Kerststronk als ultiem kerstdessert

Kerststronk, een klassieker die niet mag ontbreken

De geschiedenis van de kerststronk

Volgens de traditie stamt de kerststronk of kerstboomstam uit een voorchristelijk gebruik. Voor deze traditie werd door de ‘vader des huizes’ een boomstronk gekozen in het bos, die vervolgens gezegend werd, besprenkeld met water en zout en in haard werd gelegd. Hoe langer de stronk brandde, hoe langer het geluk voor het gezin zou duren. De assen van deze kerststronk boden bescherming tegen bliksem en voor een goede oogst. Er werd gekozen voor een stronk van fruitbomen, omdat deze symbool stonden voor overvloed.

De kerststronk in de huidige context

Alleen al voor de gedachte dat de kerststronk geluk brengt, zien wij dit overheerlijke dessert graag op de tafel verschijnen. In de 19de eeuw werd de houtstronk vervangen door de welgekende eetbare variant uit koek, crème au beurre en suiker. Nog later kwamen de versieringen erbij en tegenwoordig zien we vaker en vaker ijstaarten in de vorm van een kerststronk verschijnen.

Zelf een kerststronk maken

Een klassieke kerststronk maken is niet heel moeilijk. Wat je nodig hebt is biscuitdeeg, crème au beurre en wat beeldjes als versiering.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 120 gram zelfrijzende bloem
  • 120 gram witte suiker

Bereidingswijze

  • Scheid het eigeel van het eiwit.
  • Klop het eiwit tot schuim en voeg al kloppend de suiker toe.
  • Meng het eigeel met het deeg , roer goed en vermeng het onder het schuim tot dit een homogeen beslag wordt.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag over een gelijke dikte. Om het nadien gemakkelijk te kunnen rollen, de laag best niet te dik maken.
  • Steek het deeg een 8 à 10 minuten in een oven aan 180°C
  • Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met een vochtige handdoek. Draai de bakplaat om, zodat de cake op de vochtige handdoek komt te liggen. Hierdoor blijft het soepel en kan je het gemakkelijk rollen.
  • Het biscuitdeeg is klaar
Nu kan je de crème au beurre op biscuitdeeg doen en de kerststronk toerollen. Bedek het geheel met crème au beurre en voeg (al dan niet eetbare) beeldjes toe.

Mosselen met verse kruidenolie op de BBQ

Maak eerst de olie met verse tuinkruiden. Snipper de ui en de look fijn. Was en snipper de andere kruiden, rits de tijm en meng alles samen met de olijfolie ...

recepten

Camembert op de BBQ

Snij de rode vruchten in kleine stukjes en laat gedurende 2 uur marineren in een zoete wijn (bijvoorbeeld Château La Forêt). Maak een insnijding in de kaas en vul hem op met de gemarineerde vruchtjes.

recepten

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast...

recepten

Tartaar van sint-jakobsvruchten

Roer de wasabi en het limoensap door de mayonaise. Doe in een kleine spuitzakje en zet even apart...

recepten

Salade van rode biet

Meng voor de dressing alle ingrediënten in een bokaal en schud eens stevig...

recepten