algen zwembad

Algen in je zwembad? Zo pak je ze doeltreffend aan!

Algen zijn de nachtmerrie van iedereen die een zwembad in z’n tuin heeft. Het water wordt troebel en krijgt een groene schijn, en het zwemplezier is ver te zoeken. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen. Gelukkig bestaan er ook remedies om algen doeltreffend aan te pakken, zodat je op korte termijn weer volop van je zwembad kunt genieten.

Wat zijn algen?

Algen zijn kleine, plantachtige organismen die geen wortels, bladeren of bloemen krijgen. Ze zijn met het blote oog niet herkenbaar, maar verspreiden zich razendsnel via fotosynthese. Algen gedijen het best in water met een lage pH-waarde (zuurtegraad) en bij hoge temperaturen. Voor je het weet, ligt je hele vijver of zwembad ermee bezaaid.    

Algen verwijderen: stappenplan

Als je zwembadwater groen kleurt, weet je dat je met algen te maken hebt en is het kwaad al geschied. Je moet dan zo snel mogelijk in actie schieten om de algen te verwijderen:
  • Meet de zuurtegraad van het zwembadwater en gebruik indien nodig een pH-regelaar om de pH-waarde weer op peil te brengen. Een pH-waarde tussen 7 en 7,5 is ideaal.
  • Voeg extra chloor toe om de algen te bestrijden.
  • Als het water heel groen is, kun je het best een algenvernietiger gebruiken.
  • Laat de waterpomp de klok rond op volle toeren draaien.
Controleer dagelijks de waarden van het water en volg de behandeling van nabij op. Indien nodig kun je het pH- en het chloorgehalte corrigeren.

Algengroei voorkomen

Algen verwijderen is in sommige gevallen broodnodig, maar het is natuurlijk beter om ze te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat het water in je zwembad er voortdurend piekfijn uitziet. Je doet er goed aan om een vlotter met een chloortablet te gebruiken, zodat het chloorgehalte op peil blijft. Vóór een onweer is een extra dosis chloor aangeraden. Daarnaast moet je ook de zuurtegraad altijd in het oog houden.

Tip: Meten is weten. Houd je zwembadtester altijd bij de hand, zodat je op de hoogte bent van het pH- en chloorgehalte.

How to BBQ?

Je bent klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren? Maar eigenlijk heb je geen idee hoe je er precies aan moet beginnen? Geen zorgen, want Makro helpt je graag een handje. Lees hier hoe je te werk gaat per type barbecue: houtskool, gas of elektrisch.

Tonijn mag er zijn

Alles is lekker aan tonijn, in het bijzonder het deel dat zich een eindje onder de kop bevindt, in de borststreek van deze indrukwekkende oceaanvis. Dit stuk, rijk aan weldadige omega 3-vetzuren, is bijzonder mals en smaakvol. Een uitgelezen stuk om in te blikken of om naar hartenlust te gebruiken als smaakversterker.

Cook like a pro

Steek het vuur maar aan

Vanaf het eerste zonnestraaltje haasten we ons de tuin in om een arsenaal aan brochetten, kippenborsten en worstjes te braden en te grillen. De klassiekers op het BBQ-rooster hebben zeker hun verdienste. Al kan je ook heel origineel uit de hoek komen met de BBQ. En dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dus bind je schort alvast voor en zorg voor hete kolen!

Cook like a pro

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Geef je gerechten extra pit door je vlees te marineren

Kruiden, olie, azijn, … : het zijn ingrediënten die je gerechten op smaak brengen. Zeker voor een heerlijk stukje vlees mogen ze niet ontbreken. Om kip, wild en andere soorten vlees extra pit te geven, is een vleesmarinade ideaal. Ontdek onze tips en ga zelf aan de slag!

marinade maken gemarineerde kip marinade bbq