wild recepten

Wild & sauzen

De typische wildsmaak van vrij wild

De herfst is één van de kleurrijkste periodes van het jaar en dus de ideale periode voor wandelingen, om kastanjes te rapen en om wild te eten. Natuurlijk kan er heel het jaar door ‘gekweekt wild’ gegeten worden, maar toch zijn er verschillen met vrij wild:

 • Het vlees van vrij wild heeft meer smaak omdat het een hoog ‘scharrelgehalte’ heeft.
 • Buiten het feit dat het wildseizoen samen valt met het jachtseizoen, gaan dieren zich anders voeden dan tijdens de warmere maanden. Groene gewassen worden schaarser, waardoor dieren zich gaan voeden met noten en eikels, wat de smaak van het vlees beïnvloedt.

Wild bereiden op een traditionele manier

Bij wild mag het gerust wat zoeter. Een hazenrug met gestoofde peer en veenbessen of ganzenlever met uienconfituur, zijn absolute klassiekers binnen de wildrecepten. Wat eenvoudiger om te maken en met een geweldig resultaat is wilde gans. Net zoals bij eend, komt de typische smaak uit het vet dat onder de huid zit. Wie houdt van experimenteren, kan elementen toevoegen naargelang de eigen smaak en idee. Wie het liever wat veiliger houdt kan onderstaand recept volgen.

Recept gebraden gevulde gans

Gevulde gans is een typisch herfst/wintergerecht dat wat bereidingstijd in beslag neemt, maar absoluut niet moeilijk is om te bereiden.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 gans van +- 5kg, klaar om klaargemaakt te worden
 • 3 appels
 • 2 uien
 • 100g tamme kastanjes
 • 100g walnoten
 • Marjolein
 • 1 prei
 • 2 wortels
 • Zout & peper
Bereiding

 • Pel de ajuinen en ontdoe de appels van het klokhuis. Snijd zowel de uien als de appels in stukjes ter grootte van walnoten en doe ze in een grote kom. Voeg de tamme kastanjes, marjolein en walnoten toe en meng het geheel. De vulling is klaar.
 • Spoel de gans zowel langs de binnen- als de buitenkant. Droog ze af met keukenpapier en breng peper en zout aan. Aan de buitenkant en de binnenkant. Vul de gans. Opgelet: Prop de gans niet te vol, anders barst deze open tijdens het braden. Bind de pootjes aan elkaar en de vleugels tegen de borst met keukentouw. Door het touw strak genoeg te trekken, zorg je ervoor dat de gans één geheel blijft en dat het vlees niet teveel vet opneemt.
 • Snijd de wortels en prei in kleine stukken en leg deze, samen met wat overblijft van de vulling, in een braadpan. Leg de gevulde gans er op.
 • Steek de gans gedurende 3,5u in een oven op 190°C (afhankelijk van de grootte van de gans). TIP: Verhoog de temperatuur van de oven de laatste 15 à 20 minuten tot 220°C om de buitenkant een krokant laagje te geven.

Sausje voor gebraden gevulde gans

Het beste sausje, maak je met wat in de braadpan blijft liggen, eens de gans er uit natuurlijk. Giet water en zetmeel (als bindmiddel) in de pan en breng je het geheel aan de kook. Voeg peper en zout naar persoonlijke smaak toe.

Hertenkroon op de BBQ met gebakken wintergroenten

Wild, vliegend of lopend, is overheerlijk en gezond. Bovendien bevat het weinig vet en is het op-en-top natuurlijk. Probeer dit heerlijke wildrecept!

wildseizoen wildrecepten

Wild van vlees? Ga voor topvlees dankzij de seizoenskalender!

Een overheerlijk gerecht met lekker seizoensvlees, dat kan smaken! Om op restaurant of in de winkel een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken, helpen we je alvast graag op weg met de seizoenskalender. Deze formuleert streng gereguleerde jachtperiodes om het voortbestaan van de betrokken diersoorten niet in het gedrang te brengen. Tot eind september kun je je bijvoorbeeld te goed doen aan grauwe gans. Daarna mag er pas in juli opnieuw op ze gejaagd worden.

wildrecepten wildseizoen seizoensvlees

Outdoor cooking: gezellig buiten bij de barbecue

Een beetje extra warmte creëren is in deze donkere, koude herfstdagen geen overbodige luxe. En hoe doe je dat beter dan met een herfstbarbecue? Nodig vrienden en familie uit om samen te genieten van de warmte van een smeulende barbecue waarop allerlei lekkers ligt. Mooie stukken vis, gegrilde seizoensgroenten, of heerlijk sappig vlees. De herfstperiode is het moment bij uitstek om wild te eten. En laat dat nobele vlees nu net heel goed tot zijn recht komen ... op de grill.

wild klaarmaken winterbarbecue barbecueën