kurk

Mijn wijn smaakt naar kurk

Het spookbeeld van iedere wijnkenner

Hoe een kurksmaak herkennen?

Gemiddeld één fles op vijftien vertoont een kurkprobleem bij de meest courante wijnen; bij de grote namen verschuift deze verhouding naar ongeveer één op veertig. Het eerste teken van een kurksmaak is een sterke schimmelgeur die vrijkomt. We merken ook onaangename geuren van bladeren in staat van ontbinding of mos. Hoewel het resultaat hetzelfde is (de wijn wordt ondrinkbaar), mag men een kurksmaak niet verwarren met andere fouten. Slecht onderhouden vaten tijdens de vinificatie of een slecht gespoelde fles kunnen de wijn ook verpesten. Bij gefilterde wijnen kan het gebruikte type filter ook voor een slechte smaak zorgen.

Wat veroorzaakt een kurksmaak?

Een wijn ontwikkelt een kurksmaak door de porositeit van de kurk. Dat is een gebrek maar ook een voordeel. De kurk laat de wijn immers ademen, daarom blijft het de beste methode om flessen af te sluiten. Dankzij de zuurstof kan de wijn zich ontwikkelen. Een te zwakke zuurstoftoevoer zorgt voor een besloten aroma. Een te grote zuurstoftoevoer levert een zure of zelfs gemaderiseerde wijn op. Een kurk moet dus van kwaliteit zijn en mag ademen maar niet te veel. De behandelingsproducten die op de kurken worden gebruikt, vormen één van de belangrijkste oorzaken voor veranderingen in de wijn. Ze veroorzaken een chemische reactie op basis van chloor, bron van slechte geuren. De producten die op de vaten en paletten worden aangebracht, kunnen ook een rol spelen. Verder is het ook amusant vast te stellen dat hoe meer men via moderne chemie en hygiëne gebreken in de wijn wil wegwerken, ook nieuwe problemen de kop opsteken. 

Wat is nu de oplossing?

Vanzelfsprekend hebben wijnproducenten middelen gevonden tegen de onzekerheid van kurk: schroefdoppen, glazen en kunststof doppen. Deze oplossingen zijn bevredigend voor wijnen die snel gedronken moeten worden of voor bewerkelijke wijnen voor de voorraadkast. Maar voor de meer natuurlijke wijnen of voor wijnen die nog moeten verouderen, is de afwezigheid van een gecontroleerde zuurstoftoevoer een nadeel. Een fles met kurksmaak is verloren, die kan niet meer gered worden. Meestal wordt de kurksmaak nog sterker enkele minuten na de opening. We kunnen de gebreken van kurk niet volledig vermijden maar enkele eenvoudige regels volstaan om de risico’s te beperken: 
  • de flessen laten liggen zodat de kurk correct bevochtigd blijft
  • temperatuurschommelingen in de kelder vermijden
  • de wijn niet in een te vochtige omgeving of een ruimte met sterke geuren bewaren

Tournée Minérale: 4 alcoholvrije (en even lekkere) alternatieven

Voor wie het niet gewoon bij een colaatje wil houden of wel eens vaker de frisse pint wil inruilen voor een alcoholvrij alternatief, hebben wij alvast enkele voorstellen.

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

5 tips voor een optimale verlichting in huis

Omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, kan je bij MAKRO je licht opsteken voor de gepaste oplossing in elke kamer.

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol.

Welk type kip heb jij (en welk kippenhok past het best bij haar)?

Doe nu de test en ontdek welk type kip jij hebt – want wij hebben voor elke kip hét perfecte kippenhok.