uitgebreid ontbijt

Ideeën voor een heerlijk uitgebreid ontbijt

Ontbijt rond de wereld

De Europese ontbijtgewoonten zijn erg verschillend. In Engeland gaan ze voor een rijkelijk gevulde ontbijttafel met drie gangen. Eerst fruit en cornflakes of porridge. Vervolgens eitjes (gekookt, roerei of omelet), worstjes, ontbijtspek en soms zelfs bonen of hash browns, krokante aardappelkoekjes. Het ontbijt wordt afgesloten met toast en confituur.

Ook in Rusland mag het ontbijt hartig zijn: porridge, eieren, worsten, gebakken patatjes, kool, komkommer en champignons zijn de hoofdingrediënten. Blinis (kleine pannenkoeken) en pirogges (pasteitjes) maken het ontbijt compleet.

Van Scandinavië tot Centraal- en Oost-Europa, over Nederland, Oostenrijk en tot in Tsjechië, eten de mensen graag brood als ontbijt, met confituur, charcuterie en kaas. Ook muesli, fruit, gekookte eieren en yoghurt zijn populair.

Het mediterrane ontbijt is dan weer heel licht. In Frankrijk volstaat een croissant met koffie, in Italië gaan ze voor zoete koekjes en in Spanje een lichte toast, al dan niet besprenkeld met olijfolie.

In Azië is soep, rijst en vis populair om de dag mee te beginnen. In de VS kan het ontbijt niet overvloedig genoeg zijn: pannenkoeken, wentelteefjes gaan samen met spek, worstjes, eiergerechten en gebakken patatjes.

Verras je gasten met een heerlijk uitgebreid ontbijt

Niets is zo zalig dan uitgebreid ontbijten, met je gezin, je partner, vrienden of familie. Een vers ontbijt dat leuk gepresenteerd wordt, is altijd een voltreffer en je begint gegarandeerd met een positief en relaxed gevoel aan je dag. Je kunt het ontbijt mooi op de ontbijttafel schikken of als buffet aanbieden.

Leuk idee: serveer je eitjes, fruitsla of yoghurt in kleine glaasjes. Zo’n amuse-gueules vallen gegarandeerd in de smaak bij je gasten. Ze zien er leuk en vers uit en zo kun je van alles kleine hapjes nemen. Ook kleine wafeltjes of wentelteefjes kunnen een leuke aanvulling op je ontbijt vormen.

Back to school: gezonde eetgewoontes vanaf dag één

De vakantie is een periode waarin we onze vaste gewoontes wat vaker links laten liggen. En terecht: je hebt de rust en ontspanning meer dan verdiend. Het begin van het schooljaar is daarna de ideale gelegenheid om met een propere lei te beginnen. Ga van meet af aan voor gezonde eetgewoontes en neem samen met je kinderen een frisse start!

gezonde lunch gezond ontbijt gezonde brooddoos