Digestief dranken

Welke dranken doen het goed als digestief?

Italië: koning van aperitief én digestief

Als er één land is waar eten en drinken tot levenskunst verheven wordt, dan wel Italië. Als geen ander weten de Italianen hoe je met eenvoudige ingrediënten een droommaaltijd klaarmaakt. Denk maar aan hun simpele pasta ‘aglio e olio’ (met enkel look en goede olijfolie) of ‘insalata caprese’ (met tomaten, mozzarella en basilicum). Ook op het gebied van drank weten ze wat lekker is. Niet alleen zijn ze erg bedreven in de kunst van het aperitieven (heel Europa geniet mee van de Aperol Spritz), ook het Italiaanse digestief is een begrip in de culinaire wereld. We zetten er enkele op een rijtje.

  • Limoncello. Dit digestief heeft zijn oorsprong in Sorrento, een dorpje in de baai van Napels. Het wordt gemaakt op basis van citroenen en moet ijskoud gedronken worden: de ideale temperatuur is 4 à 5 graden Celsius.
  • Grappa. Nog zo’n Italiaanse klassieker. De restanten van druiven (vellen en pitjes) na de wijnoogst dienen als basis voor grappa. Goede grappa is helder van kleur, zoals jenever. Soms wordt grappa toegevoegd aan koffie. Je krijgt dan een caffè corretto.
  • Sambuca. Niet alleen de Fransen houden van hun anijslikeur. Ook in Italië verschijnt na de maaltijd al eens een fles sterke drank met anijssmaak op tafel: sambuca. Traditioneel serveer je sambuca in een shotjesglas met drie koffiebonen erin. Je kunt het ook spectaculair maken door de sambuca eerst te flamberen: zo proef je warm en koud tegelijk in je mond.

Frankrijk: land van calvados en cognac

In Frankrijk komt vaak een brandewijn op basis van vruchten als digestief op tafel. Twee klassiekers zijn cognac (distillaat van alcohol en druiven) en calvados (distillaat van alcohol en appels). Beide serveer je in een bolvormig cognacglas met korte voet.

Digestiefdranken met of zonder koffie?

Koffie erbij of niet, dat bepaal je zelf. Een digestief kan je samen met de koffie serveren, of pas na de koffie (als pousse-café). Sommige mensen houden bijvoorbeeld van een zoet digestief bij de koffie, in de plaats van een dessert of een koekje. In dat geval wordt vaak voor amaretto gekozen, dat dankzij zijn mierzoete amandelsmaak een beetje aan frangipanegebak doet denken.