kerstmarkt organiseren

Kerstmarkt organiseren: creëer zelf een unieke sfeer

Kerstmarkten van de Noordzee tot in de Ardennen

Kerstmarkten schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Steden zoals Brussel, Antwerpen, Brugge en Leuven zijn al een tijdje op de kar gesprongen. En de kerstmarkten van bijvoorbeeld Keulen of Aken zijn tot in het buitenland bekend. Maar het hoeft niet per se mega te zijn: van aan de Noordzee tot diep in de Ardennen worden er kleinere kerstmarkten georganiseerd die heel wat volk op de been brengen. Het is de ideale gelegenheid om in een gezellige sfeerbij te praten en oude bekenden tegen het lijf te lopen.

Kerstmarkt organiseren: stappenplan

Voor een geslaagde kerstmarkt moet je niet heel je dorp uit te nodigen. Het kan ook in beperkte kring: nodig gewoon je buren, vrienden of familie uit. Bij de organisatie komen er heel wat praktische zaken op je af die je strikt moet opvolgen: 

  • Locatie: waar en wanneer?
  • Voorbereiding: maak een gedetailleerde planning
  • Taakverdeling: wie doet wat?
  • Benodigdheden: maak een lijstje met wat je allemaal nodig hebt;
  • Activiteiten: spelletjes.

Mensen engageren en reclame maken

Zoals bij de meeste activiteiten is het belangrijk om een aantal mensen mee aan boord te krijgen. Zorg ervoor dat ze mee hun schouders onder het initiatief zetten en zich engageren om de kerstmarkt in goede banen te leiden. Zodra je een aantal enthousiastelingen hebt gevonden, komt er een dynamiek op gang die je nodig hebt om er een succes van te maken. Maak ook reclame voor de kerstmarkt en breng de genodigden tijdig op de hoogte.

Geen kerstmarkt zonder spijs en drank

Bij een kerstmarkt horen uiteraard lekker eten en drinken. Je kunt zelf een aantal kraampjes installeren waar de gegadigden de innerlijke mens kunnen versterken. Het is ook altijd een goed idee om een aantal personen te vragen om iets klaar te maken en mee te brengen. Aan keuze is er in ieder geval geen gebrek:

Warme gerechten zoals quiche doen het altijd goed;

  • Pizza is gegarandeerd een voltreffer;
  • Gebakjes en zoetigheden mogen niet ontbreken;
  • Voorzie zeker een kraampje met warme dranken zoals koffie en thee;
  • Wintersoep (met groenten en balletjes) is zonder twijfel een succes;Jenever en glühwein horen steevast bij een kerstmarkt.
Denk er ook aan om een gezellige sfeer te creëren. Vuurkorven zorgen voor knusheid en een streepje muziek doet ook wonderen. 

Voorzie, tot slot, zeker genoeg kerstmutsen om aan je gasten uit te delen!