stevigere vissoorten zoals zeewolf laat je 4 tot 6 minuten marineren, zachtere vissoorten zoals wijting slechts 1 à 2 minuten. Werk creatief af naar eigen smaak met koriander, rode ui, radijs, appel, avocado, look of vlierbes. Kruid pas helemaal op het einde met verse peper van de molen zodat de vis niet bitter wordt. Serveer er een zoetere side dish bij zoals maïs, zoete aardappel, blokjes pompoen of frisse mango.

Welk vlees voor een steak tartaar?

steak-tartaar

Voor een ideale steak tartaar kies je een stuk kwaliteitsvlees van het rund zoals bavette of gepelde steak (pelée royale). Als je het verse vlees een halfuurtje in de diepvries stopt, is het makkelijker te versnijden. Snij het vlees eerst in repen en dan in kleinere stukken. Hak het fijn met een scherp mes, zoals een vleesmes of koksmes. Maal het liever niet in een molentje, want dan blijft er maar weinig beet over.

Recept: Steak Tartaar A La Minute
Vermeng het rundvlees (bavette of gepelde steak) met zelfgemaakte mayonaise, fijngehakte sjalot, peterselie, augurkjes en iets grover gehakte kappertjes. Een paar druppeltjes Engelse saus en tabasco maken het af, net zoals een beetje peper en wat meer zout.

Steak tartaar bereid je à la minute, dus kort voor je hem opdient. Omdat je met rauw vlees bezig bent, is het even uitkijken met de hygiëne. Zet de tartaar afgedekt weg in de koelkast als je intussen bijvoorbeeld verse frietjes maakt. De plank schrob je meteen schoon. Het mes was je af.

Pure chocolade

chocolade

Het is moeilijk te weerstaan aan pure chocolade. Het is een echte oppepper die je alert maakt en je een goed gevoel geeft. In donkere chocolade zitten bovendien veel antioxidanten. Een goed excuus om elke dag van een stukje chocola te genieten bij de koffie of thee. Wist je dat donkere chocolade ook heel goed samengaat met een glas stevige rode wijn? Serveer bij je chocoladedesserten bijvoorbeeld een glaasje merlot, syrah of grenache. Ideaal bij een chocoladetaart met zacht hart, chocoladefondue of een chocoladefudge met kokos.

Recept: Chocoladefudge Met Kokos
Smelt 200 g donkere chocolade van goede kwaliteit in een pannetje. Voeg hieraan 20 cl kokosmelk toe en wat grof zeezout. Roer goed en spreid het mengsel open op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Strooi hierop kokospoeder dat zich vasthecht in de warme chocolade. Laat afkoelen en serveer bij de koffie. Iedereen breekt een stukje af. Deze succulente fudge is verdwenen voor je tot 10 telt.


Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.