viskalender

Vis van het seizoen: ontdek onze praktische viskalender!

Waarom vis van het seizoen eten?

1. Extra smaakvol

Vis van het seizoen is in de eerste plaats het lekkerst. Vaak heeft dit te maken met de wateren waarin de vis zich op dat moment bevindt, de hoeveelheid voedsel die hij ter beschikking heeft en de afstanden die hij gezwommen heeft. Al die factoren beïnvloeden namelijk de smaak. Bij sommige vissoorten is het verschil erg groot. Bij kabeljauw heten de exemplaren die tussen januari en eind maart gevangen worden ‘skrei’. Op dat moment heeft de kabeljauw vele kilometers gezwommen en goed gegeten, wat leidt tot een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

2. Ecologisch verantwoord

Een tweede belangrijke reden om alleen maar vis van het seizoen eten, is van ecologische aard. Door overbevissing zijn verschillende vispopulaties ernstig bedreigd. In het paarseizoen moet de vis zoveel mogelijk met rust gelaten worden, zodat hij zich kan voortplanten. Om ook de volgende jaren te kunnen blijven genieten van vis, is het dan ook nodig om vis bewust te consumeren. Door de viskalender te raadplegen en alleen maar vis van het seizoen te eten, draag jij ook je steentje bij aan een duurzaam visbeleid.

Waarom de viskalender raadplegen?

De seizoenskalender voor vis geeft per vissoort aan in welke maanden hij op zijn best is. Ook schaaldieren en weekdieren kan je daarop terugvinden. Zo is de viskalender een handig hulpmiddel bij het uitkiezen van een geschikte vissoort. In de maanden april mei, juni en juli is er minder vis beschikbaar, omdat dit voor vele soorten het paarseizoen is. Toch zijn er vissoorten die net dan op hun best zijn, zoals hondshaai, kongeraal of zeewolf. Zo biedt de viskalender je meer dan voldoende inspiratie om ook eens een nieuwe, onbekende vissoort uit te proberen.

Nog een handige tip: alle soorten vis op de viskalender zijn tijdens het seizoen bij Makro te verkrijgen. Dagelijkse leveringen garanderen versheid en superieure kwaliteit!


Verse vis kopen? 6 dagen op 7, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat

Wil je verse vis kopen? Dan ben je bij Makro aan het juiste adres. We hebben een ultraversafdeling waar je heel de week door een vast assortiment van meer dan 40 soorten vindt. Van woensdag tot zaterdag zijn dat zelfs 70 soorten. Het assortiment bestaat uit een gamma van verse vis, weekdieren, schaal- en schelpdieren.

vishandel viswinkel verse vis kopen