snoeien in de winter

Snoeien in de winter houdt je tuin in vorm

3 gouden regels voor de wintersnoeier

Voor we de snoeischaar ter hand nemen, lees je het best eerst deze drie gouden regels voor de wintersnoeier.
  1. Werk altijd met proper en scherp snoeigereedschap en ga enkel aan de slag bij temperaturen boven het vriespunt.
  2. Snoei alleen takken met een diameter kleiner dan 10 cm en bewaar evenwicht in het silhouet van je tuin.
  3. Laat afgestorven stengels en bladresten van vaste planten liggen. Ze beschermen de bodem tegen vorst en bieden beschutting aan nuttige insecten en kleine dieren zoals padden.

Fruitbomen snoeien in de winter

De focus van de wintersnoei ligt op fruitbomen. Die zijn namelijk het gevoeligst voor vrieskou en verdienen dan ook wat extra aandacht. Van de appel- en perenbomen snoei je de hoofdtakken tot een derde terug. Lange zijtakken mag je twee tot drie knoppen terugsnoeien. Vergeet ook niet de oude of tegen elkaar schurende takken te verwijderen. Met jonge appel- en perelaars ga je iets omzichtiger te werk. De hoofdtak van 1 jaar oude bomen dring je terug tot 75 cm boven de grond, tot op de knop. Heb je een boom van twee jaar? Dan mag je de zijtakken inkorten tot ongeveer de helft van hun lengte en de hoofdtak tot de bovenste scheut.

Kruisbessen en rode bessen snoei je zoals appel- en perenbomen, door de hoofdtak dus tot een derde terugdringen. Van de zwarte bes snoei je de oude takken tot op de grond. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.

Let er bij het snoeiwerk van je druivelaars op dat ze volledig in winterrust zijn. Anders gaan ze bloeden. De zijtakken mogen tot twee of drie knoppen van de hoofdtak worden gesnoeid.

Struiken, hagen en planten snoeien in de winter

Oude bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag of haagbeuk, mogen in oktober en november gesnoeid worden. Zo worden ze niet te breed. Let op: van groenblijvende hagen blijf je af!

Afgestorven stengels van vaste planten kun je ook snoeien, maar even goed kan het in het voorjaar. Egels en padden zoeken het groen namelijk graag op ter bescherming tijdens de donkere dagen.

Vergeet je vijverplanten niet

Ook vijverplanten mag je kort zetten. Neem zeker de snoeischaar in de hand als je merkt dat er veel bladeren in je vijver terechtkomen. Die kunnen rotten en voor je vissen nefast zijn.

Heesters en bomen

Oktober en november zijn de maanden bij uitstek om je heesters en bomen te snoeien. Wees wel niet té ijverig in je snoeiwerk, want dan kunnen ze bloeden.

Rozen snoeien in de winter

Je rozen snoei je een beetje terug, zodat ze mooi in vorm blijven. Om te voorkomen dat hoge rozen winterschade oplopen, snoei je ze tot de helft.

Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Snoeien in de zomer? Jazeker! Hoewel heel wat mensen denken dat de winter de aangewezen periode is, is de zomer eigenlijk veel beter. De snoeiwond herstelt in de zomer bijvoorbeeld veel sneller dan in de winter. Deze en andere voordelen van snoeien in de zomer lees je hier.

bomen snoeien rozen snoeien snoeien in de zomer

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Snoeien in de zomer? Volg de snoeikalender!

De zomer is hét moment om volop van je tuin of terras te genieten. Wie zijn tuin wat onderhoudt, kan met weinig moeite snel weer genieten van een mooie buitenafwerking. Een onderhoud net voor en net na de winterperiode doen wonderen, maar ook tijdens de zomerperiode kan de tuin wat snoeiwerk gebruiken. Lees er hier meer over.

snoeien in de zomer snoeien snoeikalender

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

De dagen beginnen te korten, de bladeren van de bomen verkleuren en je tuin verliest zijn zomerse frisheid: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het kleurenpalet in je tuin oogt mooi, maar hoe bereid je je tuin voor op de winter? En moet je ook nog snoeien in de herfst? Hier kom je er het fijne van te weten.

snoeien in de herfst heesters snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

De zomer komt er snel aan! Je tuin zal weer helemaal openbloeien, met vrolijke kleuren en heerlijke geuren die je nog eens extra in de zomersfeer brengen. Zeg nu zelf: tijdens de zomer wordt je toch gewoon helemaal vrolijk van je tuin? Toch is ook snoeien in de zomer aan de orde. Het is de beste manier om je tuin gezond te houden en uitbloei in te perken. Met deze handige snoeikalender houd je je tuin in topvorm!

snoeien rozen snoeien bomen snoeien