Speculaastaart: overheerlijke en verrassende lekkernij

Speculaastaart: overheerlijke en verrassende lekkernij

Speculaas is veelzijdig en pittig

Speculaas is een sterk gekruide koek die vooral in België en Nederland populair is. Vroeger werd speculaas alleen ter gelegenheid van Sinterklaas gegeten, maar daar is de laatste decennia verandering in gekomen. Denk maar aan speculaaskoekjes voor bij de koffie. Speculaas dankt zijn typische smaak aan de kruiden die toegevoegd worden. Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember worden veel gebruikt, maar soms ook anijs of koriander. Je kunt ook gevulde speculaas verkrijgen (bijvoorbeeld met amandelen). De vele varianten maken van speculaas een veelzijdige lekkernij die ook in andere gerechten terugkomt.

Traditionele speculaas of speculaaskoekjes

Zodra Sinterklaas in aantocht is, zie je speculaas werkelijk overal opduiken. Als je in winkels komt, kun je moeilijk aan deze lekkernij weerstaan. Traditioneel wordt speculaas met een sinterklaasvorm nog altijd veel gekocht, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals speculaaskoekjes. Die kun je ook zelf bakken en er zo je eigen toets aan te geven.

Recept: zelf speculaastaart maken

Wil je écht origineel uit de hoek komen? Dan is speculaastaart ideaal. Hieronder vind je het recept om overheerlijke speculaastaart met amandelen te maken.

Ingrediënten

 • 300 g amandelspijs
 • 2 el melk
 • 175 g boter (in blokjes)
 • 175 g donkerbruine suiker
 • 300 g zelfrijzend bakmeel
 • 50 g amandelen
 • 1 ei
 • een snuifje zout

Aan de slag

 • Doe het bakmeel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een snuifje zout in een komt en kneed het mengsel tot deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uur in de koelkast rusten. Snij het deeg daarna in twee stukken en doe één deel in de bakvorm (druk goed aan).
 • Klop het ei (zonder eidooier) en roer het door de amandelspijs (in een kom) en kneed tot een smeuïg geheel. Verdeel het over de bodem.
 • Rol de andere helft van het deeg tot een ronde lap met dezelfde grootte als de bakvorm en leg de lap in de bakvorm.
 • Klop de eidooier en bestrijk de taart ermee. Druk de amandelen in de taart en bak de taart in de oven gedurende ongeveer 40 minuten. Laat de taart daarna afkoelen en snij ze in stukken.