stadstuintje

Een juweel van een stadstuintje? Dat doe je zo

Een kleine oppervlakte optimaal benutten

In de stad wonen is synoniem met compact wonen. Heel wat mensen hebben een kleine tuin of een klein terras dat op het eerste gezicht weinig mogelijkheden biedt. Maar niets is minder waar. Het is zaak om de ruimte optimaal te benutten en doordacht te werk te gaan. Op die manier creëer je een aangename, groene omgeving waar het prettig vertoeven is en hoef je niet naar het stadspark om van het buitenleven te genieten. 

Hoe een stadstuintje inrichten?

Hoe moet je een stadstuintje inrichten en de ruimte optimaal benutten? Dit zijn enkele bruikbare tips:

  • Maak gebruik van diagonale lijnen om het ruimtelijke gevoel te vergroten.
  • Plant geen grote bomen en struiken, want zo overlaad je je tuin.
  • Hou het discreet en breng hier en daar kleurrijke accenten aan.
  • Heb je een tuinhuisje? Kleed het aan met groene planten. Ook het dak kun je benutten.
  • Tuinmeubels plaats je als blikvanger in het midden van de tuin (op een stenen terras).
  • Dikwijls is het zonlicht beperkt. Ga voor planten die niet al te veel zon nodig hebben.

Stadstuintjes en privacy

Privacy is een belangrijk aandachtspunt wanneer je van je stadstuin wil genieten. Om de inkijk te beperken, moet je planten en struiken op strategische plaatsen neerpoten. Een houten beschutting biedt ook soelaas, net zoals een zonwering.

Verticale tuinen als alternatief

In steden zie je meer en meer verticale tuinen terugkomen. Tegen de gevel of een muur breng je groene accenten aan. Op die manier ontstaat er een groene leefomgeving. De planten kies je zelf; er is keuze te over. Zorg natuurlijk wel dat de begroeiing genoeg water krijgt.