temperatuur

Wijn op de juiste temperatuur

Wijn niet te warm, niet te koud

Wijn is een delicaat organisch product. Zelfs in een fles met getint glas en onder een stop van kurk, blijft wijn gevoelig voor zijn omgeving. Licht- en temperatuursverschillen kunnen de structuur op radicale en rampzalige wijze veranderen. Om niets van de heerlijke aroma’s te verliezen, volstaat wat extra aandacht…

Waarom is de temperatuur van wijn zo belangrijk?

De wetten van de chemie bepalen de temperatuur van wijn. De temperatuur heeft een rechtstreekse invloed op de ontwikkeling van de geuren en de smaken van wijn. Zo hebben de tannines van rode wijn de neiging te verzachten onder invloed van warmte. Wijn met veel tannines te koud schenken, kan zeer onaangenaam zijn voor het gehemelte. Als u een jonge tanninevolle wijn wat meer laat chambreren, wordt hij soepeler en komt hij beter tot z’n recht. Alles is een kwestie van evenwicht.

Welke wijn fris schenken en welke wijn gechambreerd?

Witte wijnen waarvan de zuurgraad moet worden onderstreept – zoals likeurwijnen – verkiezen koude. Maar witte wijnen met een hoger alcoholgehalte houden meer van een gemiddelde temperatuur. Rode wijnen, met een hoger moleculair gewicht,
schenkt men nooit onder 9 graden! Ze horen dus zeker niet thuis in de koelkast, want de koude doet hun smaak samentrekken en belet dat de geurige bestanddelen vrijkomen.

Op welke temperatuur moet wijn worden bewaard?

De ideale temperatuur in een wijnkelder bedraagt ongeveer 10°. Wijn mag dan wel bewaartemperaturen verdragen tussen 7 en 18°, toch is het belangrijk al te grote temperatuurschommelingen te vermijden. Er bestaan vandaag speciale wijnkasten met klimaatregeling en gecontroleerde vochtigheidsgraad: zij bieden de mogelijkheid om de bewaartemperatuur aan te passen in functie van de wijn.

Hoe wijn op de juiste temperatuur brengen?

Om wijn op te warmen die te koud is, kunt u hem het best decanteren in een karaf en die daarna even in contact brengen met water van twintig graden. Om wijn af te koelen is een emmer fris water (zonder ijs) de beste oplossing. U kunt de fles eventueel enkele minuten onderaan de diepvriezer leggen. Die thermische schok zal de wijn echter geen goed doen: op die manier wordt oxidatie in de hand gewerkt.

De juiste temperatuur

18°

Grands crus van de Médoc
Grote Californische Zinfandels

17°

Argentijnse rode wijnen
Grote Saint-Emilion-wijnen

16°

Barolo
Pinotage
Châteauneuf du Pape

15°

Riojas
Bandol
Rode Bordeaux

14°

Rode Bourgognes
Cahors
Chianti classico

13°

Côtes du Rhône
Chianti

12°

Grote witte Bourgognes en Graves
Chinon

11°

Crus uit de Beaujolais
Gele wijn
Grote Duitse witte wijnen (droog)

10°

Grands crus van Chablis
witte Rhônewijnen

Sauternes
Witte Californische Sauvignon

Champagne millésimé
Witte Bordeaux
Chablis

Riesling
Sancerre
Jurançon
Chardonnay

Champagne
Muscadet
Orvieto
Rosé

Gewurztraminer
Coteaux du Layon

Muscat
Aligoté


Groetjes uit Fuerta Adventura

Hallo, hoe gaat het nog met jullie? Ook lekker thuis aan het genieten? Wij maken alvast de tijd van ons leven mee in Fuerta Adventura!

De kunst van het baden

Een aangename omgevingstemperatuur, een zacht muziekje, gedempt licht, enkele (geur)kaarsen en, waarom niet, een glaasje bubbels zorgen voor een heerlijk ontspannen kader en gevoel. Zo zal je gegarandeerd nog meer van je bad genieten en volledig tot rust kunnen komen.

Nuri, de koning onder de sardienen

Sublieme Nuri-kwaliteitssardienen doen het overal even goed

Eryngii, de paddenstoel met de vele gezichten

De vrij onbekende Japanse paddenstoel eryngii geeft zijn subtiele smaken prijs

Obsiblue, een garnaal als geen ander

Met hun blauwige schaal, lekkere vlees en ongezien fijne jodiumsmaak doen de Obsiblue-garnalen je meteen dromen van tropische stranden en verafgelegen gebieden.