kurk

Mijn wijn smaakt naar kurk

Het spookbeeld van iedere wijnkenner

Hoe een kurksmaak herkennen?

Gemiddeld één fles op vijftien vertoont een kurkprobleem bij de meest courante wijnen; bij de grote namen verschuift deze verhouding naar ongeveer één op veertig. Het eerste teken van een kurksmaak is een sterke schimmelgeur die vrijkomt. We merken ook onaangename geuren van bladeren in staat van ontbinding of mos. Hoewel het resultaat hetzelfde is (de wijn wordt ondrinkbaar), mag men een kurksmaak niet verwarren met andere fouten. Slecht onderhouden vaten tijdens de vinificatie of een slecht gespoelde fles kunnen de wijn ook verpesten. Bij gefilterde wijnen kan het gebruikte type filter ook voor een slechte smaak zorgen.

Wat veroorzaakt een kurksmaak?

Een wijn ontwikkelt een kurksmaak door de porositeit van de kurk. Dat is een gebrek maar ook een voordeel. De kurk laat de wijn immers ademen, daarom blijft het de beste methode om flessen af te sluiten. Dankzij de zuurstof kan de wijn zich ontwikkelen. Een te zwakke zuurstoftoevoer zorgt voor een besloten aroma. Een te grote zuurstoftoevoer levert een zure of zelfs gemaderiseerde wijn op. Een kurk moet dus van kwaliteit zijn en mag ademen maar niet te veel. De behandelingsproducten die op de kurken worden gebruikt, vormen één van de belangrijkste oorzaken voor veranderingen in de wijn. Ze veroorzaken een chemische reactie op basis van chloor, bron van slechte geuren. De producten die op de vaten en paletten worden aangebracht, kunnen ook een rol spelen. Verder is het ook amusant vast te stellen dat hoe meer men via moderne chemie en hygiëne gebreken in de wijn wil wegwerken, ook nieuwe problemen de kop opsteken. 

Wat is nu de oplossing?

Vanzelfsprekend hebben wijnproducenten middelen gevonden tegen de onzekerheid van kurk: schroefdoppen, glazen en kunststof doppen. Deze oplossingen zijn bevredigend voor wijnen die snel gedronken moeten worden of voor bewerkelijke wijnen voor de voorraadkast. Maar voor de meer natuurlijke wijnen of voor wijnen die nog moeten verouderen, is de afwezigheid van een gecontroleerde zuurstoftoevoer een nadeel. Een fles met kurksmaak is verloren, die kan niet meer gered worden. Meestal wordt de kurksmaak nog sterker enkele minuten na de opening. We kunnen de gebreken van kurk niet volledig vermijden maar enkele eenvoudige regels volstaan om de risico’s te beperken: 
  • de flessen laten liggen zodat de kurk correct bevochtigd blijft
  • temperatuurschommelingen in de kelder vermijden
  • de wijn niet in een te vochtige omgeving of een ruimte met sterke geuren bewaren

How to BBQ?

Je bent klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren? Maar eigenlijk heb je geen idee hoe je er precies aan moet beginnen? Geen zorgen, want Makro helpt je graag een handje. Lees hier hoe je te werk gaat per type barbecue: houtskool, gas of elektrisch.

Tonijn mag er zijn

Alles is lekker aan tonijn, in het bijzonder het deel dat zich een eindje onder de kop bevindt, in de borststreek van deze indrukwekkende oceaanvis. Dit stuk, rijk aan weldadige omega 3-vetzuren, is bijzonder mals en smaakvol. Een uitgelezen stuk om in te blikken of om naar hartenlust te gebruiken als smaakversterker.

Cook like a pro

Steek het vuur maar aan

Vanaf het eerste zonnestraaltje haasten we ons de tuin in om een arsenaal aan brochetten, kippenborsten en worstjes te braden en te grillen. De klassiekers op het BBQ-rooster hebben zeker hun verdienste. Al kan je ook heel origineel uit de hoek komen met de BBQ. En dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dus bind je schort alvast voor en zorg voor hete kolen!

Cook like a pro

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Geef je gerechten extra pit door je vlees te marineren

Kruiden, olie, azijn, … : het zijn ingrediënten die je gerechten op smaak brengen. Zeker voor een heerlijk stukje vlees mogen ze niet ontbreken. Om kip, wild en andere soorten vlees extra pit te geven, is een vleesmarinade ideaal. Ontdek onze tips en ga zelf aan de slag!

marinade maken gemarineerde kip marinade bbq