Zeetong verkozen tot vis van het jaar 2014

Zeetong verkozen tot vis van het jaar 2014

Hoe wordt een vis de vis van het jaar?

Elk jaar kiest het Vlaams Centrum Voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenspraak met de visserijsector een vissoort waarvan de verkoop extra gestimuleerd zal worden. Waarom dit jaar de keuze op zeetong gevallen is, valt eenvoudig te verklaren. De vis van het jaar is een vissoort die onderschat wordt, door onze vissers wordt aangevoerd, geen vangstbeperking kent en op culinair gebied veel te bieden heeft. Een gezonde vis op economisch, ecologisch en culinair gebied dus.

De vis van het jaar is een duurzame vis

Naast kwaliteit en smaak speelt ook ecologie een belangrijke rol. Dit betekent onder meer dat er geen vangstbeperking is. Maar er wordt ook naar de vismethode, het brandstofverbruik, ongewenste bijvangst en bodemberoering gekeken. En die zit duidelijk goed bij de zeetong.

De zeetong op zijn best

De zeetong is een delicatesse die het hele jaar verkrijgbaar is maar op zijn best is tussen de maanden juni en december. Typisch aan deze vissoort is het stevige, maar tegelijk zachte en sappige visvlees. De bekendste bereidingswijze is de ‘sole meunière’ waarbij de in bloem gerolde zeetong in boter gebakken wordt en opgediend met peterselie en citroen.

Andere toppers

Voor deze 26ste editie is zeetong de gelukkige, hier de voorgangers van de voorbije 10 jaar op een rijtje:

2013: Pladijs
2012: Rode poon
2011: Pladijs
2010: Zeeduivel
2009: Griet
2008: Tongschar
2007: Rog
2006: Schelvis
2005: Roodbaars
2004: Zeewolf

Recept Zeetong ‘colbert-style’

Honger gekregen? Hier alvast een schitterend recept om de vis van het jaar 2014 te vieren.

Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten

 • 3 gefileerde zeetongen
 • 50 gr broodkruimels
 • Een bos verse kruiden (peterselie, dragon, bieslook, kervel)
 • 1 theelepel citroenschil
 • Mosterd
 • Zout & peper
 • Olijfolie
Bereiding

 • Vermaal de verse kruiden en broodkruimels met een mixer. Voeg wat olijfolie en de citroenschil toe.
 • Breng de filets op smaak met zout en peper en schroei beide kanten gedurende 30 seconden.
 • Doe mosterd op de beide zijden en strooi er de kruiden- en broodkruimelmix op.
 • Gratineer het geheel in een oven.
Serveertip: Met een lichte boterroom espuma

Salade met warme zalm & Jersey Royal-aardappelen

Dit gerecht is enorm veelzijdig. Het is zowel warm als koud heel lekker, kan als voor- of hoofdgerecht geserveerd worden en leent zich ook perfect voor een picknick.

visgerechten

Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

Laat je inspireren: Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

vis visgerechten recepten

Visrecepten voor de winter: heerlijk hartverwarmend!

In de winter kiezen we eerder vlees op ons bord dan vis. Toch zijn lichte visrecepten net wat je nodig hebt om je ook in de koudste en donkerste maanden van het jaar fit en gezond te voelen. Vis bevat namelijk minder calorieën dan vlees, bevat broodnodige omega 3-vetzuren (dat zijn de zogenaamde goede vetten) en laat zich makkelijk combineren met een veelvoud aan ingrediënten. Klaar om te experimenteren met vis? Met deze visrecepten kan jouw winterse portie culinair genot alvast niet mislukken.

visrecepten visgerechten

Tonijn recept: hoe bereid je gemarineerde tonijn?

Tonijn is een heel veelzijdig en populair gerecht. Ook in de oosterse keuken komt het in allerlei varianten voor. Er bestaan ontelbare tonijn recepten met elk hun eigen smaak en karakter. Hieronder vind je het recept om gemarineerde tonijn te bereiden. Ideaal als hoofdgerecht ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Smakelijk!

visgerechten tonijn gerechten

60 soorten vis om te serveren tijdens de feestdagen

Vis is lekker, gezond en veelzijdig. In België zijn er meer dan 60 soorten vis gemakkelijk te verkrijgen. Dit enorme aanbod zorg ervoor dat er altijd wel een geschikte vis is voor de bereiding die jij wil maken. Vis komt goed tot zijn recht in zeer uiteenlopende gerechten. Dit maakt vis het ingrediënt bij uitstek om een feestmenu rond op te bouwen.

visgerechten vis soorten vis