how-to-bbq-detail

How to BBQ?

Ben je klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren, maar heb je geen idee hoe je eraan begint? Geen zorgen. Hier vind je heel wat nuttige informatie per type barbecue, van veiligheidsmaatregelen tot schoonmaaktips.

Barbecues onder de loep: houtskool of gas?

Houtskoolbarbecue

De meest traditionele en meest gekende manier om te grillen, is op een houtskoolbarbecue. Met dit type krijg je een typische rokerige smaak in je vlees, vis en groenten. Bovendien kunnen je buren met je meegenieten van een heerlijke barbecuegeur.

Belangrijke veiligheidsmaatregelen

  • Plaats je houtskoolbarbecue altijd op een vlakke ondergrond (best niet op het gras) en in een open ruimte (dus geen overdekt terras).
  • Laat de barbecue geen moment onbewaakt en verplaats hem niet.
  • Let extra goed op als er kinderen in de buurt zijn. Je voorziet best een perimeter waarin de kinderen niet mogen komen.
  • Voorzie altijd wat zand om het vuur doven in geval van nood. Water is géén goed idee omdat het veel rook geeft en loeiheet kan opspatten door de warme kolen.

Je houtskoolbarbecue aansteken

Kies je brandstof: houtskool of briketten

Houtskool brandt sneller en bereikt hogere temperaturen dan briketten. Houtskool koelt wel sneller af, waardoor je regelmatig moet bijvullen. Verder heb je ook asresten en daardoor een grotere opkuis achteraf.

Houtskoolbriketten warmen wat trager op, maar behouden wél veel langer een constante temperatuur. Bovendien geven ze minder vlam als er vet indrupt. Dit type brandstof is geschikt om te hergebruiken, wat het een vrij duurzame keuze maakt.

Nog duurzamer? Dan zijn kokosbriketten jouw ideale brandstof. Deze bereiken een veel hogere tempartuur en laten ook nog eens minder as na. Bovendien geven kokosbriketten nóg minder snel vlammen als er vet op drupt.

Maximale brandtijd per type brandstof

how-to-bbq-kader-nl

Steek je barbecue aan

Om je BBQ in gang te krijgen moet je een aanmaakmiddel gebruiken. Chemische producten laat je best links liggen wegens hun enorme brandbaarheid. Aanmaakblokjes of houtkrullen zijn hier speciaal voor gemaakt en dus een pak veiliger. Vermijd aanmaakblokjes met veel kerosine, want dat heeft een erg vieze geur. Je kan je barbecue aansteken met of zonder starter.

Zonder starter (45 minuten voor het grillen)

Leg onderin de kuip van je BBQ zo’n twee volle handen houtskool (of briketten) en leg daartussen enkele aanmaakblokjes of houtkrullen. Steek vervolgens de aanmaakblokjes aan. Om jezelf zeker niet te verbranden, gebruik je best een lange lucifer. Beginnen de kolen of briketten asgrijs te kleuren en zijn de vlammen verdwenen? Dan kan je starten met grillen!

Met starter (30 minuten voor het grillen)

Vul zo’n driekwart van de starter met houtskool of briketten. Op de bodem van je barbecuetoestel leg je een handvol aanmaakblokjes die je voor de veiligheid best aansteekt met een lange lucifer. Zet de starter boven de aanmaakblokjes van zodra deze branden. Na een halfuurtje zijn je kolen of briketten klaar. Leeg de starter in de kuip van je barbecue en verdeel de kolen met hittebestendig barbecuegereedschap.

Grillen op een houtskoolbarbecue

De meest gebruikte methode is direct grillen, waarbij je de gerechten rechtstreeks boven de kolen laat garen. Ideaal om grote stukken vlees dicht te schroeien, zoals rood vlees dat niet volledig mag worden gegaard. Ook perfect voor worsten en hamburgers!

Voor gevogelte kies je best voor een toestel met deksel. Zo kan je indirect grillen. Hierbij gebruik je de barbecue eigenlijk als een soort heteluchtoven, waardoor het vlees langzaam gaart en lekker sappig blijft. Verdeel de kolen of briketten langs de buitenzijde van de kuip en leg in het midden een aluminium lekbakje om druipend vet op te vangen. Je kan dit eventueel vullen met water om rook te vermijden. Laat de barbecue met gesloten deksel op temperatuur komen en laat ook tijdens het grillen het deksel dicht. Zo sluit je de zuurstof af en vermijd je grote vlammen.

Tijdens het grillen kan je het rooster én je borstel wat proper houden met een prop aluminiumfolie. Ook handig is om wat schijfjes citroen of limoen in de buurt te hebben om niet-oppervlakkige vuilresten weg te halen. Gebruik best een hittebestendige barbecuetang zodat je je niet verbrandt.

Je houtskoolbarbecue doven

Sluit de ventilatiegaten van je barbecuetoestel en haal het grillrooster eraf (gebruik ovenwanten). Strooi vervolgens wat zand over de kolen of briketten, dek de kuip van je toestel af en laat een nachtje afkoelen.

Let op: soms lijkt het of de kolen helemaal zijn afgekoeld, maar vanbinnen kunnen ze mogelijk nog gloeien. Om zeker te zijn, kan je er een paar doorboren met hittebestendige barbecue-accessoires. Koos je voor briketten? Kijk dan zeker even of je ze nog kan hergebruiken.

Je houtskoolbarbecue schoonmaken

Hoewel je barbecuetoestel een nachtje moet rusten, reinig je het grillrooster best wel direct. Zo vermijd je dat viezigheid gaat aankoeken. Water en afwasmiddel helpen je hierbij al flink vooruit. Eventuele hardnekkige restjes kan je dan weer met een plukje staalwol of een speciale borstel verwijderen.

Geen tijd om je rooster de dag zelf aan te pakken? Smijt je barbecuerooster dan gewoon in het gras (al dan niet ingewikkeld in nat krantenpapier) en laat het een nachtje liggen. De dag nadien kan je de aangekoekte resten met wat keukenpapier verwijderen.

De dag na je barbecue pak je de kuip aan. Nadat je de kolen hebt weggegooid, verwijder je eerst en vooral resterende etens- en asresten. Als je dat niet doet, krijg je gegarandeerd extra rookoverlast bij je volgende barbecue. Nadien reinig je de kuip met warm water, afwasmiddel en een zachte doek. Aangekoekte resten? Die verwijder je met een stukje staalwol of een speciale borstel.

Tip: vermijd aangekoekte etensresten door je barbecuerooster op voorhand met citroen of limoen in te wrijven. Vlees gaat dan heel wat minder aan je rooster kleven, waardoor je minder opkuiswerk hebt.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is ideaal voor de grillmeester die ook gebruiksgemak erg belangrijk vindt. Met dit type kan je snel starten met grillen en heb je bovendien ook heel wat minder opkuiswerk achteraf.

Belangrijke veiligheidsmaatregelen

  • Controleer voor gebruik of er geen gaten zitten in de slangen van je toestel.
  • Open altijd het deksel vóór je de barbecue aansteekt. Zo vermijd je een gasophoping, die in het ergste geval tot een ontploffing kan leiden.
  • Ook al is dit toestel in se veilig, hou je kinderen best uit de buurt van de barbecue. Hoewel er geen directe vlam is, blijft het een hevige hittebron waaraan ze zich kunnen verbranden.

Je gasbarbecue aansteken

Zet het deksel van je toestel open en sluit de gasfles aan. Gebruik zeker het juiste type gas (butaan of propaan). Van zodra je de fles hebt aangesloten, draai je de kraan open. Steek vervolgens voorzichtig een eerste brander aan. Nadien volgt de rest, afhankelijk van het aantal branders dat je nodig hebt. Geduld is hier niet nodig! Binnen 10 minuten kan je al starten met grillen.

Grillen op een gasbarbecue

Wie zijn eten snel wil verorberen, kan direct grillen. Dit doe je door je eten rechtstreeks op het rooster boven de branders te leggen. Met een gasbarbecue werk je best met het deksel dicht, zodat de warmte niet kan ontsnappen. Dit type bereikt namelijk niet zo’n hoge temperaturen als de houtskoolbarbecue. Direct grillen is ideaal voor hamburgers, worsten, groentebrochettes en ook als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees wil dichtschroeien of grillen.

Let op: garen op een gasbarbecue gaat veel sneller dan op een houtskoolbarbecue. Direct grillen duurt slechts een tiental minuten. Een langere gaartijd kan resulteren in uitgedroogd vlees.

Als je aan de slag wil met indirect grillen, dan komt er net iets meer bij kijken. In principe gebruik je de barbecue op dat moment zoals een heteluchtoven. Dat impliceert natuurlijk dat je wel wat geduld moet hebben voor je eten klaar is. Gemiddeld genomen duurt het zo’n 30 minuten voor je kan serveren. Bij indirect grillen creëer je warmtezones. Het aantal zones is afhankelijk van hoeveel branders er beschikbaar zijn:

Cijfers bij standen staan voor de brander zelf. Dus “1 hoge stand | 2 uit” = “brander 1 op hoge stand aan | brander 2 uit”

2 branders: 1 hoge stand | 2 uit
3 branders: 1 hoge stand | 2 lage stand | 3 uit
4 branders: 1 hoge stand | 2 lage stand | 3 uit | 4 uit
5 branders: 1 hoge stand | 2 hoge stand | 3 lage stand | 4 uit | 5 uit
6 branders: 1 hoge stand | 2 hoge stand | 3 lage stand | 4 lage stand | 5 uit | 6 uit

Leg het eten op de zones waar de brander op een lage stand of zelfs uitgeschakeld staat. Zo laat je alles langzaam garen. Deze manier van grillen is zeker aan te raden om bijvoorbeeld gevogelte te bereiden.

Let op: je kan enkel indirect grillen als je over een gasbarbecue beschikt met minstens twee branders.

Je gasbarbecue doven

Na een geslaagde barbecue laat je het toestel best veilig achter. Een gasbarbecue doven is heel eenvoudig. Je hoeft enkel de toevoer van je gas af te sluiten en nadien de branders uit te draaien.

Je gasbarbecue schoonmaken

Verwijder eerst de grote brokken van het rooster. Doe nadien het deksel van je gasbarbecue dicht en zet hem 15 minuten op de hoogste stand. Op die manier kan je de overige etensresten heel gemakkelijk wegwrijven. Je barbecuerooster schoonmaken gaat nog vlotter met een speciale borstel. De binnenkant van het toestel poets je verder met lauwwarm water en een microvezeldoek.

Tip: haal eenmaal per jaar de branders uit je toestel als je het al eventjes niet meer hebt gebruikt. Even met een compressor uitblazen en klaar! Zo heb je in geen tijd stofresten en spinnenwebben verwijderd.


How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro

In de ban van de rog

Eind augustus werd de rog verkozen tot vis van het jaar 2021 door de VLAM. Het hele jaar lang zal de rog in de schijnwerpers worden gezet om de tamelijk onbekende vissoort te promoten. Onbekend is immers onbemind.

vis van het jaar vis

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Street me up

Streetfood is niet enkel voor hipsters, het is sympathiek en vrolijk voor groot en klein. Een kosmopolitische stijl die het ook gastronomisch goed doet. Streetfood past zowel aan sjieke tafels als aan gemoedelijke. Kom mee op een wervelende wereldtour langs de beste streetfood stalletjes.

Cook like a pro