kurk

Mijn wijn smaakt naar kurk

Het spookbeeld van iedere wijnkenner

Hoe een kurksmaak herkennen?

Gemiddeld één fles op vijftien vertoont een kurkprobleem bij de meest courante wijnen; bij de grote namen verschuift deze verhouding naar ongeveer één op veertig. Het eerste teken van een kurksmaak is een sterke schimmelgeur die vrijkomt. We merken ook onaangename geuren van bladeren in staat van ontbinding of mos. Hoewel het resultaat hetzelfde is (de wijn wordt ondrinkbaar), mag men een kurksmaak niet verwarren met andere fouten. Slecht onderhouden vaten tijdens de vinificatie of een slecht gespoelde fles kunnen de wijn ook verpesten. Bij gefilterde wijnen kan het gebruikte type filter ook voor een slechte smaak zorgen.

Wat veroorzaakt een kurksmaak?

Een wijn ontwikkelt een kurksmaak door de porositeit van de kurk. Dat is een gebrek maar ook een voordeel. De kurk laat de wijn immers ademen, daarom blijft het de beste methode om flessen af te sluiten. Dankzij de zuurstof kan de wijn zich ontwikkelen. Een te zwakke zuurstoftoevoer zorgt voor een besloten aroma. Een te grote zuurstoftoevoer levert een zure of zelfs gemaderiseerde wijn op. Een kurk moet dus van kwaliteit zijn en mag ademen maar niet te veel. De behandelingsproducten die op de kurken worden gebruikt, vormen één van de belangrijkste oorzaken voor veranderingen in de wijn. Ze veroorzaken een chemische reactie op basis van chloor, bron van slechte geuren. De producten die op de vaten en paletten worden aangebracht, kunnen ook een rol spelen. Verder is het ook amusant vast te stellen dat hoe meer men via moderne chemie en hygiëne gebreken in de wijn wil wegwerken, ook nieuwe problemen de kop opsteken. 

Wat is nu de oplossing?

Vanzelfsprekend hebben wijnproducenten middelen gevonden tegen de onzekerheid van kurk: schroefdoppen, glazen en kunststof doppen. Deze oplossingen zijn bevredigend voor wijnen die snel gedronken moeten worden of voor bewerkelijke wijnen voor de voorraadkast. Maar voor de meer natuurlijke wijnen of voor wijnen die nog moeten verouderen, is de afwezigheid van een gecontroleerde zuurstoftoevoer een nadeel. Een fles met kurksmaak is verloren, die kan niet meer gered worden. Meestal wordt de kurksmaak nog sterker enkele minuten na de opening. We kunnen de gebreken van kurk niet volledig vermijden maar enkele eenvoudige regels volstaan om de risico’s te beperken: 
  • de flessen laten liggen zodat de kurk correct bevochtigd blijft
  • temperatuurschommelingen in de kelder vermijden
  • de wijn niet in een te vochtige omgeving of een ruimte met sterke geuren bewaren

Groetjes uit Fuerta Adventura

Hallo, hoe gaat het nog met jullie? Ook lekker thuis aan het genieten? Wij maken alvast de tijd van ons leven mee in Fuerta Adventura!

De kunst van het baden

Een aangename omgevingstemperatuur, een zacht muziekje, gedempt licht, enkele (geur)kaarsen en, waarom niet, een glaasje bubbels zorgen voor een heerlijk ontspannen kader en gevoel. Zo zal je gegarandeerd nog meer van je bad genieten en volledig tot rust kunnen komen.

Nuri, de koning onder de sardienen

Sublieme Nuri-kwaliteitssardienen doen het overal even goed

Eryngii, de paddenstoel met de vele gezichten

De vrij onbekende Japanse paddenstoel eryngii geeft zijn subtiele smaken prijs

Obsiblue, een garnaal als geen ander

Met hun blauwige schaal, lekkere vlees en ongezien fijne jodiumsmaak doen de Obsiblue-garnalen je meteen dromen van tropische stranden en verafgelegen gebieden.