kalfsfricassee-met-jonge-wortel

Kalfsfricassee met jonge wortel, zilveruitjes en peterselie-aardappeltjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 g kalfsstoofvlees (schouder of nek), in niet te kleine stukken gesneden
  • boter, 1 el olijfolie
  • zeezout en peper
  • 150 g verse zilveruitjes 
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 200 ml kalfsfond
  • tijm, laurier en salie
  • 200 g champignons
  • 200 g jonge worteltjes
  • 100 ml room
  • 1/2 ei
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 eetlepel kristalsuiker
  • 350 g krielaardappeltjes
  • 2 el gehakte peterselie
  • maïszetmeel (optioneel)

Bereiding:

  • Verwarm de olijfolie met de boter in een stoofpot. Fruit de uien glazig, voeg het vlees toe en kruid met peper en zeezout. Laat het vlees dichtschroeien.
  • Bevochtig nadien met de kalfsfond en doe de tijm en laurier erbij. Voeg indien nodig nog een beetje water toe zodat het vlees net onder staat. Zet het deksel op de pot en laat een uur sudderen op een zacht vuurtje totdat het vlees mals is.
  • Leg ondertussen de verse zilveruitjes te week in een pot met warm water van de kraan, dan zijn ze makkelijker te pellen. Verhit een klontje boter in een pot of hoge pan. Doe de zilveruitjes erin en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Strooi tussendoor wat suiker over de uitjes. Schenk vervolgens wat kalfsfond bij de uitjes en laat ze tot 10 minuten garen op een zacht vuur, met het deksel op de pot.
  • Snij intussen de champignons in partjes en de wortelen in stukjes. Doe ze bij de stoofpot en laat nog 10 minuten sudderen. 
  • Doe de zilveruitjes in de pot met fricassee. Laat het gerecht nog zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  • Meng de eierdooier krachtig met de room. Haal de fricassee van het vuur en roer er het ei met de room door. Voeg naar smaak citroensap toe.
  • Schil de krielaardappeltjes en kook of stoom ze gaar. Doe ze kort in een pan met gesmolten boter om ze mooi te laten glanzen. Bestrooi met peterselie en serveer.

De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105
3600 Genk
www.dekristalijn.be



Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten