Snoeien-in-de-zomer

Snoeien in de zomer? Volg de snoeikalender!

Waarom snoeien in de zomer?

Tijdens de wintermaanden ligt de natuur stil. Heel wat dieren houden een winterslaap, de bomen zijn kaal en de bloembollen blijven veilig in de grond. De lente en de zomer daarentegen zijn de periodes van groei en leven. Dat maakt dat struiken en bomen sneller herstellen na een snoeibeurt.

Kunnen alle bomen en struiken gesnoeid worden in de zomer?

De ene plant heeft er al meer baat bij dan de andere om gesnoeid te worden tijdens de zomermaanden. Bovendien is het zonde om een struik in volle bloei te snoeien, want dan geniet je er minder van tijdens zijn topperiode. Langs de andere kant zorgt het snoeien van bepaalde rozen voor een uitbundige nabloei in de herfst.

Bomen die bloeden (denk maar aan berken) zijn gevoeliger voor de koude, waardoor je ze beter in de zomer snoeit. Zo zijn ze hersteld tegen de winter. Al je net voor of in de winter snoeit, zullen ze mogelijk verzwakken, met afstervingsverschijnselen tot gevolg. Maar snoeien tijdens de zomer leidt tegelijk tot mooiere bomen en struiken in de winter. Door te snoeien tijdens de zomer, ontstaan er jonge scheuten voor de winterperiode. En die zien er prachtig uit. Een ander voordeel van snoeien in de zomer is dat je een totaalbeeld hebt van de tuin. Zo kun je esthetisch te werk gaan.

TIP: Snoei niet te dicht tegen de stam, zodat de snoeiwonde niet te groot is en sneller herstelt.

Deze soorten kunnen zeker gesnoeid worden in de maanden juli en augustus:

  • Lavendel
  • Rozen
  • Eenjarige soorten
  • Bomen en struiken
  • Blauwe regen
  • Fruitbomen en steenvruchten

Tips voor snoeien in de zomer

De ene plant is de andere niet. Terwijl een lavendelstruik er alle baat bij heeft tijdens de zomer gesnoeid te worden, kun je andere soorten perfect tijdens de winter snoeien. Win daarom altijd de nodige informatie in vooraleer je er werk van maakt.

Snoeimateriaal kopen?

Het juiste materiaal helpt je niet alleen aardig op weg, het maakt werken in de tuin heel wat aangenamer. Je vindt hier alvast alles voor het onderhoud van je tuin of terras

Ontdek ons tuinmateriaal in de MakroShop

Waarom snoeien in de zomer belangrijk is …

Snoeien in de zomer? Jazeker! Hoewel heel wat mensen denken dat de winter de aangewezen periode is, is de zomer eigenlijk veel beter. De snoeiwond herstelt in de zomer bijvoorbeeld veel sneller dan in de winter. Deze en andere voordelen van snoeien in de zomer lees je hier.

bomen snoeien rozen snoeien snoeien in de zomer

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Snoeien in de winter houdt je tuin in vorm

Oktober en november zijn traditioneel de maanden waarin we de tuin winterklaar maken. Snoeien hoort daar óók bij, hoe gek het misschien klinkt. Met deze tips komen je planten, hagen en bomen heelhuids de vrieskou door.

snoeien snoeien in de winter rozen snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in de herfst: wat wel en wat niet doen?

De dagen beginnen te korten, de bladeren van de bomen verkleuren en je tuin verliest zijn zomerse frisheid: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Het kleurenpalet in je tuin oogt mooi, maar hoe bereid je je tuin voor op de winter? En moet je ook nog snoeien in de herfst? Hier kom je er het fijne van te weten.

snoeien in de herfst heesters snoeien hagen snoeien bomen snoeien snoeikalender

Snoeien in juli in augustus, dat doe je met deze handige checklist!

De zomer komt er snel aan! Je tuin zal weer helemaal openbloeien, met vrolijke kleuren en heerlijke geuren die je nog eens extra in de zomersfeer brengen. Zeg nu zelf: tijdens de zomer wordt je toch gewoon helemaal vrolijk van je tuin? Toch is ook snoeien in de zomer aan de orde. Het is de beste manier om je tuin gezond te houden en uitbloei in te perken. Met deze handige snoeikalender houd je je tuin in topvorm!

snoeien rozen snoeien bomen snoeien