Speculaastaart: overheerlijke en verrassende lekkernij

Speculaastaart: overheerlijke en verrassende lekkernij

Speculaas is veelzijdig en pittig

Speculaas is een sterk gekruide koek die vooral in België en Nederland populair is. Vroeger werd speculaas alleen ter gelegenheid van Sinterklaas gegeten, maar daar is de laatste decennia verandering in gekomen. Denk maar aan speculaaskoekjes voor bij de koffie. Speculaas dankt zijn typische smaak aan de kruiden die toegevoegd worden. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember worden veel gebruikt, maar soms ook anijs of koriander. Je kunt ook gevulde speculaas verkrijgen (bijvoorbeeld met amandelen). De vele varianten maken van speculaas een veelzijdige lekkernij die ook in andere gerechten terugkomt.

Traditionele speculaas of speculaaskoekjes

Zodra Sinterklaas in aantocht is, zie je speculaas werkelijk overal opduiken. Als je in winkels komt, kun je moeilijk aan deze lekkernij weerstaan. Traditioneel wordt speculaas met een sinterklaasvorm nog altijd veel gekocht, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals speculaaskoekjes. Die kun je ook zelf bakken en er zo je eigen toets aan te geven.

Recept: zelf speculaastaart maken

Wil je écht origineel uit de hoek komen? Dan is speculaastaart ideaal. Hieronder vind je het recept om overheerlijke speculaastaart met amandelen te maken.

Ingrediënten

 • 300 g amandelspijs
 • 2 el melk
 • 175 g boter (in blokjes)
 • 175 g donkerbruine suiker
 • 300 g zelfrijzend bakmeel
 • 50 g amandelen
 • 1 ei
 • een snuifje zout

Aan de slag

 • Doe het bakmeel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een snuifje zout in een komt en kneed het mengsel tot deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur in de koelkast rusten. Snij het deeg daarna in twee stukken en doe één deel in de bakvorm (druk goed aan).
 • Klop het ei (zonder eidooier) en roer het door de amandelspijs (in een kom) en kneed tot een smeuïg geheel. Verdeel het over de bodem.
 • Rol de andere helft van het deeg tot een ronde lap met dezelfde grootte als de bakvorm en leg de lap in de bakvorm.
 • Klop de eidooier en bestrijk de taart ermee. Druk de amandelen in de taart en bak de taart in de oven gedurende ongeveer 40 minuten. Laat de taart daarna afkoelen en snij ze in stukken.

Snoepgoed over van Sinterklaas? Zo verwerk je het creatief

Op een dag keert de Sint terug naar Spanje en wachten we vol ongeduld tot het Kerstmis is. Sinterklaas is echter een gulle man en laat heel wat snoepgoed achter. Blijf je met overschotjes zitten? Lees hier hoe je het overgebleven snoepgoed van Sinterklaas verwerkt in lekkere recepten.

sinterklaas recepten chocolade recepten recepten mandarijn

Sinterklaassnoep: populaire, originele en gezonde lekkernijen!

Sinterklaas is voor kinderen vaak het leukste feest van het jaar. Het sinterklaasfeest staat dan ook helemaal in het teken van kinderen. Naast speelgoed krijgen alle kinderen ook een hele voorraad snoep in hun schoen. We zetten het lekkerste sinterklaassnoepgoed even op een rijtje.

speculaas sinterklaas marsepein

Speculaas: laat je verwennen door de Sint

Met Sinterklaas in aantocht slaat de speculaasgekte weer toe. Tussen de boterham, bij de koffie, gewoon als tussendoortje, in tiramisu of een ander nagerecht. Je vindt deze lekkernij in allerlei formaten en vormen terug. De komst van de goedheilige man uit Spanje en zijn kornuiten vormen de ideale gelegenheid om jezelf en je kinderen van speculaas te laten genieten.

speculaas speculoos recepten

Sinterklaas en marsepein, het perfecte duo

Wie aan Sinterklaas denkt, denkt aan snoep en speelgoed, niet? Mandarijntjes, pepernoten en chocolade zijn niet weg te denken van dit kinderfeest. Maar ook marsepein is een vaste waarde op 6 december.

knutselen marsepein sinterklaas