kruidenbak maken

Zelf een kruidenbak maken? Zo ga je te werk

Verschillende formaten en afmetingen

Heb je een appartement met klein terras? Of een gezinswoning met een grote tuin? In beide gevallen kun je een kruidenbak plaatsen. Je kunt kruidenbakken namelijk in allerlei formaten en afmetingen maken. Dit zijn alvast enkele ideeën:

  • met verschillende niveaus
  • in een mooi zeshoekig formaat
  • een cirkelvormig kruidenrek
Wil je een leuk en handig extraatje? Dan is een kruidenrek met waterpomp helemaal je ding!

Een verticaal kruidenrek

Een kruidenbak hoeft niet op de grond te staan. Je kunt ook zelf een verticaal kruidenrek maken. Het is een ideaal model wanneer je niet veel plaats hebt én het oogt het heel aantrekkelijk. Als je een oude houten pallet gebruikt, heb je niet veel werk. Je kunt de kruidenplantjes er gewoon in plaatsen. Verdeel de pallet in verschillende stukken en gebruik naambordjes, zodat je weet welke kruidsoort waar groeit. Op die manier krijgt je terras instant een groene injectie.      

Welke houtsoort gebruiken?

Kruidenbakken zijn doorgaans van hout gemaakt en moeten bestand zijn tegen weer en wind. Het is onbegonnen werk om ze binnen te plaatsen wanneer het weer niet meezit. Je moet dan ook een houtsoort kiezen die bestand is tegen vocht en water. In de handel zijn houtsoorten verkrijgbaar die vooraf geïmpregneerd zijn met een vochtwerend middel. Op die manier ben je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Je kunt uiteraard ook zelf aan de slag gaan en een vochtwerend middel aanbrengen.   

Zelf een kruidenbak maken: handige DIY-tips

Hou je van knutselen? Dan kun je met deze tips zelf een houten kruidenbak in elkaar zetten: 

  • Maak eerst de zijwanden (van dezelfde grootte).
  • Bepaal de breedte en zaag balkjes op maat.
  • Plaats de zijkanten erop, zodat je het gewenste formaat verkrijgt.
  • Vergeet niet om de binnenkant van je kruidenbak met plastic folie te bekleden.
  • Vul de bak met potgrond en zet de plantjes erin.

Zelf kruiden kweken voor in de keuken: hoe begin je eraan?

Pizza met basilicum, couscous met munt, lamsvlees met rozemarijn, … Zonder kruiden zouden deze gerechten stuk voor stuk flauw smaken. Door de juiste kruiden te gebruiken, geven we extra smaak en pit aan elke maaltijd. Gedroogde varianten doen hun werk, maar er gaat niets boven verse kruiden. In je eigen kruidentuintje kweek je die gewoon zelf!

kruiden kweken kruiden planten kruidentuin