groenten snijden

Groenten snijden: niet zonder het juiste materiaal

Heel wat hobbykoks verkijken zich op het snijden van groenten. Het is dan ook een discipline op zich die de juiste techniek vereist. Welke snijtechniek moet je toepassen en hoe hou je je vingertoppen gaaf? Met onze tips ben je zeker van een onberispelijk resultaat!

Veilig groenten snijden met een mes

De meeste koks snijden groenten nog altijd met een mes. Hoe ga je precies te werk? Met je pink en je duim houd je de groenten stevig vast. Met je andere vingers bepaal je de dikte van de schijfjes of stukjes. Laat het lemmet van je mes tegen de rugkant van je middenvinger glijden. Het mespunt blijft op de snijplank, terwijl je met het mes een cirkelvormige bewegingen maakt. Ga omzichtig te werk, zodat je niet in je vingertoppen snijdt.

Tips voor een onberispelijk resultaat

Groenten op de juiste manier snijden is een vaardigheid die je niet in een-twee-drie onder de knie krijgt. Dit zijn alvast enkele bruikbare tips:
  • Gebruik een chefmes of een demi-chefmes voor een optimaal resultaat.
  • Om de juiste techniek onder de knie te krijgen, oefen je het best eerst met zachte groenten zoals courgette of komkommer.
  • Hou het mes altijd stevig in de hand en zorg ervoor dat de snijplank op z’n plaats blijft.

De mogelijkheden van een keukenrobot

Ben je geen handige harry en wil je dat de dingen vooruitgaan? Dan is een keukenrobot je ideale bondgenoot. Hij snijdt je groenten in ‘no time’ in schijfjes, blokjes of plakjes. Ook raspen behoort tot de mogelijkheden. Bovendien zijn er multifunctionele keukenrobots verkrijgbaar die ook een klopper en mixer hebben.

Snijtechnieken: jullienne of brunoise

Julienne en brunoise zijn twee technieken die veel worden gebruikt om groentjes te snijden. Bij julienne snij je de groenten in heel dunne sliertjes. Brunoise zijn dan weer dunne blokjes waarvoor je eerst sliertjes snijdt. Die sliertjes zijn wel dikker dan die van de julienne. 

Tip: Voor tomaten gebruik je het best een gekarteld mes. Anders loop je het risico dat ze beschadigd raken.