Moestuin: waarmee rekening houden?

Tuin lenteklaar maken: de moestuin

1. De planning van de moestuin


Bekijk op voorhand welke groente je op welke plaats wil. Werk in rijen of percelen, zodat je moestuin overzichtelijk blijft. Maak een schets van je idee.

2. De voorbereiding voor een moestuin


De winter laat zijn sporen na. Begin met de dode bladeren weg te halen en het onkruid te wieden. Kies daarna voor volgende stappen:

  1. Kies een stuk waar voldoende zonlicht komt. Liefst de hele dag door.
  2. Spit de grond en bemest hem. Maak handig gebruik van het spitten om de ondergrond gelijk te maken. Haal wat meer weg van de heuveltjes en vul de kuiltjes. Harde ondergrond wordt dieper gespit dan zachte ondergrond.
  3. Hark de grond zodat het een gelijkmatig, vlak stuk wordt.

3. Het zaaien kan beginnenMaak in drie stappen je moestuin lenteklaar


  1. Neem je plan bij de hand.
  2. Maak gaatjes in de grond. Kijk op het pakje van de zaadjes om de afstand tussen de gaatjes en de nodige diepte ervan te kennen.
  3. Doe een aantal zaadjes in elk gaatje.
  4. Hark de gaatjes weer dicht en besproei de grond met water.

Een vijftal dagen later mag je de eerste kiemen verwachten. En nu begint het onderhoud. Een moestuin valt of staat met het onderhoud. Wied het onkruid, ontdoe de plantjes van rotte bladeren en bescherm de plantjes indien nodig.

Bescherm je groenten tegen ongedierte


Er zijn een hele reeks middelen om je groenten te beschermen op een milieuvriendelijke manier, vooraleer je tekeer gaat met schadelijke pesticides. Span een net over je groenten om ze te beschermen tegen vogels, of een gaas om ze te beschermen tegen insecten.