ontbijt-header

Gulzige ochtend

Zin in een uitgebreid ontbijt dit weekend? Ideaal dus om dat eerste maaltje een culinaire boost te geven. Wat denk je van deze ontbijtideeën speciaal voor fijnproevers? Met superfoods of om gulzige goestingskes te voldoen … Voor een energieke start van de dag of een uitgebreide brunch.

ontbijt-1-nl

Chocolade churros

Furia del churros

Het favoriete ontbijt van de Spanjaarden. Knapperige beet en luchtig binnenin. De juiste hoeveelheden respecteren is het geheim van geslaagde churros, zeker niet te veel bloem gebruiken en het deeg frituren op de juiste temperatuur. Enkele seconden in 370°C, niet langer.

Wentelteefjes met appels

Gulzigheid heruitgevonden

Gewonnen brood, dat ruikt naar je kindertijd, die zalige geur en smaak van een eenvoudige lekkernij. Droog brood van gisteren verandert in een smakelijk hapje. Met wat rozijnen en schijfjes appel maak je deze klassieker net iets eleganter

Muesli met peer

Daar kan je bergen mee beklimmen

De uitvinder van muesli is dokter Bircher, een Zwitserse diëtist die de mengeling van havermout, granen en gedroogd fruit in 1900 op punt zette. Zwitsers spreken dan ook van Bircher muesli. Een vaste waarde aan de ontbijttafel. De eerste delicate peren van het seizoen tillen deze stevige hap naar ongekende hoogtes.

Huisgemaakte mueslireep

Stevige nootGranola, het zusje van muesli bestaat sinds halfweg de 19e eeuw. De gebakken mengeling van granen en noten werd al snel verkocht onder de vorm van repen door een zekere Kellog, de toekomstige gigant van ontbijtgranen. Al kan er niets op tegen de huisgemaakte granolareep: 100% natuurlijk, 100% heerlijk.

Energy bowl met verse geitenkaas, quinoa en spinazie

Een kommetje goud

Of je ze nu Poké noemt, zoals in Hawai, Buddha of gewoonweg Energy bowl, dit smakelijke kommetje maakt de laatste jaren furore. Tegelijk gezond én speels, kan je met deze bowl alle kanten uit. Het voorstel van de dag is een bowl met quinoa, spinazie en verse geitenkaas.

ontbijt-2-nl

Toast avocado en forel

Pure wereldklasse

Een subliem visje uit eigen land met smeuïg rijpe avocado op een bedje van tzatziki, afgewerkt met knapperige venkelzaadjes. Een wereldse toast die onze nationale schat, de forel, perfect tot zijn recht laat komen.

Amandelmelk met chiazaad

Super pudding

Chiazaad, daar wisten de Azteken al weg mee. Het zijn van die ‘superfoods’ waarvan we de smakelijke kwaliteiten nogal snel vergeten. Omega 3, calcium, ijzer, eiwitten, vezels en vitamine B1, B2 en B3. Kleine zaadjes, vol goeds. Door ze te weken in amandelmelk zwellen ze op en worden ze gelatineachtig, waardoor je een verrassende pudding bekomt.

ontbijt-3-nl

Sap van rode biet, wortel en gember

Een flinke scheut sap

Met deze kleurrijke combo laad je in 1, 2, 3 je batterijen op. De wortel zorgt voor structuur en een zoete toets, dan heb je het friszure van de rode biet, plus het pikante van de gember. Wil je het extra pittig? Verdubbel dan de dosis gember.

Smoothie van kiwi, citroen en spiruline

Smooth operator

Kiwi en citroen vormen de basis van deze romige groene smoothie waaraan de spiruline, een kleine alg met grootse kwaliteiten, een tonische toets geeft. Om het helemaal af te maken kan je een minder of meer pikante cress toevoegen. Een energiek begin van de dag!

ontbijt-blendr

Smoothie spiruline: stap voor stap

Komkommer geeft deze smoothie een dubbele dosis frisheid. Er zit al genoeg water in, dus je hoeft geen vloeistof toe te voegen. De ijsblokjes zorgen voor een mooi schuim en geven het vruchtvlees een romige consistentie. De spirulina laat alles mooi kleuren en voegt een rantsoen vitamines toe voor een explosieve cocktail van gezondheid.

100% chocolade in je menu

Wie dacht dat chocolade enkel welkom is bij het dessert of het taartmoment, vergist zich. Cacao heeft meer troeven op zak en laat zich perfect blenden bij zoute smaken. Verras je tafelgenoten met een menu waarin chocola de rode draad is doorheen alle gerechten.

Groen op tafel

De eerste voorjaarsgroenten zijn er weer met hun heerlijk frisse lentekleuren. Na de lange, lange wintermaanden waarin de moestuin er verlaten bij lag, brengen ze weer kleur in de keuken. En als we ze nu eens een voorkeursplaats op ons bord zouden geven, in plaats van hun traditionele bijrol? Asperges, spinazie en boontjes: de natuur kleurt weer groen!

Balletjes, altijd feest!

Natuurlijk, onze gehaktbal is even Belgisch als onze frieten, al heeft hij vele neven over de hele wereld. Vegetarisch of met vlees, pittig of smeuïg, een balletje is altijd lekker en een beetje feest. Hier laten we de balletjes rollen, voldoende inspiratie om je duimen en vingers af te likken.

Straffe soepen!

Soepen saai? Fletse bouillons en smaakloze soepen zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig mag het al eens wat creatiever en echte foodies weten een kwaliteitssoep intussen naar waarde te schatten. In een miniportie als amuse of als lauw tussengerecht of predessert doen ze het goed op menig sterrenmenu, maar ook de trendy soepbars zetten met plezier een exotische kop soep op de kaart. Lepelen maar!

Jaar van de tijger

Het Nieuwe Maanjaar, dat traditioneel in heel wat landen van het Verre Oosten wordt gevierd, is uitgegroeid tot een internationaal feest. Dit jaar staat deze Chinese traditie in het teken van de tijger, die symbool staat voor hoop en vernieuwing. Een mooi aanknopingspunt om te grasduinen in de Aziatische keuken en er een feestelijke dis van te maken.