hertenkroon-op-de-bbq

Hertenkroon op de BBQ met gebakken wintergroenten

Voor 4 personen
Bereiding: 90 min.

Dit heb je nodig

 • 1 hertenkroon
 • 1 dl olie om in te grillen
 • 4 stronkjes witloof
 • 1 flinke winterwortel
 • 2 knolraapjes
 • een stukje koolrabi
 • een stukje knolselder
 • 60 g boter
 • versgemalen peper en grof zout
 • 3 el gesneden peterselie
 • 1 dl port
 • 1 dl rode wijn
 • 5 dl wildfond
 • 5 fijngehakte jeneverbessen
 • 10 g bittere chocolade (70 à 80% cacao)

Zo maak je het

 1. Maak de groenten schoon, snij ze in gelijke delen en blancheer. Trek de blaadjes witloof los. Bak de groenten op een hoog vuur in een wok met boter. Kruid met grof zout en strooi er gehakte peterselie over.
 2. Kook voor de saus de port en rode wijn in tot er enkele eetlepels overblijven. Voeg de wildfond toe en laat verder inkoken tot sausdikte. Werk af met jeneverbessen en doe er nog een stukje bittere chocolade bij. 
 3. Verwijder met een scherp mes de vliezen van de hertenkroon. Strijk in met de olie en grill boven matig vuur op de barbecue. Draai regelmatig rond. Druk met je wijsvinger op het vlees. Geeft het lichtjes mee, dan is het vlees binnenin mooi rosé. 
 4. Haal het vlees van de barbecue en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij de hertenkroon in gelijke delen en schik op warme borden. Kruid af met grof zout en versgemalen peper. Leg de groenten erlangs en de saus eromheen.
Tip: bereid de groenten en de saus vooraf en warm ze op wanneer je de hertenkroon van de BBQ haalt en nog even laat rusten. Zo breng je minder tijd door in de keuken en kun je sneller genieten van je gezelschap.

Wild & sauzen

15 oktober is het weer zover: het Belgische wildseizoen, een culinaire periode om naar uit te kijken. Uiteraard kan je het hele jaar door wild eten, maar van 15 oktober tot het einde van het jaar is het ‘wilde wildseizoen’. Tijdens deze periode loopt namelijk het jachtseizoen: een traditie die ons vooral heerlijke gerechten opleverd.

wild klaarmaken wild recepten wildseizoen

Zadel van wild everzwijn met chocoladesaus en kersen

De herfst en winter zijn traditioneel het wildseizoen. Gezellig samen zijn, een goed glas wijn en lekker eten, wat is er meer nodig? Zin om iets avontuurlijks klaar te maken? Probeer dan everzwijn met chocoladesaus en kersen: perfect voor tijdens het wildseizoen. Gelukkig is er geen seizoen voor chocolade, die is het hele jaar door op zijn best!

wildrecepten recepten met chocolade everzwijn recepten

Wild van vlees? Ga voor topvlees dankzij de seizoenskalender!

Een overheerlijk gerecht met lekker seizoensvlees, dat kan smaken! Om op restaurant of in de winkel een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken, helpen we je alvast graag op weg met de seizoenskalender. Deze formuleert streng gereguleerde jachtperiodes om het voortbestaan van de betrokken diersoorten niet in het gedrang te brengen. Tot eind september kun je je bijvoorbeeld te goed doen aan grauwe gans. Daarna mag er pas in juli opnieuw op ze gejaagd worden.

wildrecepten wildseizoen seizoensvlees