vlees marineren

Geef je gerechten extra pit door je vlees te marineren

Geef een eigen toets aan je vlees

Dwaalt je blik ook altijd af naar de heerlijke stukken vlees in de toog bij je slager? Dan is de kans groot dat ze gemarineerd zijn. Met de juiste kruiden en vloeistoffen wordt het vlees op smaak gebracht. Het ziet er niet alleen heerlijk uit, je smaak het ook in je bord! Gelukkig hoef je geen beroep te doen op de slager om je vleesgerecht extra pit te geven. Door je marinade zelf klaar te maken, beslis je bovendien helemaal zelf welke smaak je vlees krijgt.

Hoe lang moet je vlees marineren?

Vlees marineren moet je op de juiste manier doen. Anders raakt je vlees te gekruid en smaakt het te fel af. Je moet vooral op de structuur van het vlees letten. Hoe zachter het vlees, hoe korter het moet marineren. Door de zachte structuur zal de marinade namelijk sneller in het vlees doordringen. Dit zijn enkele handige richtlijnen:

  • Varkensvlees en kip laat je minimaal 3 uur marineren.
  • Voor wild, lamsvlees en rundsvlees mag je rekenen op 5 uur.
  • Gevogelte moet ook 5 uur in de marinade weken.

Verschillende vleesmarinades op een rijtje

Er zijn heel wat mogelijkheden om een vleesmarinade te bereiden. Olie wordt veel gebruikt, maar je kunt ook citroensap of azijn gebruiken. Bovendien kun je kiezen uit tal van kruiden, denk maar aan tijm, knoflook, laurier of rozemarijn. In de zomer is een fruitige, frisse toets dan weer ideaal. De marinade moet perfect bij het vlees passen. Zo worden je smaakpapillen en die van je gasten pas echt verwend! 

Hieronder vind je een aantal recepten voor vleesmarinades:

Marinade voor varkensvlees

1 ui (fijngesneden), 1 theelepel mosterd, 1 teentje knoflook, 1 dl olijfolie, 1 dl porto en geplette peper   

Marinade voor rundsvlees

1 dl rode wijn, 2 laurierblaadjes, een halve eetlepel tijm, een halve eetlepel rozemarijn, een halve eetlepel oregano, peper, 2 teentjes knoflook en 1 ui (fijngesneden)

Marinade voor lamsvlees

1 dl olijfolie, een halve dl rode wijn, 2 teentjes knoflook, een halve eetlepel tijm, kruidnagel en 1 ui (fijngesneden).    


Marinade van de chef: ook op jouw barbecuefeestje een smaakmaker

Ga jij door de knieën voor een heerlijke biefstuk, een perfect gegrild lamskoteletje of een flinke portie varkensribbetjes? Doen de termen côte à l’os, cuisson en kwaderen je watertanden? Dan staat de barbecue wellicht al te blinken op je terras, klaar voor weer een knetterende zomer. Geef je vlees- of visbereidingen dit jaar extra smaak met een heerlijke marinade. Hoe je dat doet, lees je hier. We gooien er ook nog drie onweerstaanbare receptjes tegenaan!

marinade maken vlees marineren vis marineren

Haal de hobbykok in jezelf naar boven: van blancheren tot marineren

Gerechten kun je op verschillende manieren bereiden. Afhankelijk van wat je voor ogen hebt, pas je de juiste kooktechniek toe. Wij zetten drie kooktechnieken op een rijtje die je als hobbykok vast en zeker zal gebruiken: blancheren, au bain-marie koken en marineren. Laat je inspireren en ga meteen aan de slag!

blancheren marinade maken au bain-marie koken