kaas en wijn serveren

Kaas en wijn: een niet te versmaden zomerse combo

Kaas- en wijnavonden zijn nog altijd ontzettend populair. Volledig terecht, want het is en blijft een uitstekende combinatie. Om de smaakpapillen van je gasten te verwennen, moet je hen uiteraard de juiste wijnen en kazen voorschotelen. De perfecte combinatie zorgt voor culinair genot, terwijl de verkeerde keuze net het omgekeerde effect oplevert. In dit artikel ontdek je welke wijnen bij welke kazen passen.

Op zoek naar harmonie

Kazen en wijnen vind je in allerlei varianten en smaken. Als je ze wil combineren, zijn harmonie en complementariteit de sleutelwoorden. De smaak van de wijn tilt die van de kaas naar een hoger niveau en vice versa. Zo ontstaat er een ongezien samenspel van smaken in je mond. 

Witte of rode wijn serveren?

De meeste mensen serveren rode wijnen bij een kaasschotel. Het is een kwestie van persoonlijke smaak, maar witte wijnen passen door de samenstelling beter bij kazen. Ze bevatten namelijk dezelfde aroma’s als kazen, terwijl bij rode wijn de bittere tannines worden geaccentueerd. De reden? Het zout in de kazen. Als je toch voor rode wijn gaat, kies dan een wijn die weinig tannine bevat (zoals beaujolais of pinot noir) en kazen met een niet al te uitgesproken smaak.   

Kaas en wijn combineren: enkele basisregels

Kaas en wijn combineren is een delicate evenwichtsoefening die je niet op een-twee-drie onder de knie krijgt. Toch zijn er enkele basisregels die je een heel eind op weg helpen:

  • Een kaas met een milde smaak vraagt om een milde wijn. De smaken moeten elkaar aanvullen.
  • Een kaas met een zure smaak gaat het best samen met een halfdroge of lichtzoete wijn.
  • Bij pikante kazen passen lichtzoete wijnen of wijnen met een hoge aciditeit.
  • De smaak van de kaas mag de wijn nooit maskeren.

Geslaagde combinaties

Tot slot hebben we nog enkele concrete tips in de aanbieding die je alvast kunt uitproberen. Aan jou om te oordelen of ze in de smaak vallen:

  • Manchego en cheddar passen goed bij krachtige witte wijnen met veel body.
  • Geitenkaas gaat goed samen met droge en fruitige witte wijnen met een fijne aciditeit.
  • Gorgonzola vormt een perfect huwelijk met zachte rode en witte wijnen.
  • Bij brie hoort een droge of halfdroge riesling.
  • Romige kazen en mozzarella gaan goed samen met zure, niet te fruitige witte wijnen.
Tip: Wist je dat Belgische bieren en kaas ook een geslaagde combinatie is? Zeker het proberen waard!

De mooiste kaasplankjes: tips om kaas mooi te serveren

Je gasten verwelkomen met kaas en wijn is een klassieker, maar het blijft een schot in de roos. Kies enkele kazen met karakter, een mooie kaasplank, wat garnituur en een lekker rood wijntje en je gasten zijn gegarandeerd onder de indruk!

kaasschotel kaasplank kaas en wijn

De ronde van Frankrijk van de Franse kazen

We weten niet of Chris Froome een kazenliefhebber is, maar wij maken alvast een Tour de France van de lekkerste Franse kazen!

franse kazen kaas frankrijk kaas en wijn

Belgische bieren en kaas: de ideale combinatie

Kaasschotels zijn niet weg te denken uit de menukaarten van restaurants en cafés. Heel het jaar door is kaas populair: als tussendoortje, bij het aperitief of om een diner smaakvol af te sluiten. Bij een kaasschotel hoort uiteraard een drank. Heel wat mensen opteren nog altijd voor de klassieke rode wijn, maar waarom geen Belgisch bier serveren? Er zijn heel wat Belgische bieren die perfect passen bij de typische smaak van kazen.

belgische bieren kaasschotel belgisch bier recepten