De haag snoeien: handige tips

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

Tips voor het snoeien van struiken

Struiken moeten elk jaar gesnoeid worden. Jonge twijgen die de verkeerde kant op groeien, gaan er onverbiddelijk af. Is je struik al erg oud? Dan verwijder je het best het dode hout zodat nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Je kunt ook enkele dikke takken volledig verwijderen, zodat het zonlicht volop in de hele struik doordringt en die weer alle groeikansen krijgt.

Haag snoeien: zorg voor een optimale vorm

Hagen die groen blijven in de winter, zoals bijvoorbeeld buxus of hulst, moet je één keer per jaar snoeien. Zo behoudt je haag zijn vorm. Hetzelfde geldt voor de haagbeuk, die erg vaak aangeplant wordt in tuinen. Een kleine haag kun je mooi snoeien met een manuele heggenschaar, maar voor een grote haag kies je toch beter voor een praktischer alternatief zoals een elektrische heggenschaar of een heggenschaar met motor. Door je haag bovenaan iets smaller te snoeien, bereikt het zonlicht ook de onderste bladeren.

Bloemperken onderhouden na de lente

Veel bloemen bloeien volop in de lente maar zijn in juni al uitgebloeid. Ruim die dus op om zo plaats te maken voor nieuwe plantjes. Vraag na in het tuincentrum welke bloemen in welk seizoen op hun mooist zijn. Een categorie apart zijn de rozen, erg populair in voortuinen. Leid bij rozen altijd de kracht naar de gezonde stengels door de uitlopers gedeeltelijk weg te snoeien. Knip ze af na de derde knop.

Bomen makkelijk snoeien met het juiste gereedschap

De meeste bomen moeten worden gesnoeid wanneer ze geen bladeren hebben, dus tussen december en maart. Een jonge boom moet je nog in de gewenste vorm snoeien. Voor een hoogstam snoei je één takkenkrans per jaar weg. Bij oudere bomen verwijder je de takken die niet in de gewenste richting groeien. Dit doe je met behulp van een snoeischaar of een takkenschaar. Bij Makro koop je al dit snoeigereedschap van het merk Gardena tegen een scherpe prijs. Voor echt dikke takken gebruik je een boomzaag. Snoei een boom altijd vlak boven een knop en knip altijd schuin, zodat het vocht kan weglopen.

Tuingereedschap voor kleine en grote snoeiwerken

Ben je van plan om een erg verwilderde tuin aan te pakken? Dan moet je eerst de bodembedekking opschonen. Dat doe je met behulp van een trimmer of zelfs een bosmaaier. Bij grote snoeiwerken komen ook een kettingzaag, een hakselaar en een houtsplijter van pas. Ben je op zoek naar dit of ander gereedschap om je tuin mooi te onderhouden? Een ruim aanbod aan tuingereedschap vind je in een Makro winkel in je buurt!

Ontdek ons tuinmateriaal in de MakroShop