snoeien in de zomer

Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Bomen snoeien in de zomer

Snoei je grote takken van bomen, dan is er altijd een snoeiwond. Hoe sneller het snoeivlak overgroeit, hoe kleiner de kans op rotting. Je hebt er als tuinman dus het grootste belang bij dat je flora vlug herstelt. En dus is snoeien in de zomer verstandig.

Snoei je bomen tijdens de winter, dan is er een kans dat ze gaan ‘bloeden’. Ze verliezen dan veel energie waardoor ze er ook in het voorjaar vaak slecht aan toe zijn – soms met afstervingsverschijnselen als gevolg. In de zomer bestaat dit gevaar niet. De jonge scheuten ontstaan nog voor de winterperiode. Het gevolg? Een sterkere én mooiere boom die de winter vlot zal overleven.

In de zomer is de kans op schimmel- en bacteriële infecties ook beperkt. Een pruimenboom, bijvoorbeeld – heel gevoelig aan schimmel – mag je alleen in de maand augustus snoeien.

Planten snoeien in de zomer

En ook planten zijn gevoelig aan snoeien in de winter. Ze kunnen bevriezen en daardoor een moeizaam voorjaar tegemoet gaan. Snoei je ze in de zomer, dan heeft de plant geen last van de koude en zal ze in het groeiseizoen in volle bloei staan. Bijkomend voordeel: sommige planten vertonen een sterke groeireactie na de snoei. Kortwiek je rozen bijvoorbeeld in de zomer, dan kennen ze een uitbundige nabloei die vaak tot in de herfst aanhoudt. Mooie voorbeelden hiervan zijn heesterrozen en klimrozen.

Uiteraard laat je bomen en planten die in de zomer in volle bloei staan beter ongemoeid. Het zou zonde zijn om daar ook de schaar in te zetten.