Ratatouille: smakelijke groenten uit de Provence

Genieten van zomerse gerechten: ratatouille en focaccia

Ratatouille: een zomerse klassieker uit Frankrijk

Ratatouille is een typisch Frans gerecht boordevol groenten waarin je de zomer meteen proeft. Ooit was het voedsel voor arme mensen, gemaakt van alle overschotjes, maar intussen is ratatouille uitgegroeid tot een populaire klassieker uit de Provence. Het is een kleurrijk, zomers gerecht met verschillende soorten groenten en op smaak gebracht met kruiden. Het leukste aan ratatouille zijn de verschillende mogelijkheden: je eet het koud of warm, als bijgerecht bij vis of vlees of als hoofdgerecht met brood, pasta of rijst. Je kan ratatouille zelfs gebruiken als vulling voor wraps of hartige pannenkoeken of je kunt het mixen in een omelet.

Recept voor ratatouille

Ingrediënten voor 6 personen

  • 300 gr aubergine
  • 300 gr courgette
  • 500 gr paprika
  • 500 gr tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 125 ml witte wijn
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Snuifje suiker
  • Peterselie voor de afwerking

Bereiding

  • Halveer de aubergines en de courgettes en snij in schijfjes.
  • Pel de paprika’s en snij ze grof.
  • Blancheer de tomaten en pel ze. Snij in vieren en verwijder het middelste deel.
  • Snipper de uien en snij de look fijn.
  • Schroei de aubergines en courgettes kort in olijfolie en voeg vervolgens de ui en de look toe.
  • Doe de paprika en wat suiker erbij en laat een beetje bakken.
  • Meng alles onder elkaar met wat peper, zout en paprikapoeder en blus met de witte wijn.
  • Voeg de tomaten uit blik en het middelste deel van de verse tomaten toe aan het mengsel.
  • Doe de kruiden erbij en laat koken gedurende 20 minuten. In de laatste 5 minuten voeg je de verse tomaten toe.

Focaccia, topper onder zomerse gerechten

Om in de mediterrane sfeer te blijven, presenteren we je nog een eenvoudig zomers gerecht voor warme dagen: focaccia. Dat is een soort brood dat je kunt verrijken met bijvoorbeeld kruiden en olijven: heerlijk als snack, met een tapenade, bij de barbecue of natuurlijk als bijgerecht bij ratatouille. In dit gerecht dat vooral in Italië en Griekenland gegeten wordt, proef je het Zuiden!

Recept focaccia met olijven

Ingrediënten voor 1 focaccia-brood

  • 1 kg bloem
  • 2 eieren
  • 550 ml warm water
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 blokje gist
  • Een grote handvol olijven
  • Rozemarijn

Bereiding

  • Meng eieren, water, olijfolie, zout, suiker en gist.
  • Voeg op het einde de bloem toe en kneed tot een deeg.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier, leg het deeg erop en druk het plat tot een grote, platte cirkel.
  • Doe hier de olijven en de rozemarijn op en druppel er wat olijfolie over.
  • Bak in de oven op 210°C gedurende 25 -30 minuten.