zalmterrine bereiden

Feestelijke tussengerechten met recept: scroppino en zalmterrine

Scroppino, een cocktail als tussengerecht

Een scroppino is een trendy cocktail, overgewaaid uit Venetië, die ook prima als tussengerecht kan dienen. Deze combinatie van citroensorbet en prosecco, kan als cocktail worden gedronken, als tussengerecht geserveerd of zelfs na de maaltijd worden genuttigd. Het verschil? Voor de cocktail wordt het geheel goed doorroerd, of zelfs gemixt, terwijl voor het tussengerecht de citroensorbet eenvoudigweg overgoten wordt met prosecco. Oorspronkelijk werd deze Italiaanse cocktail gemaakt met limoncello of wodka, maar wij verkiezen de versie met prosecco. Hier alvast ons recept:

Ingrediënten voor een frisse scroppino voor 1 persoon

  • 1 fluitglas (champagneglas)
  • 1 bolletje citroensorbet
  • 100 ml prosecco
  • Enkele verse muntblaadjes

Bereiding

  • Schep 1 bolletje citroensorbet in het fluitglas
  • Giet er 100 ml prosecco over, tot het glas mooi gevuld is
  • Versier met muntblaadjes
Wat dit tussengerecht zo speciaal maakt? Niet alleen heeft een scroppino een frisse smaak, hij zuivert ook de mond zodat je weer klaar bent voor een volgend gerecht. Bovendien stimuleert de scroppino de spijsvertering, wat bij uitgebreid tafelen zeker welkom is.

Zalmterrine, het lichte gerechtje

Er zijn weinig gerechten die zoveel functies kunnen vervullen als zalmterrine. Zalmterrine kan perfect op een toastje of witloofblad bij het aperitief, maar net zo goed als voorgerecht of zelfs in een hoofdgerecht verwerkt worden. De zachte smaak en structuur maken van zalmterrine een ideale allrounder voor de feestdagen. 30 minuutjes tijd? Bekijk dan ons recept hieronder.

Ingrediënten voor 6 personen

  • 400 gr gerookte zalm
  • 100 gr heilbotfilet
  • 3 eetlepels verse room
  • 4 blaadjes gelatine
  • 50 ml visbouillon
  • 2cl pastis
  • 1 bosje dille
  • 1 bosje peterselie
  • 1 citroen
  • Peper & zout

Bereidingswijze

  • Doe de gelatine in koud water. Snijd de heilbot in stukjes en bestrooi deze met een beetje dille.
  • Pureer de gerookte zalm met de verse room en voeg 1 lepel fijngesneden dille toe. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Doe de visbouillon, pastis en de gelatine in een pot en verwarm het geheel tot de gelatine gesmolten is. Voeg vervolgens het gepureerde zalmmengsel toe en roer goed.
  • spreid dit mengsel op plasticfolie en leg de heilbot in het midden. Rol toe en sluit de plasticfolie af als een snoepje. Draai de rol in zilverpapier en leg deze 5 uur te rusten in de koelkast.
  • Draai de rol, net voor het opdienen, in de fijngehakte peterselie en schilfers citroenschil.
  • Snijd de rol in plakjes.

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten