header-chinees-nieuwjaar

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

In België is de eerste maand van het nieuwe jaar al bijna voorbij. Aan de andere kant van de wereld halen ze nu pas de champagne boven voor het Chinees Nieuwjaar. Dit jaar vieren we het jaar van de rat, wat volgens heel wat astrologen ‘vernieuwing’ en ‘vooruitgang’ zou betekenen.  Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

RODE CURRY MET KIP

red-curry-chicken 

  • 300 g kipfiletblokjes 
  • 200 g rijst
  • ½ el rodecurrypasta
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 rode chilipepers
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 rode paprika
  • 1 tl vissaus
  1. Bak de kippenblokjes licht aan op een zacht vuur. Voeg peper en zout en eventueel wat kippenkruiden toe.
  2. Warm op een zacht vuur de kokosmelk, bouillon en rodecurrypasta op.
  3. Snij de chilipepers en rode paprika in stukjes en voeg deze toe aan het kokosmengsel samen met de kip.
  4. Laat alles garen in de kruidige kokosmelk.
  5. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer samen

GROENTESOEP MET RUNDVLEES

soup-with-beef 

  • 200 g rundrumsteak
  • 150 g rijstnoedels
  • 100 g sojascheuten
  • 4 lente-uitjes
  • 2,5 g koriander
  • 1 bouillonblokje
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teentje look
  1. Breng ½ l water aan de kook met de bouillon. Voeg de rijstnoedels toe en kook ze volgens de instructies op de verpakking.
  2. Versnipper de chilipeper en snij de lente-ui in stukjes.
  3. Verhit olie in de wok en roerbak het vlees enkele minuten. Doe het vlees in een kom en zet apart.
  4. Voeg de look, rode peper, lente-ui en sojascheuten toe aan de wok en roerbak enkele minuten.
  5. Voeg het vlees en de groenten toe aan de bouillonsoep met noedels en laat alles nog een minuutje doorkoken.

BABI PANGANG

babi-pangang 

  • 300 g varkensbuikspek
  • 200 g rijst
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 20 g gember
  • 2 el ketjap
  • 2 el sweet chilisaus
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el ketchup
  • 1 el bruine suiker
  • 20 g tomatenconcentraat
  • 2 dl water
  • ½ rode paprika
  • 1 wortel
  1. Hak de helft van de look, ui en gember fijn en meng met de ketjap, sweet chilisaus en een snufje zout.
  2. Snij het vlees in stukken, smeer het in met de gemaakte marinade en laat rusten.
  3. Kook ondertussen de rijst.
  4. Leg het vlees in de pan, voeg water toe en breng aan de kook.
  5. Hak de rest van de ui, look en gember fijn en snij de paprika en wortel in grove stukken. Bak in de wok met wat olie.
  6. Voeg tomatenconcentraat, wat extra sweet chilisaus, sojasaus, suiker en ketchup toe en laat sudderen.
  7. Giet ± 2 dl van het kookvocht van het vlees in de wok.
  8. Bak het vlees in een propere pan krokant, snij in reepjes en meng onder de saus. Serveer met de rijst.

PEKING EEND

peking-eend 

  • 300 g eendenfilet
  • Chinese rijstpannenkoekjes
  • ½ komkommer
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vloeibare honing
  • 4 lente-uitjes
  • 1 citroen
  • 3 g koriander
  1. Doe de sojasaus, het citroensap en de honing in een kom en roer dit tot een marinade. Laat de eendenfilet er ± 30 min. in marineren.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C.
  3. Snij de komkommer en de lente-ui in julienne.
  4. Haal de eend uit de marinade en dep droog. Bak deze eerst ± 2 min. op de velkant en dan iets korter op de andere kant. Leg het vlees in een ovenschaal met de velkant naar boven, overgiet met de overige marinade en laat 13 tot 15 min. voortgaren in de oven op 175°C.
  5. Serveer met de rijstpannenkoekjes, de groentjes en de koriander zodat ieder zijn eigen wrap kan maken.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.