snoeien in de zomer

Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Bomen snoeien in de zomer

Snoei je grote takken van bomen, dan is er altijd een snoeiwond. Hoe sneller het snoeivlak overgroeit, hoe kleiner de kans op rotting. Je hebt er als tuinman dus het grootste belang bij dat je flora vlug herstelt. En dus is snoeien in de zomer verstandig.

Snoei je bomen tijdens de winter, dan is er een kans dat ze gaan ‘bloeden’. Ze verliezen dan veel energie waardoor ze er ook in het voorjaar vaak slecht aan toe zijn – soms met afstervingsverschijnselen als gevolg. In de zomer bestaat dit gevaar niet. De jonge scheuten ontstaan nog voor de winterperiode. Het gevolg? Een sterkere én mooiere boom die de winter vlot zal overleven.

In de zomer is de kans op schimmel- en bacteriële infecties ook beperkt. Een pruimenboom, bijvoorbeeld – heel gevoelig aan schimmel – mag je alleen in de maand augustus snoeien.

Planten snoeien in de zomer

En ook planten zijn gevoelig aan snoeien in de winter. Ze kunnen bevriezen en daardoor een moeizaam voorjaar tegemoet gaan. Snoei je ze in de zomer, dan heeft de plant geen last van de koude en zal ze in het groeiseizoen in volle bloei staan. Bijkomend voordeel: sommige planten vertonen een sterke groeireactie na de snoei. Kortwiek je rozen bijvoorbeeld in de zomer, dan kennen ze een uitbundige nabloei die vaak tot in de herfst aanhoudt. Mooie voorbeelden hiervan zijn heesterrozen en klimrozen.

Uiteraard laat je bomen en planten die in de zomer in volle bloei staan beter ongemoeid. Het zou zonde zijn om daar ook de schaar in te zetten.

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Snoeien in de zomer? Volg de snoeikalender!

De zomer is hét moment om volop van je tuin of terras te genieten. Wie zijn tuin wat onderhoudt, kan met weinig moeite snel weer genieten van een mooie buitenafwerking. Een onderhoud net voor en net na de winterperiode doen wonderen, maar ook tijdens de zomerperiode kan de tuin wat snoeiwerk gebruiken. Lees er hier meer over.

snoeien in de zomer snoeien snoeikalender

Snoeien in de winter houdt je tuin in vorm

Oktober en november zijn traditioneel de maanden waarin we de tuin winterklaar maken. Snoeien hoort daar óók bij, hoe gek het misschien klinkt. Met deze tips komen je planten, hagen en bomen heelhuids de vrieskou door.

snoeien snoeien in de winter rozen snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

De dagen beginnen te korten, de bladeren van de bomen verkleuren en je tuin verliest zijn zomerse frisheid: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het kleurenpalet in je tuin oogt mooi, maar hoe bereid je je tuin voor op de winter? En moet je ook nog snoeien in de herfst? Hier kom je er het fijne van te weten.

snoeien in de herfst heesters snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

De zomer komt er snel aan! Je tuin zal weer helemaal openbloeien, met vrolijke kleuren en heerlijke geuren die je nog eens extra in de zomersfeer brengen. Zeg nu zelf: tijdens de zomer wordt je toch gewoon helemaal vrolijk van je tuin? Toch is ook snoeien in de zomer aan de orde. Het is de beste manier om je tuin gezond te houden en uitbloei in te perken. Met deze handige snoeikalender houd je je tuin in topvorm!

snoeien rozen snoeien bomen snoeien