Zelf kroketten maken: lekker en eenvoudig

Zelf kroketten maken: lekker en eenvoudig!

Aardappelkroketten, wat heb je nodig?

Kroketten maken neemt misschien wat tijd in beslag, maar moeilijk en duur is het niet. De basisingrediënten zijn eenvoudig en gemakkelijk te vinden: bloemige aardappelen, boter, paneermeel, eieren, nootmuskaat, peper, zout en aardappelzetmeel. Zetmeel zorgt ervoor dat je kroketten stevig zijn en hun vorm behouden.

Belangrijk: laat het vocht verdampen

Schil de aardappelen, kook ze gaar in gezouten water en giet ze af. Doe ze daarna opnieuw in de kookpot. Het is van groot belang dat de aardappelen veel vocht verliezen. Op die manier ontmijn je het grootste gevaar wanneer je zelf kroketten maakt: dat ze gaan barsten. Stamp de gekookte aardappelen tot puree en voeg boter, eierdooiers en aardappelzetmeel toe. Meng alles en werk af met peper, zout en nootmuskaat. Voilà, de puree is klaar, tijd om er kroketten van te maken.

Lang leve de krokettenpers

Doe wat bloem in de schaal van de krokettenpers, vul het apparaat met de afgekoelde puree en pers tot lange cilinders. Snijd ze met een mes tot kroketten van 5 à 6 centimeter en leg er een dun laagje bloem over. Rol de kroketten eerst over een bord met eiwit en vervolgens door de paneermeel. Beschik je niet over een krokettenpers? Dan is een spuitzak een goed alternatief!

Kroketten maken: met de friteuse of in de wok?

Bak de kroketten goudbruin in frituurvet op 180°C. Opgelet: bak ze niet allemaal tegelijk. Als je te veel kroketten tegelijk frituurt, loop je het risico dat ze gaan openbarsten. Geen friteuse ter beschikking? Bak de kroketten dan in de wok. Vul de pan met zo’n drie centimeter olie, verhit de pan en dompel de kroketjes erin.


Gratin dauphinois met vier kazen

Lekker winters: Gratin dauphinois met vier kazen

aardappelen aardappelgerechten

De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

In landen over de hele wereld staan aardappelen heel vaak op het menu. Voor veel mensen is het basisvoedsel. Wereldwijd worden er elk jaar ongeveer 350 miljoen ton aardappelen geoogst. Geen wonder, want aardappelen zijn voedzaam en lekker. Bovendien kun je kiezen uit vele soorten, zodat ze niet alleen als boerenkost maar ook in verfijnde gerechten tot hun recht komen.

aardappelen aardappelgerechten soorten aardappelen