creatieve mosselrecepten

Vier creatieve mosselrecepten: zo at je mosselen nog nooit!

Mosselrecept 1: mosselen met pastis

Wie uitgekeken is op mosselen met witte wijn, kan ook eens kiezen voor een alternatief drankje. Door pastis toe te voegen, krijgen mosselen een lichte toets van anijs, heerlijk in de zomer!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 selder
  • 1 venkelknol
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • Een takje tijm
  • Een blaadje laurier
  • 200 gram tomaten
  • 1 hand platte peterselie
  • 1 glas witte wijn
  • 4 kg jumbo mosselen
  • Versgemalen peper
  • 2 borrelglazen Ricard of Pernod
  • 800 g frietaardappelen

Bereiding :

  • Schil de aardappelen en snij ze in frietjes. Was ze met koud water en dep ze droog.
  • Verhit de olie in je frituurapparaat tot 190°C. Bak de frietjes in kleine hoeveelheden een eerste maal gedurende drie minuten.
  • Snij de selder, venkel, knoflook, tomaat en ui in kleine stukjes en hak de peterselie grof.
  • Doe de groenten in een grote pan en voeg de wijn toe. Breng langzaam aan de kook op een middelhoog vuur.
  • Maak de mosselen schoon, voeg ze toe aan het groentenmengsel en schud alles goed door elkaar. Kruid met verse peper, dek de pan af en laat 7 minuten inkoken.
  • De mosselen zijn klaar wanneer de schelpen allemaal open zijn. Voeg nu een scheutje Ricard of Pernod aan toe en laat nog een minuutje sudderen. Bak intussen de frietjes een tweede keer.
Tip: een zelfgemaakt mosterdsausje smaakt heerlijk bij dit mosselgerecht. Meng daarvoor 4 eetlepels mayonaise met 3 theelepels mosterd.


Mosselrecept 2: Pasta vongole

Pasta vongole is een van dé klassieke Italiaanse recepten met mosselen. Het is eenvoudig om te maken, snel klaar, maar toch smakelijk en verfijnd. Een topper onder de mosselrecepten!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kg super mosselen
  • 400 g spaghetti
  • 1 teentje knoflook
  • 1 chilipeper
  • 500 g kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • 46 g ansjovisfilets in olijfolie
  • Enkele takjes verse peterselie
  • Versgemalen peper
  • ½ glas witte wijn

Bereiding

  • Maak de mosselen goed schoon en kook ze in een bodempje water en de witte wijn.
  • Kook de pasta gaar in water met een klontje boter en wat zout.
  • Snij tomaten, ui en knoflook fijn. Ontpit de chilipeper en snij hem in kleine ringetjes.
  • Verhit de ansjovis met olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, knoflook en de chilipeper toe en laat 2 minuten bakken. Voeg de tomaten toe en laat doorkoken tot je een saus krijgt.
  • Haal de gare mosselen uit hun schelp – hou ongeveer 16exemplaren intact om later de borden mee te versieren – en roer ze door de tomatensaus. Bestrooi met peterselie.
  • Meng de saus met de spaghetti, dresseer alles op grote borden en werk af met enkele mosselen in hun schelp.


Mosselrecept 3: pizza met zeevruchten

Mosselen smaken overheerlijk in combinatie met andere zeevruchten zoals inktvis en scampi. Waarom die dus niet eens combineren, bijvoorbeeld op een lekkere pizza?

Ingrediënten voor 1 pizza (2 personen)

  • 1 verpakking kant-en-klaar-pizzadeeg
  • 100 gram tomaten passata
  • Gedroogde oregano
  • Verse peper
  • zout
  • 6 grote scampi’s
  • 15 imperial mosselen
  • 6 inktvisringen
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Geraspte mozzarella
  • Tabasco

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het pizzadeeg uit op de bakplaat.
  • Meng de tomaten passata met een theelepel olijfolie, peper, zout, gedroogde oregano en een druppeltje tabasco.
  • Bedek de pizzabodem met de saus. Dit is het gemakkelijkste als je er wat saus op giet en die uitspreidt door met de onderkant van een pollepel draaiende bewegingen te maken over het deeg.
  • Snij de knoflook fijn en strooi die over de pizzabodem. Verdeel ook de zeevruchten gelijkmatig over de pizza. Werk af met de geraspte mozzarella en bak de pizza in de oven gedurende 15 minuten.


Mosselrecept 4: mosselen met look op de barbecue

Met mosselen kan je alle kanten uit. Met deze vier mosselrecepten proberen we je creativiteit dan ook te stimuleren. Een van de alternatieve bereidingswijzen is mosselen garen op de barbecue. Net als vlees kan je ook mosselen op voorhand marineren voor nog meer smaak.

Ingrediënten voor vier personen

  • 2 kg goudmerk mosselen
  • 3 stengels citroengras
  • 1 citroen
  • 10 teentjes knoflook
  • 100 g gember
  • 2 limoenen
  • 2 takjes verse tijm
  • Aluminium bakjes zonder gaten

Bereiding

  • Maak de mosselen grondig schoon.
  • Meng het sap van de limoenen met de fijngehakte gember, look, citroengras, tijm en geraspte citroenschil. Leg de mosselen in de marinade en laat twee uur rusten in de koelkast.
  • Maak intussen de barbecue aan. Verdeel de mosselen over de aluminium bakjes en gaar ze op de barbecue. Als alle mosselen op zijn, kun je beginnen smullen!

Mosselseizoen: de heerlijkste mosselen klaarmaken

Mosselen zijn zeer populaire zeevruchten. Wie kan er weerstaan aan een heerlijk geurend potje mosselen? Het eten ervan is al een belevenis op zich. Met frietjes, groenten en een lekkere saus erbij wordt het extra genieten. Nu het mosselseizoen begonnen is, kun je weer de heerlijkste mosselen klaarmaken en je gezin of gasten ermee verwennen. Er zijn tal van bereidingswijzen mogelijk. Bovendien zijn mosselen erg gezond: ze zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vitaminen.

mosselseizoen mosselen maken mosselen bereiden