Op reis met de hond

Zorgeloos op reis ... met de hond

Het vakantieseizoen is volop aan de gang, de reisplannen worden bij de meesten nu écht concreet. Hoog tijd dus om met de voorbereidingen van start te gaan. Te beginnen met de vraag: wat doe je met je huisdier? Gaat je hond lekker twee weken op hondenhotel/hondenpension of neem je hem mee naar je vakantiehuis? Neem je voorzorgen wanneer je op reis gaat met de hond, en hou rekening met deze tips.

Voor je vertrekt

Voor je met de hond op reis vertrekt, is het raadzaam om nog een keertje langs de dierenarts te passeren. Zorg voor een gezondheidscertificaat voor je hond en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid, want dat is in de meeste landen verplicht. Daarnaast moeten honden en katten ook over een Europees paspoort beschikken. Ook daarvoor kun je bij de dierenarts terecht.

Verder is het een goed idee om vooraf te checken of er in de buurt van je vakantiehuis of (diervriendelijk) hotel een dierenarts gevestigd is. Zo weet je meteen waarnaartoe wanneer je hond tijdens de reis ziek zou worden.

Op reis met de hond ... in de auto

Staat er een lange autorit op het programma alvorens je je reisbestemming bereikt? Vertrek dan zeker niet onvoorbereid. Een hond in de auto vergt namelijk wel wat extra voorzorgsmaatregelen.

De hond achterin

Zet je hond achterin de auto. De hond voorin de auto zetten, is vervelend én gevaarlijk voor je huisdier.

Tussenstops

Hoe ben je zelf wanneer je uren aan een stuk in de auto zit? Je hebt op tijd en stond nood aan een pauze. Even de benen strekken, iets drinken of eten, en frisse lucht inademen ... Dat geldt ook voor je hond. Leiband aan en wandelen maar – ook al is de parkeerplaats naast de autosnelweg misschien niet zo groot.

Te warm of te koud?

Check regelmatig of je hond zich nog comfortabel voelt in de auto. Is het heel warm? Zet dan de airco aan of doe een raampje open voor wat verkoeling. Het kan namelijk snel heel heet worden in de auto, en dat kan voor flink wat fysieke ongemakken zorgen – zowel bij mens als dier.

Bij koude temperaturen is het uiteraard aangewezen om de verwarming aan te zetten, zodat je hond het lekker warm heeft en niet onderkoeld raakt.

Bench voor je hond

Als je met een SUV of minibusje rijdt, beschik je over voldoende ruimte om een bench te voorzien voor je hond. Zo is hij beschermd bij een eventuele crash. Zorg dat de bench groot genoeg is om erin te bewegen (liggen, zitten, rechtstaan), maar niet zo groot dat je hond erin kan rondlopen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat je je hond regelmatig een ‘break’ moet gunnen: eventjes uit de bench en uit de auto.