temperatuur

Wijn op de juiste temperatuur

Wijn niet te warm, niet te koud

Wijn is een delicaat organisch product. Zelfs in een fles met getint glas en onder een stop van kurk, blijft wijn gevoelig voor zijn omgeving. Licht- en temperatuursverschillen kunnen de structuur op radicale en rampzalige wijze veranderen. Om niets van de heerlijke aroma’s te verliezen, volstaat wat extra aandacht…

Waarom is de temperatuur van wijn zo belangrijk?

De wetten van de chemie bepalen de temperatuur van wijn. De temperatuur heeft een rechtstreekse invloed op de ontwikkeling van de geuren en de smaken van wijn. Zo hebben de tannines van rode wijn de neiging te verzachten onder invloed van warmte. Wijn met veel tannines te koud schenken, kan zeer onaangenaam zijn voor het gehemelte. Als u een jonge tanninevolle wijn wat meer laat chambreren, wordt hij soepeler en komt hij beter tot z’n recht. Alles is een kwestie van evenwicht.

Welke wijn fris schenken en welke wijn gechambreerd?

Witte wijnen waarvan de zuurgraad moet worden onderstreept – zoals likeurwijnen – verkiezen koude. Maar witte wijnen met een hoger alcoholgehalte houden meer van een gemiddelde temperatuur. Rode wijnen, met een hoger moleculair gewicht,
schenkt men nooit onder 9 graden! Ze horen dus zeker niet thuis in de koelkast, want de koude doet hun smaak samentrekken en belet dat de geurige bestanddelen vrijkomen.

Op welke temperatuur moet wijn worden bewaard?

De ideale temperatuur in een wijnkelder bedraagt ongeveer 10°. Wijn mag dan wel bewaartemperaturen verdragen tussen 7 en 18°, toch is het belangrijk al te grote temperatuurschommelingen te vermijden. Er bestaan vandaag speciale wijnkasten met klimaatregeling en gecontroleerde vochtigheidsgraad: zij bieden de mogelijkheid om de bewaartemperatuur aan te passen in functie van de wijn.

Hoe wijn op de juiste temperatuur brengen?

Om wijn op te warmen die te koud is, kunt u hem het best decanteren in een karaf en die daarna even in contact brengen met water van twintig graden. Om wijn af te koelen is een emmer fris water (zonder ijs) de beste oplossing. U kunt de fles eventueel enkele minuten onderaan de diepvriezer leggen. Die thermische schok zal de wijn echter geen goed doen: op die manier wordt oxidatie in de hand gewerkt.

De juiste temperatuur

18°

Grands crus van de Médoc
Grote Californische Zinfandels

17°

Argentijnse rode wijnen
Grote Saint-Emilion-wijnen

16°

Barolo
Pinotage
Châteauneuf du Pape

15°

Riojas
Bandol
Rode Bordeaux

14°

Rode Bourgognes
Cahors
Chianti classico

13°

Côtes du Rhône
Chianti

12°

Grote witte Bourgognes en Graves
Chinon

11°

Crus uit de Beaujolais
Gele wijn
Grote Duitse witte wijnen (droog)

10°

Grands crus van Chablis
witte Rhônewijnen

Sauternes
Witte Californische Sauvignon

Champagne millésimé
Witte Bordeaux
Chablis

Riesling
Sancerre
Jurançon
Chardonnay

Champagne
Muscadet
Orvieto
Rosé

Gewurztraminer
Coteaux du Layon

Muscat
Aligoté


Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.