img-header-flowers

Flower Power

Flower power

Zoveel kleuren en smaken dat je niet meer weet waar eerst te kijken... eetbare bloemen geven je culinaire creaties een unieke subtiliteit, en dan bedoelen we niet enkel visueel. Zes seizoenscombinaties die dat bewijzen.

img-1-nl  

Een zee van bloemen

Tempura van krab, visbouillon met saffraan en fuchsiabloemen

Een bouillon met een intense smaak, lichte saffraanaroma's en een tempura waarin de krab zijn volle jodiumkracht toont... De fuchsiabloempjes geven het geheel kleur en zetten de kroon op deze delicate combo.

 

Umamiviooltjes

Salade van tomaten, olijfolie en viooltjes

De enigszins wrange smaak van de viooltjes zorgt in deze tijdloze combinatie van tomaten en olijfolie voor een ludiek accent dat de smaakpapillen kietelt en het zoete, vette en zure tot een unieke harmonie brengt.

 

Magistraal trio

Geroosterde paprika's met een salade van bloemen en grof zout

De eetbare bloemen die hier als centrale element worden gebruikt, tonen wat ze in huis hebben: een lekkere beet en een explosie van smaken in de mond. De geroosterde paprika rondt het geheel op sublieme wijze af met een aromatisch boeket dat door het grof zout net dat ietsje extra krijgt.

 

img-2-nl

 

Zonder doornen

Broodje met radijs, verse kaas en rozenbloempjes

De radijzen zorgen voor een krokant, peperachtig en sappig tegengewicht voor het romige en smeuïge van de verse kaas. Een weergaloze klassieker die door de bedwelmende rozengeur met een heerlijke zachtheid, ronde smaak en subtiele punch naar een andere dimensie wordt geteleporteerd.

 

Deep purple

Moutabal met paarse viooltjes

De eeuwige vraag wie auberginekaviaar – oftewel moutabal, baba ganoush of melitzanosalata – nu precies heeft uitgevonden, zal wellicht nooit eenduidig worden beantwoord. Maar zijn culinaire waarde staat in ieder geval buiten kijf en het mengsel van tahin en geroosterde aubergine bereikt hier, afgewerkt met enkele viooltjes, zijn summum.

 

Smaakbom

Balsamicoazijn met lavendel

De krachtigste aller azijnen, die bekendstaat voor zijn houtige karameltoetsen, infuseren is geen sinecure. Maar de bedwelmende geur van lavendel slaagt daar wonderwel in. Een intense mix waarvan een paar druppeltjes al ruimschoots volstaan op in de oven gegrilde groenten, rauwkost of geroosterde perziken.

img-flowers

Enkele grammetjes pure verfijning

Eetbare bloemen zijn heel broos en breekbaar en kunnen bijgevolg niet langer dan een dag in de koelkast worden bewaard. Bij voorkeur serveer je ze in de uren nadat je ze hebt aangekocht. Spoel ze niet af met water om hun aroma's en geuren niet teniet te doen en hanteer ze liefst met een pincet. Je kunt ze frituren in een licht beignetdeeg, gebruiken als infusie of stoomkoken om andere ingrediënten te parfumeren. Of je eet ze uiteraard rauw in een salade.

 

img-lavendel-flowers-2

 

Ook water heeft een geheugen

De techniek van het infuseren wordt in de keuken vaak over het hoofd gezien wegens 'te simpel' en toch opent ze de deur voor verrassende contrasten en combinaties. Zo kun je er niet alleen gepocheerde vruchten of groenten maar evengoed bouillons en sauzen zachtjes mee aromatiseren. De bloemetjes van aromatische kruiden smaken vaak minder scherp dan de blaadjes van die kruiden en lenen hier zich dan ook perfect voor.


Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro