60 soorten vis om te serveren tijdens de feestdagen

60 soorten vis om te serveren tijdens de feestdagen

Gezond en veelzijdig

Nu de feestdagen eraan komen ben je vast al aan het bedenken wat er op het menu zal staan. Heb je daarbij al eens aan vis gedacht? Met vis kun je lekker lichte gerechten maken. Zeker wanneer je gasten de vorige dag al uitgebreid gefeest en gedineerd hebben kan dat goed van pas komen. Bovendien bevat vis veel onverzadigde vetten en eiwitten, wat van vis een heel gezond alternatief voor vlees maakt. Redenen genoeg om deze lekkernij op je menu te zetten!

Verschillende soorten vis

We kunnen verschillende soorten vis onderscheiden. Langs de ene kant is er vette vis zoals onder andere heilbot, paling, zalm, sardienen, makreel en haring. Spreken we over magere vis, dan hebben we het over soorten zoals kabeljauw, tonijn, pladijs, schelvis, tong, rog en wijting. Ook krab en grijze garnalen vallen in deze categorie. Forel, ansjovis, inktvis en tarbot zijn dan weer voorbeelden van halfvette vis. Geïmporteerde vis kopen is helemaal niet nodig, want onze eigen Noordzee heeft heel veel te bieden. Voor onze kust worden 25 vissoorten frequent gevangen, waaronder tong, pladijs, zeebaars, schar, sprot, schol en koolvis.

Visgerechten voor op het feestmenu

Vis kun je klaarmaken op zeer uiteenlopende manieren. Gebakken vis is lekker met frisse groenten zoals komkommer, witloof, venkel en prei. Maar je kunt vis ook koken en verwerken in een pastagerecht. Gerookte vis en zeevruchten passen dan weer perfect bij een salade. Wie van rauwe vis houdt kan tartaar van vis of sushi maken. Vis ‘en papilotte’ is natuurlijk ook een klassieker. Bij dit gerecht wikkel je groenten en vis in aluminiumfolie en laat je deze samen garen in de oven. Vis is gepast als hoofdgerecht maar ook bij het voorgerecht is vis een aanrader, bijvoorbeeld in de vorm van een lekkere vissoep.

Tot slot kun je de aankleding van je feesttafel afstemmen op je visgerechten. Je kunt het menu versieren met gepaste tekeningen en de kleur van je servetten laten variëren naargelang het gerecht. Voorzie ook zeker een kan water met verse munt en/of limoen erin, dit past heerlijk bij je visgerechten!

Ceviche van zeebaars

Snij de zeebaars met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakken. Schik de vis op een bord en bestrooi met wat versgemalen zeezout...

vis

Salade met warme zalm & Jersey Royal-aardappelen

Dit gerecht is enorm veelzijdig. Het is zowel warm als koud heel lekker, kan als voor- of hoofdgerecht geserveerd worden en leent zich ook perfect voor een picknick.

visgerechten

Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

Laat je inspireren: Gevulde sardines met olijven en olijfkruid

vis visgerechten recepten

Visrecepten voor de winter: heerlijk hartverwarmend!

In de winter kiezen we eerder vlees op ons bord dan vis. Toch zijn lichte visrecepten net wat je nodig hebt om je ook in de koudste en donkerste maanden van het jaar fit en gezond te voelen. Vis bevat namelijk minder calorieën dan vlees, bevat broodnodige omega 3-vetzuren (dat zijn de zogenaamde goede vetten) en laat zich makkelijk combineren met een veelvoud aan ingrediënten. Klaar om te experimenteren met vis? Met deze visrecepten kan jouw winterse portie culinair genot alvast niet mislukken.

visrecepten visgerechten

Tonijn recept: hoe bereid je gemarineerde tonijn?

Tonijn is een heel veelzijdig en populair gerecht. Ook in de oosterse keuken komt het in allerlei varianten voor. Er bestaan ontelbare tonijn recepten met elk hun eigen smaak en karakter. Hieronder vind je het recept om gemarineerde tonijn te bereiden. Ideaal als hoofdgerecht ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Smakelijk!

visgerechten tonijn gerechten