mountainbike kopen

Een mountainbike kopen? Hier moet je op letten ...

Een mountainbike kopen doe je niet in een-twee-drie. Om een weloverwogen keuze te maken, moet je met een aantal criteria rekening houden. Rijcomfort is van belang, maar de juiste materiaalkeuze en veiligheid zijn dat evenzeer. Met onze tips doe je een topaankoop, zodat je perfect uitgerust aan de start van je mountainbikeavontuur verschijnt.

Waarvoor gebruik je je mountainbike?

Ben je een fervent mountainbiker die een hele week in de bergen gaat fietsen? Of onderneem je eerder korte ritjes dicht bij huis? Het antwoord op die vragen heeft een impact op de aankoop van je mountainbike. Je kunt bijvoorbeeld een mountainbike kopen die geschikt is voor alle terreinen, maar er zijn ook lichte modellen voor wie houdt van snelheid. De zwaardere mountainbikes zijn dan weer geschikt voor langere afstanden.   

De juiste materiaalkeuze

Het gewicht van je mountainbike heeft een aanzienlijke impact op de rijervaring. Doorgaans bestaat het frame uit aluminium, maar carbon is minstens even populair. Dat komt omdat het minder weegt, waardoor je mountainbike wendbaarder is tijdens je rit. 

De juiste afmeting

Als je verschillende uren op je mountainbike rondtoert, is comfort van groot belang. Je kunt niet genieten als je niet gemakkelijk op je fiets zit. Bovendien loop je het risico op blessures, zoals spier- of rugpijn. Je moet dan ook een mountainbike kopen die je op het lijf is geschreven en perfect bij je lichaamsbouw past. Vooral de maat van het frame is een belangrijk aandachtspunt. Elke lichaamslengte stemt overeen met een maat. Zo is iemand met een lengte tussen 1,80 en 1,85 meter gebaat met een frame van 18 à 19 inch. Vraag info en advies in de winkel, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Een mountainbike kopen? Denk aan de veiligheid

Als je heuvels trotseert en ongerepte paadjes bedwingt, is een valpartij niet uitgesloten. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor de juiste banden met voldoende grip; tijdig controleren is de boodschap. Ook je remmen moeten optimaal functioneren.

Tot slot is het belangrijk om jezelf te beschermen met een fietshelm, handschoenen en een bril.