668px-267px_38-39_gratin-Makro-F25-2017092949263

Gratin dauphinois met vier kazen

Voor 4 personen • Bereiding: 1 uur

Dit heb je nodig

• 800 g vastkokende aardappelen • 4 dl room • 4 dl melk • teentje knoflook • 40 g emmenthaler • 40 g gruyère • 40 g Parmezaanse kaas • 40 g roquefort • klontje boter

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 160°C.
2. Schil de aardappelen, spoel en snij ze in dunne plakjes. Vet een ovenschotel in met boter en wrijf het teentje knoflook erin fijn.
2. Verwarm de room met de melk, de roquefort en de Parmezaanse kaas.
3. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de ovenschotel, kruid ze met peper en zout, overgiet ze met het kaasroommengsel en strooi er gelijkmatig de resterende kazen over.
4. Bak de gratin goudbruin in de oven gedurende 30 tot 40 min.
TIP: Prik ter controle met een vork. Geen weerstand betekent dat het klaar is.

gegratineerde-hasselback-thumb

Gegratineerde hasselback aardappel uit de oven

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een pan op het vuur met de boter...

aardappelgerechten aardappelen
Zelf kroketten maken: lekker en eenvoudig

Zelf kroketten maken: lekker en eenvoudig!

Als de klassieke gekookte aardappel wat begint te vervelen, zijn kroketten een uitstekend alternatief. Je kunt ze uiteraard in de winkel kopen, maar heb je al eens geprobeerd om zelf kroketten te maken? Zelfgemaakte kroketten zitten boordevol smaak en zijn bovendien eenvoudig klaar te maken.

zelfgemaakte kroketten aardappelgerechten krokettenpers
De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

In landen over de hele wereld staan aardappelen heel vaak op het menu. Voor veel mensen is het basisvoedsel. Wereldwijd worden er elk jaar ongeveer 350 miljoen ton aardappelen geoogst. Geen wonder, want aardappelen zijn voedzaam en lekker. Bovendien kun je kiezen uit vele soorten, zodat ze niet alleen als boerenkost maar ook in verfijnde gerechten tot hun recht komen.

aardappelen aardappelgerechten soorten aardappelen
sfeerbeeld aardappelen

Ingrediënten: Aardappelen Geen aardappel hetzelfde

De patat als verborgen schat. De aardappel mag weer gezien worden. De paarskleurige truffelaardappel, bijvoorbeeld, is een echte delicatesse bij het kerstdiner. En de boterzachte Amandine heeft genoeg aan een mespuntje verse kruiden om héérlijk te smaken. Aardappels zijn geen dikmakers. Gekookt bevatten ze de helft minder calorieën dan bijvoorbeeld witte rijst. En er zit geen grammetje vet in, wél vitamine B en C. Gezonde knollen dus, mét variatiemogelijkheden.

aardappelen koken zoete aardappel aardappelen