header-chinees-nieuwjaar

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

In België is de eerste maand van het nieuwe jaar al bijna voorbij. Aan de andere kant van de wereld halen ze nu pas de champagne boven voor het Chinees Nieuwjaar. Dit jaar vieren we het jaar van de rat, wat volgens heel wat astrologen ‘vernieuwing’ en ‘vooruitgang’ zou betekenen.  Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

RODE CURRY MET KIP

red-curry-chicken 

  • 300 g kipfiletblokjes 
  • 200 g rijst
  • ½ el rodecurrypasta
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 rode chilipepers
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 rode paprika
  • 1 tl vissaus
  1. Bak de kippenblokjes licht aan op een zacht vuur. Voeg peper en zout en eventueel wat kippenkruiden toe.
  2. Warm op een zacht vuur de kokosmelk, bouillon en rodecurrypasta op.
  3. Snij de chilipepers en rode paprika in stukjes en voeg deze toe aan het kokosmengsel samen met de kip.
  4. Laat alles garen in de kruidige kokosmelk.
  5. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer samen

GROENTESOEP MET RUNDVLEES

soup-with-beef 

  • 200 g rundrumsteak
  • 150 g rijstnoedels
  • 100 g sojascheuten
  • 4 lente-uitjes
  • 2,5 g koriander
  • 1 bouillonblokje
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teentje look
  1. Breng ½ l water aan de kook met de bouillon. Voeg de rijstnoedels toe en kook ze volgens de instructies op de verpakking.
  2. Versnipper de chilipeper en snij de lente-ui in stukjes.
  3. Verhit olie in de wok en roerbak het vlees enkele minuten. Doe het vlees in een kom en zet apart.
  4. Voeg de look, rode peper, lente-ui en sojascheuten toe aan de wok en roerbak enkele minuten.
  5. Voeg het vlees en de groenten toe aan de bouillonsoep met noedels en laat alles nog een minuutje doorkoken.

BABI PANGANG

babi-pangang 

  • 300 g varkensbuikspek
  • 200 g rijst
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 20 g gember
  • 2 el ketjap
  • 2 el sweet chilisaus
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el ketchup
  • 1 el bruine suiker
  • 20 g tomatenconcentraat
  • 2 dl water
  • ½ rode paprika
  • 1 wortel
  1. Hak de helft van de look, ui en gember fijn en meng met de ketjap, sweet chilisaus en een snufje zout.
  2. Snij het vlees in stukken, smeer het in met de gemaakte marinade en laat rusten.
  3. Kook ondertussen de rijst.
  4. Leg het vlees in de pan, voeg water toe en breng aan de kook.
  5. Hak de rest van de ui, look en gember fijn en snij de paprika en wortel in grove stukken. Bak in de wok met wat olie.
  6. Voeg tomatenconcentraat, wat extra sweet chilisaus, sojasaus, suiker en ketchup toe en laat sudderen.
  7. Giet ± 2 dl van het kookvocht van het vlees in de wok.
  8. Bak het vlees in een propere pan krokant, snij in reepjes en meng onder de saus. Serveer met de rijst.

PEKING EEND

peking-eend 

  • 300 g eendenfilet
  • Chinese rijstpannenkoekjes
  • ½ komkommer
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vloeibare honing
  • 4 lente-uitjes
  • 1 citroen
  • 3 g koriander
  1. Doe de sojasaus, het citroensap en de honing in een kom en roer dit tot een marinade. Laat de eendenfilet er ± 30 min. in marineren.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C.
  3. Snij de komkommer en de lente-ui in julienne.
  4. Haal de eend uit de marinade en dep droog. Bak deze eerst ± 2 min. op de velkant en dan iets korter op de andere kant. Leg het vlees in een ovenschaal met de velkant naar boven, overgiet met de overige marinade en laat 13 tot 15 min. voortgaren in de oven op 175°C.
  5. Serveer met de rijstpannenkoekjes, de groentjes en de koriander zodat ieder zijn eigen wrap kan maken.

Black Friday

Deze Black Friday is de ideale gelegenheid voor een gezellige en originele maaltijd in contrasterende kleuren. Het witte van de inktvis – het is er het seizoen voor – vormt een schitterend contrast met de donkere kleur van de inktvisinkt, de bloedworst en de kaviaar. Klaar voor een black & white feestje met intense smaken?

Cook like a pro

Maak werk van je werkplek thuis

De laatste maanden is onze manier van leven en werken grondig veranderd. Wie had ooit gedacht dat werken van thuis uit misschien wel de norm wordt in plaats van de uitzondering? Wij kunnen je helpen om zonder veel moeite en met weinig middelen je eigen homeoffice in te richten. We zijn immers begaan met veilig en efficiënt werken!

Oranje droom

Amper een halve eeuw geleden vond de kastanjepompoen zijn weg van het eiland Hokkaido in het noorden van Japan naar Europa. Deze prachtige vrucht is niet tevreden met een rolletje als bijgerecht. Ze speelt met plezier de hoofdrol. Het bewijs in vier recepten.

Cook like a pro

Hemelse sint-jakobsschelpen

Verwar een echte sint-jakobsschelp niet met zijn kleine en minder smaakvolle broertje, de bonte kamschelp. Om de enige echte te herkennen, let je op drie elementen: de platte bovenkant, de genereuze omvang en de diepe groeven. Rauw of heel kort aangeschroeid, met dit topproduct kun je alle kanten uit!

Cook like a pro

Tips om je 'Leuk Steuntje' shoptegoed te verzilveren!

Op 31 juli liep het eerste spaarjaar voor verenigingen af. Leden, vrienden, familie en sympathisanten hebben zich al die tijd ingezet om jullie kas te helpen spijzen via hun aankopen. Nu is het tijd om volop van dit shoptegoed te genieten!