kurk

Mijn wijn smaakt naar kurk

Het spookbeeld van iedere wijnkenner

Hoe een kurksmaak herkennen?

Gemiddeld één fles op vijftien vertoont een kurkprobleem bij de meest courante wijnen; bij de grote namen verschuift deze verhouding naar ongeveer één op veertig. Het eerste teken van een kurksmaak is een sterke schimmelgeur die vrijkomt. We merken ook onaangename geuren van bladeren in staat van ontbinding of mos. Hoewel het resultaat hetzelfde is (de wijn wordt ondrinkbaar), mag men een kurksmaak niet verwarren met andere fouten. Slecht onderhouden vaten tijdens de vinificatie of een slecht gespoelde fles kunnen de wijn ook verpesten. Bij gefilterde wijnen kan het gebruikte type filter ook voor een slechte smaak zorgen.

Wat veroorzaakt een kurksmaak?

Een wijn ontwikkelt een kurksmaak door de porositeit van de kurk. Dat is een gebrek maar ook een voordeel. De kurk laat de wijn immers ademen, daarom blijft het de beste methode om flessen af te sluiten. Dankzij de zuurstof kan de wijn zich ontwikkelen. Een te zwakke zuurstoftoevoer zorgt voor een besloten aroma. Een te grote zuurstoftoevoer levert een zure of zelfs gemaderiseerde wijn op. Een kurk moet dus van kwaliteit zijn en mag ademen maar niet te veel. De behandelingsproducten die op de kurken worden gebruikt, vormen één van de belangrijkste oorzaken voor veranderingen in de wijn. Ze veroorzaken een chemische reactie op basis van chloor, bron van slechte geuren. De producten die op de vaten en paletten worden aangebracht, kunnen ook een rol spelen. Verder is het ook amusant vast te stellen dat hoe meer men via moderne chemie en hygiëne gebreken in de wijn wil wegwerken, ook nieuwe problemen de kop opsteken. 

Wat is nu de oplossing?

Vanzelfsprekend hebben wijnproducenten middelen gevonden tegen de onzekerheid van kurk: schroefdoppen, glazen en kunststof doppen. Deze oplossingen zijn bevredigend voor wijnen die snel gedronken moeten worden of voor bewerkelijke wijnen voor de voorraadkast. Maar voor de meer natuurlijke wijnen of voor wijnen die nog moeten verouderen, is de afwezigheid van een gecontroleerde zuurstoftoevoer een nadeel. Een fles met kurksmaak is verloren, die kan niet meer gered worden. Meestal wordt de kurksmaak nog sterker enkele minuten na de opening. We kunnen de gebreken van kurk niet volledig vermijden maar enkele eenvoudige regels volstaan om de risico’s te beperken: 
  • de flessen laten liggen zodat de kurk correct bevochtigd blijft
  • temperatuurschommelingen in de kelder vermijden
  • de wijn niet in een te vochtige omgeving of een ruimte met sterke geuren bewaren

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.