zelf een tuinhuis bouwen

Hoe zelf een tuinhuis bouwen?

Tuinhuis bouwen: de fundering


Een tuinhuis bouwen begint met het aanleggen van een fundering. De fundering zorgt voor de stabiliteit van de constructie en daarvoor moet je dan ook nauwkeurig te werk gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kunt een tegelvloer leggen die op gestabiliseerd zand rust. Maar de meeste mensen nemen het zekere voor het onzekere en storten een laag chape of een betonnen ondervloer.

Zelfbouwpakket: snel en efficiënt


Een zelfbouwpakket is een erg snelle en efficiënte manier om je tuinhuis te bouwen. Je hoeft er niet heel handig voor te zijn: het volstaat om de gebruiksaanwijzing te volgen om deze doe-het-zelfklus tot een goed einde te brengen. Let er bij de aankoop van het zelfbouwpakket wel op dat je een tuinhuis met de juiste afmetingen kiest.

Hout behandelen met verf of beits


Een tuinhuis bouwen betekent ook dat je het hout moet behandelen. De meeste houtsoorten (zeker als je een zelfbouwpakket kiest) hebben geen voorbehandeling gehad. Zonder een likje verf zal het hout binnen de kortste keren verkleuren en aangetast worden. De beste oplossing is om het hout met verf of beits te impregneren. Als je beits gebruikt, blijft de houtskleur zichtbaar en behoud je de typische houten ‘look’.

Tuinhuis bouwen: dakbedekking


Zodra het tuinhuis rechtstaat, moet je het dak erop plaatsen. Een dak moet stevig en bovenal waterdicht zijn. Vochtproblemen of waterinsijpeling moet je absoluut vermijden om je tuinhuis niet te beschadigen. Doorgaans worden er dakpannen of roofing gebruikt. Je kunt ook voor een mooiere oplossing kiezen en de twee ook combineren: roofing in de vorm van dakpannetjes.
Denk er tot slot ook aan om dakgoten te plaatsen. Als je een regenton gebruikt, kun je er overigens ook regenwater mee recupereren dat je kunt gebruiken om planten water te geven.

> Je tuin lenteklaar maken? Dat doe je met een tuinhuis natuurlijk!