Kerststronk, een klassieker die niet mag ontbreken
19. november 2015 | Maarten
De geschiedenis van de kerststronk
Volgens de traditie stamt de kerststronk of kerstboomstam uit een voorchristelijk gebruik. Voor deze traditie werd door de ‘vader des huizes’ een boomstronk gekozen in het bos, die vervolgens gezegend werd, besprenkeld met water en zout en in haard werd gelegd. Hoe langer de stronk brandde, hoe langer het geluk voor het gezin zou duren. De assen van deze kerststronk boden bescherming tegen bliksem en voor een goede oogst. Er werd gekozen voor een stronk van fruitbomen, omdat deze symbool stonden voor overvloed.
De kerststronk in de huidige context
Alleen al voor de gedachte dat de kerststronk geluk brengt, zien wij dit overheerlijke dessert graag op de tafel verschijnen. In de 19de eeuw werd de houtstronk vervangen door de welgekende eetbare variant uit koek, crème au beurre en suiker. Nog later kwamen de versieringen erbij en tegenwoordig zien we vaker en vaker ijstaarten in de vorm van een kerststronk verschijnen.
Zelf een kerststronk maken
Een klassieke kerststronk maken is niet heel moeilijk. Wat je nodig hebt is biscuitdeeg, crème au beurre en wat beeldjes als versiering.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 120 gram zelfrijzende bloem
- 120 gram witte suiker
Bereidingswijze
- Scheid het eigeel van het eiwit.
- Klop het eiwit tot schuim en voeg al kloppend de suiker toe.
- Meng het eigeel met het deeg , roer goed en vermeng het onder het schuim tot dit een homogeen beslag wordt.
- Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag over een gelijke dikte. Om het nadien gemakkelijk te kunnen rollen, de laag best niet te dik maken.
- Steek het deeg een 8 à 10 minuten in een oven aan 180°C
- Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met een vochtige handdoek. Draai de bakplaat om, zodat de cake op de vochtige handdoek komt te liggen. Hierdoor blijft het soepel en kan je het gemakkelijk rollen.
- Het biscuitdeeg is klaar
Nu kan je de crème au beurre op biscuitdeeg doen en de kerststronk toerollen. Bedek het geheel met crème au beurre en voeg (al dan niet eetbare) beeldjes toe.
Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...
4. juni 2019 | Matthias Van Makro
recepten
Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.
4. juni 2019 | Matthias Van Makro
recepten
Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...
3. april 2019 | Matthias Van Makro
recepten
Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...
3. april 2019 | Matthias Van Makro
recepten
Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...
3. april 2019 | Matthias Van Makro
recepten