Een nette woonst in 15 minuten: opruimtechnieken en -tips

Een nette woonst in 15 minuten: opruimtechnieken en -tips

Tips voor een opgeruimde woonst

1. Laat de rommel niet ophopen

De gemakkelijkste en snelste manier om je woonst ordelijk te houden is niets te laten slingeren. Maak er een gewoonte van alles onmiddellijk op te ruimen. Op die manier stapelen de spullen zich niet op. Doe dat zeker bij administratie, rekeningen en post. In mappen of dozen zijn ze snel opgeborgen.

2. Bepaal op voorhand hoe lang je zal opruimen

Heb je het moeilijk met opruimen of ben je snel afgeleid? Neem je keukenklokje en leg de tijd vast waarin je zal opruimen. Zo heb je een deadline en weet je dat er ooit een einde aan het opruimen komt. Een kwartiertje per dag maakt al een heel verschil.

3. Geef alles een vaste plaats

Door alles een vaste plaats te geven, leg je je spullen gemakkelijker op hun plaats. Bovendien scheelt dit een pak in stress en tijdverlies op het moment dat je iets nodig hebt. Geraak je gemakkelijk je sleutels kwijt? Begin dan met een haakje aan de deur om je sleutels aan te hangen bij het binnenkomen.

4. Gebruik opbergdozen en mappen

Spullen die je niet vaak gebruikt, kunnen in opbergdozen. Kampeer- en strandspullen maar ook zwemgerief en andere hobbygerief lenen zich daar perfect toe. Op dozen met spullen die je niet vaak gebruikt, kun je een labeltje hangen waarna ze helemaal bovenaan of onderaan in de kast verdwijnen. Er bestaan tal van mooie opbergdozen die perfect op je kasten of onder je bed kunnen.

Geen garage of zolder? Gebruik je muren en plafond

Wie geen garage, zolder of kelder heeft, moet het anders aanpakken. Het komt erop aan de ruimte maximaal te benutten. Grote spullen als een fiets, of een snowboard kun je bijvoorbeeld met haken aan de muur hangen. Zo nemen ze geen plaats in en zijn ze toch binnen handbereik. Meer kasten nodig? Een fijn én goedkoop alternatief voor maatkasten zijn schappen. Bepaal zelf de afmetingen, de kleur en de plaats.

Spullen die je niet meer gebruikt? Schenk ze weg.

Heel wat spullen die we zelf niet meer gebruiken, kunnen wel door anderen gebruikt worden. Gooi ze dus zeker niet weg maar schenk deze spullen een tweede leven door ze naar een verzamelpunt bij jou in de buurt te brengen. Zo maak je er iemand anders gelukkig mee, heb je zelf weer wat plaats en help je de natuur een handje.