sushi maken

Sushi time! Zelf sushi maken doe je zo

Sushi zijn kleine hapjes met kleverige sushirijst, afgewerkt met (rauwe) vis - zoals zalm, tonijn, makreel, garnalen, krabben en inktvis -, gebakken ei of groenten (wortel, komkommer, avocado, asperge en maïs). Ook nori, of zeewier, is een vast ingrediënt voor sushi.

Sushi: tips & tricks

Japanse chefs combineren de basisingrediënten met jarenlange ervaring om kunstwerkjes van gerechtjes op tafel te toveren. Enkele tips van de échte chefs:
  • De juiste vis kiezen is heel belangrijk. Omdat de vis vaak rauw gegeten wordt, moet hij kraakvers zijn. Soms wordt bevroren vis gebruikt, maar de meesters zweren bij verse vis.
  • Zalm, tonijn, makreel, tarbot en rode snapper zijn de meest gebruikte vissoorten voor sushi. Maar ook krab, garnalen, kreeft, inktvis en schelpjes zijn ideaal voor sushi, deze moeten natuurlijk wel gekookt zijn.
  • Komkommer, avocado, champignons, radijs of wortel zijn enkele mogelijke groenten voor sushi, maar ei en tofu worden ook vaak gekozen. Sushi meesters hechten heel veel belang aan de juiste snijwijze. Een goed sushimes is dus ook goud waard!
  • Gember wordt vast bij sushi geserveerd en wordt gegeten tussen de verschillende sushi om de smaak te neutraliseren. Deze gemarineerde gember kan je zelf bereiden; snij verse gember in dunne schijfjes en doe er zout bij. Wanneer het zout is opgenomen, doe je de gember voor 24 uur in een pot met ½ rijstazijn en ½ rietsuiker.
  • Wasabi zorgt voor de traditionele kruiding van sushi. De chef doet al een beetje wasabi in de sushi, de rest kunnen de gasten naar believen toevoegen.
  • Sojasaus is ook belangrijk. Gasten kunnen zichtzelf bedienen.
  • Voor een hoofdgerecht moet je ongeveer 15 sushi per persoon voorzien.
  • Drankjes voor bij de sushi zijn groene thee, Japanse sake, koud en bitter bier, witte wijn of rode wijn.

Sushi rijst maken

Sushi rijst is natuurlijk een essentieel ingrediënt dat niet kan ontbreken. Sushi rijst moet kleven. Kies daarom voor ronde korrels.
  • Spoel de rijst af onder stromend water, tot het water helder is.
  • Kook de rijst in een gesloten pot met weinig water, zodat de rijst het water opneemt en zwelt. Twee delen water voor één deel rijst volstaan. De rijst is klaar als hij beetgaar is.
  • Voor de typische smaak voeg je rijstazijn, zout en suiker toe en laat dit mengsel even trekken.
  • De rijst moet nog warm zijn wanneer je de sushi maakt.

Maki sushi met verse zalm, de Japanse klassieker

De bekendste vorm van sushi is maki sushi: rijst en andere ingrediënten worden op een vel nori (gedroogd zeewier) gelegd en opgerold.

Ingrediënten

  • 1dl rijstazijn
  • Sojasaus
  • 400 gr sushirijst
  • 400 gr verse zalm
  • 8 nori-blaadjes (nori is het Japans voor zeewier, deze blaadjes vind je in de exotische rayon van de supermarkt)
  • 4 lente-uitjes
  • Gember
  • Koriander
  • Peper en zout
  • 3 el suiker
  • Wasabi

Sushi recept

  • Kook de rijst gaar en meng er de azijn, suiker, peper en zout door. Snij de lente-uitjes, gember en koriander en meng ze door de rijst.
  • Snijd de zalm in lange reepjes.
  • Beleg de nori-blaadjes met rijst en stukjes verse zalm en maak lange rolletjes. Je krijgt dus gevulde zeewierrolletjes van ongeveer 3 cm diameter.
  • Laat de sushi een half uurtje afkoelen in de koelkast.
  • Snijd de rolletjes in stukjes van ongeveer 2 tot 3 cm.
  • Serveer met sojasaus en wasabi.
Tip: serveer de rolletjes snel nadat ze klaar zijn, anders wordt het zeewier zacht.

Itadakimasu!

recette de sushis

Sushi maken: leidraad voor een perfecte bereiding

Sushi is de laatste jaren erg populair in België. Je ziet het Japanse gerecht meer en meer opduiken. In supermarkten kan je kant-en-klare sushi verkrijgen en sushirestaurants rijzen als paddenstoelen uit de grond, ook in België. De traditionele aanpak van de sushimakers spreekt veel mensen tot de verbeelding. Maar je hoeft er niet per se voor op restaurant te gaan: sushi maken kan je perfect zelf doen. Het is een heel smaakvol en fris gerecht dat je als amuse of als hoofdgerecht kunt serveren.

sushi maken sushi recepten sushi bereiden