Buurtfeest organiseren

Buurtfeest organiseren: tips en tricks

Mensen mobiliseren

Een buurtfeest organiseren begint bij het warm maken van je buren en voor animo rond het evenement zorgen. Mensen moeten echt zin krijgen om erbij te zijn, het buurtfeest te organiseren of zelfs een kleine financiële bijdrage te leveren. Alleen op die manier kan het een succes worden. Als initiatiefnemer stop je gewoon een briefje in de bus met een aankondiging en de datum om te overleggen over het plan van aanpak. Zodra een paar mensen zich willen engageren, zal je merken dat de rest snel volgt.

Buurtfeest organiseren: praktische organisatie

Zodra de buurt meestapt in het verhaal, kan je aan de praktische kant van de zaak beginnen. Heb je een locatie gevonden? Moet de straat afgezet worden door de gemeentediensten? Krijg je logistieke steun van de stad? Hoeveel personen zullen aanwezig zijn? En hoeveel tafels en stoelen zijn er nodig? Moet je ook een tent voorzien? Tegenwoordig zijn er heel wat steden en gemeenten die een bedrag voorzien om je buurtfeest te organiseren om zo de sociale cohesie in de wijken te bevorderen. Zeker navragen dus!

Lekker eten

Een buurfeest is een evenement waar heel wat mensen heel het jaar naar uitkijken. Je kunt er de nieuwe buren ontmoeten, gezellig keuvelen bij een glaasje wijn en natuurlijk lekker eten. Op veel buurtfeesten wordt de barbecue van stal gehaald, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Iedereen kan ook zelf een gerecht bereiden waardoor er een heerlijk en uitgebreid buffet ontstaat met voor-, hoofd- en nagerechten.

Buurtfeest: drank in overvloed

Tot slot vloeit de drank meestal rijkelijk tijdens buurtfeesten. Het is dan ook een feestelijke gebeurtenis die dikwijls op een zomerse avond plaatsvindt. Aperitief zoals cava of porto is een vaste waarde. Rode en witte wijn en ook rosé mogen niet ontbreken. En verder lekkere bieren zoals pils en witbier of het zwaardere werk (Leffe, Trappist of Duvel). De nodige spijs en drank, gecombineerd met het gezellig samenzijn, zullen ervoor zorgen dat het buurtfeest een memorabele avond wordt!