algen zwembad

Algen in je zwembad? Zo pak je ze doeltreffend aan!

Algen zijn de nachtmerrie van iedereen die een zwembad in z’n tuin heeft. Het water wordt troebel en krijgt een groene schijn, en het zwemplezier is ver te zoeken. Voorkomen is ook in dit geval veel beter dan genezen. Gelukkig bestaan er ook remedies om algen doeltreffend aan te pakken, zodat je op korte termijn weer volop van je zwembad kunt genieten.

Wat zijn algen?

Algen zijn kleine, plantachtige organismen die geen wortels, bladeren of bloemen krijgen. Ze zijn met het blote oog niet herkenbaar, maar verspreiden zich razendsnel via fotosynthese. Algen gedijen het best in water met een lage pH-waarde (zuurtegraad) en bij hoge temperaturen. Voor je het weet, ligt je hele vijver of zwembad ermee bezaaid.    

Algen verwijderen: stappenplan

Als je zwembadwater groen kleurt, weet je dat je met algen te maken hebt en is het kwaad al geschied. Je moet dan zo snel mogelijk in actie schieten om de algen te verwijderen:
  • Meet de zuurtegraad van het zwembadwater en gebruik indien nodig een pH-regelaar om de pH-waarde weer op peil te brengen. Een pH-waarde tussen 7 en 7,5 is ideaal.
  • Voeg extra chloor toe om de algen te bestrijden.
  • Als het water heel groen is, kun je het best een algenvernietiger gebruiken.
  • Laat de waterpomp de klok rond op volle toeren draaien.
Controleer dagelijks de waarden van het water en volg de behandeling van nabij op. Indien nodig kun je het pH- en het chloorgehalte corrigeren.

Algengroei voorkomen

Algen verwijderen is in sommige gevallen broodnodig, maar het is natuurlijk beter om ze te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat het water in je zwembad er voortdurend piekfijn uitziet. Je doet er goed aan om een vlotter met een chloortablet te gebruiken, zodat het chloorgehalte op peil blijft. Vóór een onweer is een extra dosis chloor aangeraden. Daarnaast moet je ook de zuurtegraad altijd in het oog houden.

Tip: Meten is weten. Houd je zwembadtester altijd bij de hand, zodat je op de hoogte bent van het pH- en chloorgehalte.

9 tips voor een onvergetelijk kerstfeest

En een geslaagd kerstfeest, dat begint met onze tips. Ben jij klaar voor het kerstfeest van het jaar?

Wok met walnoten, garnalen en paksoi

Ontdek dit verrassend recept.

Foodpairing

Knolseldersoep met vanille en sinaasappel

Ontdek dit verrassend recept.

Foodpairing

Salade met kip, champignons en nectarines

Ontdek dit verrassend recept.

Foodpairing

Chocoladetaart met rode biet

Ontdek dit verrassend recept.

Foodpairing