img-header-canard

Inspecteur Magret

Het is het lievelingsgerecht van onze zuiderburen. Maar liefst 10.000 ton werken zij er ieder jaar van naar binnen. Traditioneel wordt magret de canard of eendenborst gebakken in de pan of op de plancha, maar ook heel wat creatievere bereidingen behoren tot de mogelijkheden. Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

canard-img-1-nl

Tartaar van magret de canard en oesters

Het vet van de eend en het zachte van de oester, allebei in stukjes gesneden die net groot genoeg zijn om nog een lekkere beet te garanderen, tillen elkaar naar nieuwe hoogtes, zeker in combinatie met enkele fijne plakjes champignons.

Carpaccio van magret de canard, foiegrasschilfers en walnoten

Flinterdun gesneden foie gras op ultrafijne sneetjes eendenborst (die je eerst een kwartiertje in de diepvriezer hebt gelegd om gemakkelijker te kunnen snijden), afgewerkt met het krokante van de walnoten... Nog enkele druppeltjes azijn voor een zurige toets... Genieten.

canard-img-2-nl

Nem met magret de canard met een sausje van dadels en piment

Een klassieke Vietnamese nem, gevuld met de stevige en toch malse textuur van de eend. Daarbij een krachtig afsmakende saus waarin het vurige van het piment en de zachte smaak van de dadels voor een originele versie van de klassieke zoetzure saus zorgen.

Met honing gelakte magret de canard

Szechuanpeper, steranijs, venkel, kaneel en kruidnagel: deze vijf specerijen vertegenwoordigen de vijf basiselementen van de Chinese keuken (zoet, zout, bitter, zuur en scherp). Ontzettend lekker in combinatie met de honing die de intense smaak van de eend nog rijker maakt. Serveren als pekingeend: in een knapperig blaadje groene kool.

canard-img-cuisson

Rosé of niets

Het vlees van de eendenborst is mals maar bevat weinig intramusculair vet. Een te hard doorbakken magret droogt dus snel uit en wordt taai. De baktijd in de gaten houden is dus de boodschap als je wil genieten van een sappig en mals stukje eendenborst. Vermijd te hoge temperaturen, of je de magret nu bereidt op de grill, in de pan of op de plancha. Als je het vlees eerst traag in de oven laat garen op 65 °C, krijg je een mals stukje rosé vlees dat je daarna kort langs de velkant aanschroeit.

canard-img-quadrillage

Het vet insnijden

De magret komt uit de borst van de eend en heeft dan ook een dikke laag vet. Bakken doe je best langs deze kant, waarbij het vet langzaam wegsmelt. Bak je de eendenborst in de pan, dan giet je het gesmolten vet best regelmatig even af zodat de temperatuur niet te hoog oploopt en het vlees niet in zijn eigen vet wordt gefrituurd. Ook is het belangrijk om het vet vóór het bakken met een scherp mes kruiselings in te snijden. Zo vermijd je dat het vet onder invloed van de warmte gaat samentrekken, waardoor de spiervezels worden samengedrukt.


Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Black Friday

Deze Black Friday is de ideale gelegenheid voor een gezellige en originele maaltijd in contrasterende kleuren. Het witte van de inktvis – het is er het seizoen voor – vormt een schitterend contrast met de donkere kleur van de inktvisinkt, de bloedworst en de kaviaar. Klaar voor een black & white feestje met intense smaken?

Cook like a pro

Oranje droom

Amper een halve eeuw geleden vond de kastanjepompoen zijn weg van het eiland Hokkaido in het noorden van Japan naar Europa. Deze prachtige vrucht is niet tevreden met een rolletje als bijgerecht. Ze speelt met plezier de hoofdrol. Het bewijs in vier recepten.

Cook like a pro

Hemelse sint-jakobsschelpen

Verwar een echte sint-jakobsschelp niet met zijn kleine en minder smaakvolle broertje, de bonte kamschelp. Om de enige echte te herkennen, let je op drie elementen: de platte bovenkant, de genereuze omvang en de diepe groeven. Rauw of heel kort aangeschroeid, met dit topproduct kun je alle kanten uit!

Cook like a pro

Forest Jump

Wild: altijd top, maar niet zomaar op eender welke manier. Zonder de waardevolle tradities uit het oog te verliezen kun je wild ook op andere, misschien wel wat gedurfdere manieren bereiden, met originele ingrediënten en afwijkende bereidingen.

Cook like a pro