Tips voor een piekfijn vijveronderhoud!

Vijveronderhoud: tips & tricks

Vijver onderhouden: aandachtspunten

Je vijver onderhouden begint tijdens het voorjaar. Als je het vijveronderhoud op de juiste manier aanpakt, zit je goed voor de rest van het jaar. Er zijn vier belangrijke aandachtspunten:

  • Zuurstof- en waterplanten.
  • Algen.
  • Vissen.
  • Pomp en filter.

Hoe zuurstofplanten stimuleren?

In het voorjaar beginnen de waterplanten weer te groeien. De voornaamste zijn de moerasplanten, waterlelies en zuurstofplanten. Zuurstofplanten zijn heel belangrijk omdat ze voedingsstoffen uit het water opnemen. Daardoor blijft het water helder en vormen er zich geen algen. 

Je moet er vooral voor zorgen dat de hardheid van het water optimaal is. Door de regen gaat die er tijdens de winter op achteruit. Dankzij de juiste hardheid zullen de zuurstofplanten zich in hun sas voelen en volop groeien. 

Vijveronderhoud: algen bestrijden

Als er iets is wat je in je tuinvijver moet vermijden, zijn het wel algen. Ze verhinderen dat de waterplanten groeien en zien er ook allesbehalve fraai uit. Algen steken snel de kop op en het is niet gemakkelijk om hun groei te stoppen. Het is dan ook zaak om er snel bij te zijn en ze preventief te bestrijden.

Vissen voederen

Als de watertemperatuur stijgt, laten de vissen weer van zich horen. Vanaf ongeveer 10° C kan je ze  voederen. Het heeft geen zin om te vroeg in het voorjaar te beginnen omdat ze dan amper actief zijn.

Pomp en filter aanzetten

Om het water in je vijver te zuiveren, moet je de filter en de waterpomp weer aanzetten. Meet eerst de temperatuur van het water. Vanaf 8° C kun je alles in werking zetten. Laat de filter en de pomp 24 uur op 24 draaien. Dankzij het filter- en pompsysteem ontstaat er een goede watercirculatie, wat een gezonde vijver garandeert.

Ontdek ons vijvermateriaal in de MakroShop


Je eerste vijver aanleggen? Enkele onmisbare vijverbenodigdheden

Geniet jij ook zo van de rust die uitgaat van een vijver? Het groen, de vissen, het water, … Het plaatje straalt een sereniteit uit die je nergens anders vindt. Wil je je eigen vijver in je tuin? Dan zijn een drietal vijverbenodigdheden écht onmisbaar! We tonen je welke investeringen altijd de moeite waard zijn, zodat je vijver geen valse start neemt.

vijverfilter vijverpomp vijverstofzuiger