chinees-nieuwjaar-detail

Jaar van de tijger

Het Nieuwe Maanjaar, dat traditioneel in heel wat landen van het Verre Oosten wordt gevierd, is uitgegroeid tot een internationaal feest. Dit jaar staat deze Chinese traditie in het teken van de tijger, die symbool staat voor hoop en vernieuwing. Een mooi aanknopingspunt om te grasduinen in de Aziatische keuken en er een feestelijke dis van te maken.

chinees-nieuwjaar-table-nl

Dumplings met gekonfijte eend

Nobele kussentjes

Chinees Nieuwjaar is niet compleet zonder jiaozi. Deze beroemde witte Peking ravioli’s komen met allerlei soorten vullingen. Wil je het graag extra feestelijk? Kies dan voor een vulling van eendenkonfijt. Deze dumplings kan je stomen, koken of bakken.

Zeeduivel op Chinese wijze

Wonderbaarlijke visvangst

Zeeduivel gemarineerd in sojasaus met knoflook, gember en oestersaus, en afgewerkt met een flinke dosis verse koriander bevat alle Aziatische accenten die zo typisch zijn voor de Cantonese keuken. Daar geldt dat vis serveren geluk brengt voor alle gasten. Dan bedienen we ons graag een tweede keer!

Sticky rijstcake

Rijst van rijkdom

Nian Gao is het meest emblematische dessert van het Chinese Nieuwjaar. Het staat symbool voor feestvieren en zou zorgen voor voorspoed en geluk op financieel vlak. Deze kleverige rijstwafel wordt traditioneel bereid met rode bonen. Je maakt Nian Gao nog lekkerder met kokosmelk en bananen, zoals ze dit dessert in Laos lusten.

Nieuwjaarssalade

Gooi ze op!

Een regenboog van fijn gesneden rauwe groenten, met daarbij reepjes rauwe vis in de meest luxueuze uitvoering. Yusheng is een frisse salade die in Singapore en Maleisië tijdens het nieuwjaarsfeest op tafel komt. Het is aan de gasten om de ingrediënten in de schotel te mengen door ze met stokjes in de lucht te gooien. Hoe hoger de reepjes opstijgen, hoe meer geluk!

Lang leven noedels

Geluksbrengers

Deze Cantonese noedels worden vaak op festivals gegeten, ze staan symbool voor een lang en gelukkig leven. Het geheim van deze Yi-Mein is spuitwater toevoegen aan het deeg van ei en tarwemeel. Dat geeft ze die typische textuur, vergelijkbaar met die van de Japanse udon. Een snelle roerbakbeurt met shiitakes, afgewerkt met lente-ui, meer heb je niet nodig voor een lang en gelukkig leven.

chinees-nieuwjaar-2-traditions

Een kwestie van tradities

Chinees Nieuwjaar vieren is niet enkel een prima gelegenheid om samen te komen met familie en vrienden, en te genieten van een rijkelijk gedekte tafel waarop tientallen gerechten pronken. Het is bovenal de bedoeling om positieve energie voor het komende jaar op te roepen. Daarom zijn de cadeautjes bijvoorbeeld verpakt in rood papier, de kleur van goede voortekens. Alles wat doet denken aan het verstrijken van de tijd, zoals klokken en horloges, zijn hier niet op hun plaats. Net als voorwerpen die banden kunnen doorknippen, zoals scharen of messen. Elk gerecht op tafel is verbonden aan specifieke wensen. Een van de belangrijkste is Yusheng, de nieuwjaarssalade, een echte geluksbrenger. De salade staat op het menu op de 7de dag van de feestelijkheden die 2 weken duren.

chinees-nieuwjaar-3-pepper

Het vuur van Sichuan

Een peper die geen peper is, dat is de Sichuan. Het is een uniek en aromatisch kruid, een verre neef van citrusvruchten, die kruidige noten combineert met pittig zoet op het einde. Sichuanpeper weerspiegelt de keuken van de gelijknamige Chinese provincie waar hij vandaan komt: tegelijk flamboyant en delicaat. Het is een van de bestanddelen van het beroemde vijfkruidenmengsel samen met kaneel, steranijs, kruidnagel en venkel. Al kan je Sichuanpeper ook prima op zichzelf gebruiken om een gerecht af te kruiden of als basis voor sauzen of marinades. Je komt Sichuanpeper in heel wat Aziatische recepten tegen, zoals mala xiang guo of chongqing hotpot. In de westerse keuken doet de combinatie met vis en gegrild vlees wonderen. Wist je dat een snuifje van deze peper aangenaam verrast in desserts met chocolade of citrusvruchten?

chinees-nieuwjaar-4-marinades

Makkelijke marinade

Vele Chinese keukens maken vaak gebruik van een goede voorbereiding vooraf. Om dan vlak voor het serveren snel te wokken. Marinades die de tijd krijgen hun ding te doen, spelen hierbij de hoofdrol. Zij geven de ingrediënten smaakdiepte en textuur. Een uitstekende marinade voor vis maak je bijvoorbeeld even snel als eenvoudig met sojasaus, oestersaus, sesamolie, knoflook en gember.


100% chocolade in je menu

Wie dacht dat chocolade enkel welkom is bij het dessert of het taartmoment, vergist zich. Cacao heeft meer troeven op zak en laat zich perfect blenden bij zoute smaken. Verras je tafelgenoten met een menu waarin chocola de rode draad is doorheen alle gerechten.

Groen op tafel

De eerste voorjaarsgroenten zijn er weer met hun heerlijk frisse lentekleuren. Na de lange, lange wintermaanden waarin de moestuin er verlaten bij lag, brengen ze weer kleur in de keuken. En als we ze nu eens een voorkeursplaats op ons bord zouden geven, in plaats van hun traditionele bijrol? Asperges, spinazie en boontjes: de natuur kleurt weer groen!

Balletjes, altijd feest!

Natuurlijk, onze gehaktbal is even Belgisch als onze frieten, al heeft hij vele neven over de hele wereld. Vegetarisch of met vlees, pittig of smeuïg, een balletje is altijd lekker en een beetje feest. Hier laten we de balletjes rollen, voldoende inspiratie om je duimen en vingers af te likken.

Straffe soepen!

Soepen saai? Fletse bouillons en smaakloze soepen zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig mag het al eens wat creatiever en echte foodies weten een kwaliteitssoep intussen naar waarde te schatten. In een miniportie als amuse of als lauw tussengerecht of predessert doen ze het goed op menig sterrenmenu, maar ook de trendy soepbars zetten met plezier een exotische kop soep op de kaart. Lepelen maar!

Handige tip: meten is weten

Om te weten hoeveel verf je nodig hebt voor een muur bijvoorbeeld, bereken je eerst de volledige oppervlakte van de muur. Meet dan ramen, deuren of nissen op en trek hun gecombineerde oppervlakte af van die van de totale muur. Weet dat 1 liter muurverf gemiddeld 7 tot 9 m² dekt, afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond, en je krijgt een vrij goed idee van hoeveel liter je precies zal nodig hebben.