Topwijnen van de andere kant van de wereld

Topwijnen van de andere kant van de wereld

Australische wijn, een moeilijke start

De eerste fles wijn belandde in Australië op het einde van de 16de eeuw. In Nieuw-Zeeland duurde het zelfs tot 1990 vooraleer de eerste fles wijn in de winkels verscheen, niet omwille van de kwaliteit, wel door het alcoholverbod. Vandaag kunnen we wel stellen dat ze hun achterstand mooi hebben ingehaald en een aantal prachtexemplaren exporteren die wij met plezier drinken.

Nieuwe wijnen met klassieke druiven

Ondanks zijn late en trage start is de Australische wijnbouw aan strenge regels onderworpen en sterk gecontroleerd. Zo moet, indien een druifsoort op de fles vermeld staat, 85% van de wijn uit die vermelde druifsoort bestaan. Hetzelfde geldt met het gebied van oorsprong: 85% moet afkomstig zijn uit de vermelde regio. De voornaamste druifsoorten die er verbouwd worden, zijn de chardonnay  en semillon.

De wijnen uit Nieuw-Zeeland hebben heel wat minder te verduren. Het subtropische klimaat van het noordelijk deel is een ideale basis voor de witte sauvignondruif. Maar ook het zuidelijke deel met zijn zachte winters en warme zomers brengt lekker wijnen voort. Wist u trouwens dat Nieuw-Zeeland het meest zuidelijk gelegen wijngebied ter wereld is?

Topwijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland

Het harde Australische klimaat en ondergrond, leiden tot wijnen met complexe smaken. Een meerwaarde dus! Hier alvast vijf wijnen om te ontdekken.

Australië

Semillon (Hunter Valley)

Komt uit een van de oudste wijngebieden in Australië en is een volle, complexe witte wijn met een intense smaak. De afwisseling tussen hitte en regenval tijdens het oogstseizoen resulteert in tonen van rijp citrusfruit, vanille, noten en honing.

Riesling (Clare Valley)

Deze fruitige witte wijn dankt zijn smaak grotendeels aan de grote hoogte waarop de druiven worden gewonnen. We vinden er een frisse toets van citrus, passievrucht en bloemen in terug. Een droge premium riesling.

Chardonnay (Margeret River)

De invloed van de Indische oceaan is duidelijk merkbaar in deze complexe maar fruitige chardonnay met tonen van hout. De absolute Australische topper.

Nieuw-Zeeland

Nieuw Zeeland is een heel ander verhaal. Het geweldige klimaat resulteert in zachte fruitige wijnen. Wij kozen er één uit het zuidelijke en één uit het noordelijke deel van Nieuw-Zeeland.

Sauvignon blanc (Marlborough)

Lange dagen, frisse nachten en veel zonlicht. In combinatie met een goede ondergrond zorgt dit voor een kruidige wijn met tonen van tropisch fruit en groene peper.

Chardonnay (Hawke’s Bay)

Deze kruidige wijn met een frisse fruittoets wordt op bordeaux-wijze verbouwd. Dit en de ideale klimaatcondities resulteren in een wereldwijd sterk gegeerde wijn. Een absolute aanrader!

Wijn kiezen bij je feestmaal? Hiermee hou je het best rekening

De feestdagen zijn de perfecte gelegenheid om eens een duurdere wijn uit je kelder te halen. Een rijpe bordeaux, bijvoorbeeld, past uitstekend bij wildgerechten. En uiteraard mag een fles champagne op oudejaarsnacht niet ontbreken. Hoe de juiste wijn kiezen bij je feestgerecht? Je leert er hier alles over.

wijn kopen goede wijn kiezen welke wijn