Kruiden kweken in potjes: leuk en gemakkelijk

Zelf kruiden kweken voor in de keuken: hoe begin je eraan?

Kruiden kweken in volle grond of in potten?

Kruiden kweken kan zowel in volle grond als in potjes. Ook voor wie op een appartement woont, is een kruidentuin dus mogelijk.

Kruiden kweken in volle grond

Kies je voor volle grond, plant je kruiden dan op een zonnig plekje uit de wind. Zorg ervoor dat regenwater goed kan afgevoerd worden, maar geef je kruiden in droge periodes wel extra water. Op het einde van het seizoen snij je kruiden in volle grond af zodat ze het jaar erop weer uitschieten.

Kruiden kweken in potten

Ook in potten of bloembakken kun je kruiden kweken. Gebruik hiervoor potcompost en zorg dat er geen water in de bak kan blijven staan. Kruiden houden namelijk niet van ‘natte voeten’! Houd er wel rekening mee dat de aarde in een pot sneller uitdroogt en je de kruiden dus vaker water zal moeten geven. Plaats de pot in de zon, maar niet boven de verwarming. Kruiden in een pot kunnen in huis de winter overleven.

Kruiden zaaien: welke kruiden combineer je?

Omdat kruiden kweken echt niet moeilijk is, kiezen de meeste mensen ervoor om zelf te zaaien. Hoe je te werk gaat? Zaai in volle grond of vul een pot met potgrond. Verspreid de zaadjes over het oppervlak en dek af met een laagje van 2 tot 4 millimeter grond. Geef wat water en wacht tot je kruiden uitkomen. Na 6 weken geef je best wat extra meststof.

Kruiden die ongeveer dezelfde behoeften hebben, kunnen samen in één pot gedijen. In het algemeen geldt de regel dat ‘stevige’ kruiden en ‘kwetsbare’ kruiden apart horen. Stevige kruiden zoals tijm, munt, salie of rozemarijn hebben wat minder verzorging nodig en passen goed samen. Basilicum, bieslook, dille en koriander hebben meer water en verzorging nodig en horen dus ook samen in één pot.

Kruiden uit de winkel thuis verzorgen?

Wie niet houdt van kruiden kweken, kan in de supermarkt verse kruiden in potjes kopen. Pluk alleen de bovenste blaadjes, zo stimuleer je de plant om te groeien. Toch kun je deze kruiden vaak niet lang bewaren. Ze zijn gekweekt in kunstmatige omstandigheden en in dunne potjes, waardoor hun overlevingskansen bij je thuis klein zijn. Toch zo’n plantje bewaren? Verpot het dan naar een grotere pot met goede potgrond en geef regelmatig lauw water en meststof voor kruiden.

Zelf een kruidenbak maken? Zo ga je te werk

Bieslook, basilicum, koriander, rozemarijn: kruiden zijn onmisbaar in de keuken en geven je gerechten pit. Je hoeft niet naar de winkel te hollen voor een gezonde portie kruiden. Met een kruidenbak kun je kruiden perfect zelf kweken, ook als je geen tuin hebt.

kruiden kweken kruidenrek maken houten kruidenbak