temperatuur

Wijn op de juiste temperatuur

Wijn niet te warm, niet te koud

Wijn is een delicaat organisch product. Zelfs in een fles met getint glas en onder een stop van kurk, blijft wijn gevoelig voor zijn omgeving. Licht- en temperatuursverschillen kunnen de structuur op radicale en rampzalige wijze veranderen. Om niets van de heerlijke aroma’s te verliezen, volstaat wat extra aandacht…

Waarom is de temperatuur van wijn zo belangrijk?

De wetten van de chemie bepalen de temperatuur van wijn. De temperatuur heeft een rechtstreekse invloed op de ontwikkeling van de geuren en de smaken van wijn. Zo hebben de tannines van rode wijn de neiging te verzachten onder invloed van warmte. Wijn met veel tannines te koud schenken, kan zeer onaangenaam zijn voor het gehemelte. Als u een jonge tanninevolle wijn wat meer laat chambreren, wordt hij soepeler en komt hij beter tot z’n recht. Alles is een kwestie van evenwicht.

Welke wijn fris schenken en welke wijn gechambreerd?

Witte wijnen waarvan de zuurgraad moet worden onderstreept – zoals likeurwijnen – verkiezen koude. Maar witte wijnen met een hoger alcoholgehalte houden meer van een gemiddelde temperatuur. Rode wijnen, met een hoger moleculair gewicht,
schenkt men nooit onder 9 graden! Ze horen dus zeker niet thuis in de koelkast, want de koude doet hun smaak samentrekken en belet dat de geurige bestanddelen vrijkomen.

Op welke temperatuur moet wijn worden bewaard?

De ideale temperatuur in een wijnkelder bedraagt ongeveer 10°. Wijn mag dan wel bewaartemperaturen verdragen tussen 7 en 18°, toch is het belangrijk al te grote temperatuurschommelingen te vermijden. Er bestaan vandaag speciale wijnkasten met klimaatregeling en gecontroleerde vochtigheidsgraad: zij bieden de mogelijkheid om de bewaartemperatuur aan te passen in functie van de wijn.

Hoe wijn op de juiste temperatuur brengen?

Om wijn op te warmen die te koud is, kunt u hem het best decanteren in een karaf en die daarna even in contact brengen met water van twintig graden. Om wijn af te koelen is een emmer fris water (zonder ijs) de beste oplossing. U kunt de fles eventueel enkele minuten onderaan de diepvriezer leggen. Die thermische schok zal de wijn echter geen goed doen: op die manier wordt oxidatie in de hand gewerkt.

De juiste temperatuur

18°

Grands crus van de Médoc
Grote Californische Zinfandels

17°

Argentijnse rode wijnen
Grote Saint-Emilion-wijnen

16°

Barolo
Pinotage
Châteauneuf du Pape

15°

Riojas
Bandol
Rode Bordeaux

14°

Rode Bourgognes
Cahors
Chianti classico

13°

Côtes du Rhône
Chianti

12°

Grote witte Bourgognes en Graves
Chinon

11°

Crus uit de Beaujolais
Gele wijn
Grote Duitse witte wijnen (droog)

10°

Grands crus van Chablis
witte Rhônewijnen

Sauternes
Witte Californische Sauvignon

Champagne millésimé
Witte Bordeaux
Chablis

Riesling
Sancerre
Jurançon
Chardonnay

Champagne
Muscadet
Orvieto
Rosé

Gewurztraminer
Coteaux du Layon

Muscat
Aligoté


Tournée Minérale: 4 alcoholvrije (en even lekkere) alternatieven

Voor wie het niet gewoon bij een colaatje wil houden of wel eens vaker de frisse pint wil inruilen voor een alcoholvrij alternatief, hebben wij alvast enkele voorstellen.

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

5 tips voor een optimale verlichting in huis

Omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, kan je bij MAKRO je licht opsteken voor de gepaste oplossing in elke kamer.

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol.

Welk type kip heb jij (en welk kippenhok past het best bij haar)?

Doe nu de test en ontdek welk type kip jij hebt – want wij hebben voor elke kip hét perfecte kippenhok.