black-friday-detail

Black Friday

Deze Black Friday is de ideale gelegenheid voor een gezellige en originele maaltijd in contrasterende kleuren. Het witte van de inktvis – het is er het seizoen voor – vormt een schitterend contrast met de donkere kleur van de inktvisinkt, de bloedworst en de kaviaar. Klaar voor een black & white feestje met intense smaken?

black-friday-img-blog-1-nl 

Beignets van pijlinktvis met zwarte mayonaise

Black mayo

Wat inktvisinkt in je mayonaise en voilà: mayonaise zoals je ze nog nooit zag. En onmisbaar bij je beignets! Tip: wil je vermijden dat je pijlinktvis hard wordt in de friteuse, kook hem dan eerst voor in wat bouillon.

Rijstebrij van amandelmelk

Originele eenvoud

Venere-rijst is van nature zwart en wordt geteeld op de Italiaanse Po-vlakte. De notige toetsen ervan passen perfect bij het romige van de amandelmelk en de rijke geuren van de oranjebloesem. Simpel en toch origineel.

Spaghetti nero di sepia

Zwart als de nacht

Pasta gekleurd met inktvisinkt is een grote klassieker uit de Italiaanse keuken en oorspronkelijk afkomstig uit Sicilië. De romige saus vormt niet alleen een visueel contrast, maar zorgt ook voor een ronde smaak die de intensiteit van de zeesmaak compenseert.

black-friday-img-blog-2-nl

Pijlinktvisspaghetti alla puttanesca

Niet alles is wat het lijkt

Pijlinktvis heel fijn gesneden lijkt een beetje op spaghetti en dient hier als basis voor een echte puttanesca maar dan anders, met – uiteraard zwarte – olijven in de hoofdrol, geflankeerd door piment d'Espelette en de onverwacht krokante beet van een noriblaadje.

Carpaccio van pijlinktvis met kaviaar

Enkele grammetjes pure verfijning

Kort gebakken en daarna gemarineerde pijlinktvis leent zich perfect voor een carpaccio met een mooie beet in de mond. De kaviaar zet hier de kroon op het werk met zijn onvergelijkbare smaakcomplexiteit. En dan hoef je enkel nog te genieten.

Trio van arancini met zwarte pens

Verrassend Siciliaans

De Siciliaanse arancini zijn rijstballetjes met een korstje van panko, net als hun Romeinse tegenhangers, suppli's. Hier wordt er ook zwarte pens in verwerkt, in drie 'doseringen' (rijst, pens, rijst en pens) en met een vleugje piment.

black-friday-img-qui et qui

Wie is wie?

Zeekat, pijlinktvis, chipiron, calamares... maar wat is nu precies het verschil? Calamares en zeekat zijn twee afzonderlijke diersoorten die wel allebei tot de weekdierenfamilie met tien tentakels behoren. Pijlinktvis is een term die traditioneel wordt gebruikt voor calamares die bedoeld is om te bereiden. Chipiron is een wat dubbelzinnige benaming die is afgeleid van het Baskisch en wordt gebruikt voor jonge zeekat en jonge calamares. In Spanje worden ze chipirones genoemd. Supion is een Provençaalse taalvariant daarvan die verwijst naar de Italiaanse seppia (zeekat). En dan is er nog de octopus. Maar met zijn acht tentakels behoort die tot een heel andere familie!

black-friday-img-cuisson 

De perfecte bereiding

Pijlinktvis en zeekat kunnen al snel rubberig worden als ze niet correct zijn klaargemaakt. Er zijn twee mogelijkheden om dit te voorkomen. Ofwel ze heel kort op een hoog vuur aanbakken, zoals op de plancha of in de pan. Zo behouden ze hun stevige structuur zonder dat het vlees elastisch wordt. Maar opgelet: zet het vuur niet te hoog, want anders verbrandt je pijlinktvis of zeekat. De tweede optie is om ze langer te laten garen in de pan in een goede olie. De eerste jus die vrijkomt, giet je weg en vervolgens laat je de inktvis op een laag vuurtje sudderen.

black-friday-img-quadrillage

Waarom moet je zeekat kruisgewijs insnijden voor je ze bereidt?

Als je ervoor kiest om zeekat kort op een hoog vuur klaar te maken, dan heeft het vlees de neiging om onder invloed van de hitte samen te trekken, waardoor het een onaangename consistentie krijgt. Daarom is het beter om de buitenkant kruisgewijs met een scherp mes in te snijden. Maak de insnijdingen niet te diep maar verdeel ze wel keurig over het hele oppervlak.


Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Inspecteur Magret

Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

Cook like a pro