Aardbeien, ook lekker en gezond in de winter

Aardbeien, ook in de winter een smaakvolle lekkernij

Geniet heel het jaar door van aardbeien

In de zomer worden aardbeien in volle grond geteeld. In de winter is het daarvoor te koud, maar gelukkig zijn er oplossingen. Door aardbeien te kweken onder plastic en onder glas blijven de planten lekker warm, zodat ze vanaf eind februari tot eind december vruchten kunnen dragen. Sommige kwekers gaan nog een stapje verder en verwarmen de kassen, zodat je het hele jaar door kan genieten van de heerlijkste aardbeien!

Welke aardbeien koop je in de winter?

In België worden vele soorten aardbeien geteeld. Het meest voorkomende ras is Elsanta. Deze aardbeien zijn zeer stevig en hebben een uitgesproken aroma. Ze groeien gemakkelijk, smaken heerlijk sappig en kunnen relatief lang bewaard worden. Daarnaast worden onder andere de rassen Ostara, Darselect, Korona en Vima Zanta vaak geteeld.

Vervang je sinaasappels deze winter door aardbeien

Aardbeien smaken niet alleen overheerlijk, ze zijn daarenboven ook erg gezond. Deze rode vruchtjes zijn arm aan calorieën maar rijk aan smaak. Ideaal om te integreren in een gezond voedingspatroon! Aardbeien bevatten bovendien veel vezels, mineralen en antioxydanten, evenals calcium, ijzer, magnesium, natrium, vitamine B1 en B2 en ga zo maar door. Daarnaast zijn aardbeien een bron van vitamine C, ze bevatten er zelfs meer van dan citrusvruchten! Vervang de klassieke winterse sinaasappels dus ook eens door winteraardbeien.

Pineberry, de albino-aardbei

Wil je graag je gasten verrassen met iets heel speciaals? Probeer dan eens de witte aardbei, oftewel pineberry. Deze albino-aardbei met rode stipjes heeft zijn naam niet gestolen, zijn smaak doet immers denken aan die van ananas. De pineberry aardbei komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar kan ook in serres geteeld worden. Een echter aanrader voor wie wil uitpakken met een bijzonder dessert!