De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

De verschillende soorten aardappelen: welke aardappel voor welk gerecht?

Boerenkost uit Zuid-Amerika

De aardappelplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig groeit hij echter op vele plaatsen, alleen in tropische of te koude klimaten kan hij niet gedijen. Er bestaan duizenden aardappelvariëteiten. Kleine en grote aardappels, vaste of bloemige, met een bruine, gele, rode of zelfs blauwe schil, … Ook zijn er verschillende smaaktoetsen.

Drie verschillende soorten aardappelen

Wanneer je wil koken met aardappels, is natuurlijk niet zozeer de kleur belangrijk, maar wel de specifieke eigenschappen van de verschillende soorten aardappelen. Er zijn drie hoofdtypes te onderscheiden:

1.1.      Vastkokende aardappelen

Deze aardappelen hebben een laag zetmeelgehalte (14%) en blijven mooi één geheel tijdens en na het koken. Ze zijn daarom geschikt voor aardappelsalade, om er frietjes of gefrituurde aardappelstukjes van te maken of als aardappels in de schil. Enkele vastkokende soorten aardappelen zijn Nicola, Charlotte en Rosa.

2.2.      Licht bloemige aardappelen

De licht bloemige aardappelen zijn eigenlijk een tussencategorie. Ze vallen een beetje uit elkaar bij het koken, maar niet te veel. Daardoor zijn ze het meest veelzijdig en geschikt voor bijna alle aardappelgerechten. Je kunt ze koken of frituren, en deze soort aardappelen leent zich ook goed tot gratins en rostis. De bekendste in deze categorie zijn Bintjes, maar ook Bildtstar en Doré.

3.3.      Extra bloemige aardappelen

Deze aardappelen hebben een hoog zetmeelgehalte (16.5%), waardoor ze wat bloemig smaken en snel uit elkaar vallen. Daarom gebruik je deze soort aardappelen het best voor puree, kroketten of gnocchi. Ook heel geschikt om soepen te binden! Enkele namen van extra bloemige aardappelen zijn Eigenheimer, Resonant en Irene.

Maak de lekkerste gebakken aardappelen dankzij onze tips!

Gebakken aardappels maak je van rauwe aardappelen of exemplaren die je lichtjes voorgekookt hebt. Je bakt ze met of zonder schil. Dit op het eerste zicht eenvoudige gerechtje perfectioneer je dankzij deze tips!

  • Snij de aardappelen in schijfjes die allemaal even dik zijn.
  • Laat de pan met wat olie of boter erin op voorhand goed verhitten. Op zich schroeien de aardappelen snel dicht en zullen ze niet te veel vet opnemen.
  • Bak de aardappelen op een middelhoog vuur in een pan zonder deksel. Doe niet te veel aardappelen tegelijk in de pan en draai ze niet vaak om.
  • Pas helemaal op het einde voeg je de gewenste kruiden, specerijen en/of uitjes toe. Smakelijk!

Gratin dauphinois met vier kazen

Lekker winters: Gratin dauphinois met vier kazen

aardappelen aardappelgerechten

Zelf kroketten maken: lekker en eenvoudig!

Als de klassieke gekookte aardappel wat begint te vervelen, zijn kroketten een uitstekend alternatief. Je kunt ze uiteraard in de winkel kopen, maar heb je al eens geprobeerd om zelf kroketten te maken? Zelfgemaakte kroketten zitten boordevol smaak en zijn bovendien eenvoudig klaar te maken.

zelfgemaakte kroketten aardappelgerechten krokettenpers

Ingrediënten: Aardappelen Geen aardappel hetzelfde

De patat als verborgen schat. De aardappel mag weer gezien worden. De paarskleurige truffelaardappel, bijvoorbeeld, is een echte delicatesse bij het kerstdiner. En de boterzachte Amandine heeft genoeg aan een mespuntje verse kruiden om héérlijk te smaken. Aardappels zijn geen dikmakers. Gekookt bevatten ze de helft minder calorieën dan bijvoorbeeld witte rijst. En er zit geen grammetje vet in, wél vitamine B en C. Gezonde knollen dus, mét variatiemogelijkheden.

aardappelen koken zoete aardappel aardappelen