too good to go-detail

Keukenrestjes to the rescue!

Wist je dat een derde van het voedsel in de wereld verspild wordt? Daar zou je heel wat mensen mee kunnen voeden. Ook jij kan een handje helpen om minder voedsel verloren te laten gaan.

Maak van je restjes een heerlijk hapje of dessert

Experimenteer eens met enkele receptjes waarbij je van je keukenoverschotjes de lekkerste gerechtjes maakt.

Wist je dat je met de schillen van groenten en aardappelen je eigen chips of saladetopping kan maken? Meng de schillen met wat olijfolie en grof zeezout in een kom, leg ze op een vel bakpapier op een ovenplaat en laat ze gedurende een kwartiertje op 200°C roosteren. Even laten afkoelen en je hebt een heerlijke portie zelfgemaakte chips of een crunchy saladetopping. Smullen maar!

Ook voor zoetebekken is er goed nieuws. Met oud brood kan je bijvoorbeeld heerlijke American cookies maken. Doe ongeveer een half bruin brood in de blender en maal het tot broodkruim. Voeg 100 g bloem, 100 g suiker, 150 g boter, bakpoeder, een volledig ei, enkele hazelnoten en 150 g chocolade toe en meng alles goed onder elkaar. 20 minuten in de oven en je homemade koekjes zijn klaar!

Maak van je keukenrestjes je eigen ecologische allesreiniger

Jouw keukenrestjes omtoveren in een milieuvriendelijk manusje-van-alles? Het kan. Wist je dat je van de schillen van citrusvruchten je eigen multifunctionele reiniger kan maken? Gooi de schillen van citroenen, appelsienen, pompelmoezen of limoenen dus niet weg, maar doe ze in een grote weckpot. Overgiet ze met keukenazijn, sluit de bokaal af en laat het mengsel twee weken staan in de zon. Zeef het goedje in een lege spray die je nog hebt staan en je hebt je eigen ecologische allesreiniger.

Goesting naar meer?

Wie weet helpen deze receptjes en weetjes je wel op weg om nog meer te experimenteren met etensrestjes en ben je vertrokken om samen de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling.


100% chocolade in je menu

Wie dacht dat chocolade enkel welkom is bij het dessert of het taartmoment, vergist zich. Cacao heeft meer troeven op zak en laat zich perfect blenden bij zoute smaken. Verras je tafelgenoten met een menu waarin chocola de rode draad is doorheen alle gerechten.

Groen op tafel

De eerste voorjaarsgroenten zijn er weer met hun heerlijk frisse lentekleuren. Na de lange, lange wintermaanden waarin de moestuin er verlaten bij lag, brengen ze weer kleur in de keuken. En als we ze nu eens een voorkeursplaats op ons bord zouden geven, in plaats van hun traditionele bijrol? Asperges, spinazie en boontjes: de natuur kleurt weer groen!

Balletjes, altijd feest!

Natuurlijk, onze gehaktbal is even Belgisch als onze frieten, al heeft hij vele neven over de hele wereld. Vegetarisch of met vlees, pittig of smeuïg, een balletje is altijd lekker en een beetje feest. Hier laten we de balletjes rollen, voldoende inspiratie om je duimen en vingers af te likken.

Straffe soepen!

Soepen saai? Fletse bouillons en smaakloze soepen zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig mag het al eens wat creatiever en echte foodies weten een kwaliteitssoep intussen naar waarde te schatten. In een miniportie als amuse of als lauw tussengerecht of predessert doen ze het goed op menig sterrenmenu, maar ook de trendy soepbars zetten met plezier een exotische kop soep op de kaart. Lepelen maar!

Jaar van de tijger

Het Nieuwe Maanjaar, dat traditioneel in heel wat landen van het Verre Oosten wordt gevierd, is uitgegroeid tot een internationaal feest. Dit jaar staat deze Chinese traditie in het teken van de tijger, die symbool staat voor hoop en vernieuwing. Een mooi aanknopingspunt om te grasduinen in de Aziatische keuken en er een feestelijke dis van te maken.